2013 Yılı Fitre Miktarı Ne Kadar? Kimlere Verilir?

Erzurum Müftü Yardımcısı Abdurrahman Kotan, ramazan ayında isteyen vatandaşların istedikleri kadar fitre vereceklerini söyledi.

Kotan, ”Mübarek 3 aylar olan Recep, Şaban, Ramazan aylarını rabbim mübarek eylesin. Fitre, Müslümanın borcundan, yani asli ihtiyaçlarından başka, hesap miktarı bir mala sahip olan Müslümanların her yıl vermek zorunda oldukları maddi bir miktar parayı ifade eden sadakadır. Fitrede, zekatta ki gibi bir yıl bekleme şartı yoktur. Fitne vermek Müslümana vaciptir. Fitre ramazan ayında özellikle fakirlere verilmesi gereken bir sadakadır. Baba tüm ailesi için ayrı ayrı verebilir.

Ama ergenlik çağını geçmiş ticari anlamda kendini idare edebilen kişilerin kendilerinin vermesi gereken bir sadakadır. Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu bu yılki fitre miktarını asgari 9.25 lira olarak belirledi. Bu miktar asgaridir. İsteyenler elbette ki istedikleri kadar fazlasını verirler. Kişi kendi hayatını baz alarak bu fiyatı belirleyebilir.

Fıtır sadakası kimlere verilebilir?

Fıtır sadakası zekat verilebilecek bütün sınıflara verilebilir. Ramazan ayında mazeretinden dolayı oruç tutma imkanı olmayan kişiler de eğer yeterli miktarda mala sahiplerse fıtır sadakaları vermeleri vaciptir. Fıtır sadakasının bir ölçüsü de şudur, oruç tutamayan kişilerin günlük olarak fidye vermek zorundadırlar. Bu fidyelerde de asıl olan fıtır sadakası miktarıdır. “ dedi.

Rotahaber

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: