Bediüzzaman Hangi İmsakiyeyi Kullanırdı?

bediuzzaman-hangi-imsakiyeyi-kullanirdiTürkiye’de geçen hafta ramazanın başlamasıyla birlikte iftar ve sahur saatleri konusunda tam bir karmaşa yaşanıyor. Murat Bardakçı’nın önceki gün köşesinde yer verdiğine göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı imsakiyeler ile çeşitli cemaatlerin imsakiyeleri arasında bir saate yakın fark bulunuyor ve cemaatler kendi belirledikleri sahur ve iftar saatlerine uyuyorlar.

Diyanet’in imsakı erkene alan ramazan takviminde İstanbul’da imsak saati bugün için 03.46, akşam ezanıyla başlayan iftar saati ise 20:43 olarak yer alıyor. Süleymaniye Vakfı’na göre ise imsak saati 05:02, akşam ezanı 20:41; Menzil Cemaati’nin kullandığı Semerkand takviminde imsak saati 03:45, akşam ezanı 20:43 olarak yer alırken, Haber Türk’e göre Nur Cemaati’ne bağlı gruplar ise genellikle Diyanet’in imsakiyesini kullanıyor.

Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Bayram Yüksel ağabey, Üstad’ın “Oruçta ve bayramda takvime göre amel ederdi.” diyor:

“Üstadımız Türkiye takvimine göre amel ederdi. Yeni yazı takvimden hatt-ı Kur’aniyeye çevirttirir, onu başucuna astırırdı. Şimdi olduğu gibi o zaman da Ramazan’da bazen bir gün evvel oruç tutanlar, bayram edenler olurdu. Üstadımıza söylerdik. O hiç ehemmiyet vermezdi. Hatta birgün Tahiri Ağabey, ‘Bugün Arabistan’da bayram’ dediğinde Üstad, takvimi göstererek; ‘Kardeşim ben Türkiye’ye göre amel ediyorum’ diye cevap verdi. Bilahare bir dersinde, ‘Ben de öyle yaparsam, fitneye vesile olur’ demişti.”

Risale Ajans