Aidiyet Oluşumu Yazı Dizisi-1

Aidiyet duygusunun oluşumu için en önemli şart; çocuğun bağımlılık ilişkisi içerisinde değil, kendisi olabilmesi ve mizacıyla var olarak sevdiği kişiye kaygıyla değil huzur içerisinde bağlanmasıdır.

Aidiyetin oluşumunun en önemli göstergesi bağlanmadır.

-“Çocuğumda acaba gerçekten aidiyet duygusu ile bir bağlanma mı var yoksa bir patolojik aidiyeti mi var?” ya da

-“Benim eşimle ilişkim bir patolojik aidiyeti mi yoksa gerçekten aidiyet duygusuyla bir bağlanma mı var?”

Sorusunun cevabı bir tek kelime de gizli, “bağlanma”… Eğer bir kişide bağlandığı kişiye karşı kendisini ifade edebilme özgürlüğü var ise, kendisini ifade ettiği zaman zarara uğratılma endişesi taşımıyor ise, ortada da bir bağlanma var ise, işte o zaman biz buna “aidiyet” ve keyifle bağlanma bir diğer deyişle “iradî bağlanma” diyoruz.

Bu aynı zamanda duygusal bir bağın da var olduğu anlamına gelir.

*Bir kişi bir kişiye kendisini ifade etme özgürlüğüne sahip olarak bağlanmışsa, o zaman o bağlanmaya biz sağlıklı bağlanma diyoruz. Ama eğer bir korkmuşluk içerisinde duygularını ve düşüncelerini ifade edemiyorsa, örneğin kadın bir şey söyleyecek ancak kocasının kendisine kızacağını, tersleyeceğini düşünüyor ise buradaki aidiyet ilişkisi bir “patolojik aidiyet”tir.

*Kendisini sözel olarak ifade edebilme gücünü barındıran kişinin kurduğu bağ “aidiyet bağı”dır. Duygusal gücü var olarak kendisini ortaya koyabilme bağı aidiyet bağıdır.

Yani aidiyet duygusunun oluşabilmesi için şunlara bakmak gerekir:

“Çocukta kendini ifade etme özgürlüğü var mı?”

Bir durum karşısında anne baskın bir vaziyette “kapa çeneni!” diye mi yaklaşıyor yoksa çocuğu dinleyebiliyor mu?

Anne baba aslında neyin doğru neyin yanlış olduğunu bildiği halde yanlış yapılan bir şeyi toparlamak üzere rehberlik yapabiliyor mu?

“Aslında öyle değil de bir de şöyle düşünelim” diye bir genişliğe sahip mi, yoksa sinirle dişlerini sıkan bir anne mi baba mı?

Aidiyet oluşumunda patolojik ya da normal-sağlıklı aidiyetin oluşumunda üç tane temel etkenden bahsediyoruz. Bu üç temel eylem gerçekleşiyor ise o zaman sağlıklı bir aidiyetin oluştuğunu söyleyebiliriz. Peki, nedir bu üç temel eylem?

“Fiziksel birliktelik”, “Sosyal birliktelik” ve “Duygusal birliktelik”…

Yarın “Fiziksel Birliktelik” başlığını açmaya çalışacağım…

Devamı yarın

Uzman Pedagog Dr. Adem Güneş

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: