Bir Sene Oruç Sevabına Var Mısınız?

sevval.orucuHadis-i Şerifte rivayet edilmiş ki: “Kim oruçla geçirdiği Ramazan ayından sonraki Şevval ayında altı gün oruç tutarsa, bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi olur.” Riyazüs  Salihin, Ramazan’ı müteakip Bayramın birinci gününden sonra Şevval ayı içinde altı gün oruç tutmak sünnettir.

Şevval ayında tutulması sünnet olan 6 gün orucu, sünnet veya kaza niyetiyle de tutulabilir. Ancak hem kaza hem de sünnet orucu, niyeti beraber getirmek olmaz. Ayrı ayrı tutulabilir.

Altı günlük orucun hiç ara vermeden tutulması mecburiyeti yoktur. Aralıklarla da tutulabilir. Şevval ayında tutulacak altı günlük oruçla, bir yıl oruç sevabı kazandırır.

Âlimler şöyle diyorlar:

Bir Müslüman otuz günlük ramazan orucuna ilâveten şevval ayındaki altı günlük oruçla otuz altı gün tutmuş olmaktadır. Bu otuz altı gün, hadiste ifade edilen on sevap ile çarpıldığı zaman 360 gün elde edilir. Böylece kamer ay hesabıyla bütün bir yıl oruçla geçirilmiş gibi olur.

Yani bütün seneyi oruçla geçirmiş gibi manevî bir kazanç elde edebilir. Ramazan ayı içinde tutulamayan oruçlar, önce bu borç olanı tutmak daha iyi olur.

Şevval ayı ile ilgili çok önemli bir başka hususu da burada vurgulamak isterim, şöyle ki: Halk arasında yaygın ve batıl bir inanç var, Şevval ayında iki bayram arası nikâh yapılmaz deniliyor. Bu yanlış anlayış bundan da ileri gelmiş olabilir. Bayram cuma gününe rastlarsa, bayram namazı ile cuma namazı arası iki bayram namazı arasıdır. “Böyle dar bir vakte nikâhı sıkıştırmayın, nikâhınızı iki bayram namazı dışında yapın,” denilmiştir.

Ramazan ve Kurban Bayramı arası gibi geniş bir zaman varken, uğursuz sayılarak, iki bayram arasında nikâh kıyılmaz demek, tamamen batıl bir itikattan ibarettir.  İslamiyet’te de ters düşmektedir.

Aişe (ra) validemizin nikâhı Şevval ayında kıyılmıştır. Mademki Aişe validemizin nikâhı Şevval ayında kılınmış, Müslümanlar da bu ayda düğünlerini yapsınlar. Bu niyetle kıyılan nikâh ve yapılacak düğünler inşallah hayırlara vesile olur. Selamlar,

Rüstem Garzanlı / Diyarbakır

www.NurNet.org

8.8.2013

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: