Atmosferde Gaz Tabakası Neye Yarar

Yine bizi çok seven Allah’ımız, dünyamızı takriben 3200 km. civarında atmosfer denen kalın bir gaz tabakası ile sarmış.  Onu dünyamıza çok güzel bir tavan yapmış. Peki o neye yarar? Neye mi yarar? O olmasa idi yağmur yağmazdı. Hava, rüzgar, bulut, oluşmazdı. Rüzgâr esmezdi, ses duyulmazdı, ateş yanmazdı, ışık yayılmazdı. Onun sayesinde güneş ışınları rahatlıkla bize ulaşır, fakat canlılara zararlı olan x ve gama ışınları ile uzaydan gelen kozmik ışınlar bize zarar vermeden kurtulabiliyoruz. Meteor denen gök taşları, üzerimize düşmemek için dünyamızın kubbesi olan o atmosfer tabakasında ki gaz sayesinde meteorlar buraya gelmeden eriyor. Yani o gaz tabakası olmasa idi, dünyamız devamlı bu gibi zararlı maddelerin bombardımanına hedef olacaktı ve bizim yaşadığımız dünyaya düşmemelerini O büyük Allah sağlıyor. Bunun için ayrıca şükretmemiz lazım olduğunu unutmayın.

Evet Allahımız çok sevdiği bu insanı: halife-i arz, kâinatın meyvesi ve hulasası yaratmış. Ve o aciz mahluku ihtiyaçlarının % birini bile istemesini bilemediklerini önüne sermiş ve her türlü tehlikelerden korumak için de sebepleri takdim etmiş. Güneşin uzaklığını tam bize faydalı olabilecek derecede koymuş. Bizden uzaklığı 148.000.000 km. olduğu halde, ısısı, soğuğu, yedi rengi tam bizim faydamıza göre  Onun tarafından ayarlanmış. Yine dünyamızda renklerin çeşitleri binlerce olduğu halde o yedi rengin %1 %10 % 100 gibi karışımlarından meydana geliyor. Kapının büyüklüğü 1X 2 metre olduğu halde, bir marangoz bulamazsın ki o kapıların tümünü biri diğerine benzemeyecek  bir şekilde yapabilsin. Halbuki: Haliki Kerim Hz. Ademden bu yana doğan insanların tümünü yan yana getirse %100 biri diğerine benzemeden yapmış . Ya benzeseydiler, ne olurdu? Ne nikâh kalırdı, ne miras.

İnsanın inşasının tuğlaları hücrelerden yaratılmış hücrelerin birin de: 1.000.000 protein, 8000 amino asit, 5 element, 40.000 element, 25.000 DNA molekül, bir okadar da RNA molekül. Bir mm. Küpte 5.000.000 al yuvarlar. 250.000 trombosit ve 10.000 akyuvarlardan müteşekkil. Tıp uzmanları diyorlarki insanın vücudunda yalınız o moleküllerin yaptıkları yaptıkları faaliyet kaleme alınabilse biner sahifelik bin cilt kitap meydana gelir.

Toprak dolu bir saksıda 100 çeşit zerzevat bitki tohumu eksen biri diğerine hiç benzemeden meydana gelirler. Bir acı biber eksen zehir gibi acı olur, bir kavun tohumu o saksıda eksen tatlılığı ve kokusu burnunu tadı lezzeti duygularını tatmin eder. Yine bir büyük bidona 200 kiloluk toprakla onu doldur, sonra ona bir ağaç ek, o ağaç ta 200 kilo ağılığında olur, bidondaki topraktan hiçbir kilo noksanlaşmadan. Peki o ağaç o kiloyu nereden aldı? Bunları kaç kişi düşünüyor ki: bu nimetlere karşı Allaha minnettarlığını artırsın.

Allahın bize verdiği ni’metleri saymakla bitmez; Allah bizlere bu nimetler nereden geliyor bunları kim yapıyor bildirsin ve onların ni’metlerin derecelerini takdir edelim ki: Şükrünü bilelim. Eve faydalı şeyler bazen tekrarlandığı için kusura bakılmaz.

Abdülkadir Haktanır

www.NurNet.org