Çocuk Ruhunun İnşası

Çocukların yetişmesindeki terbiyenin ruhu şeytanın dürtüsüyle değil, Allah’ın emri peygamberin kavli ile başlayan, annenin söz kesimine kadar uzanır.

Meşru ölçüler içindeki düğün , İslami şuur içinde nikah, annenin ibadetle geçen hamilelik müddet-i, doğumdan sonraki sevincin , şeytana değil , Allah’a şükür’le ifadesi (çocuğu dünya’ya geldi diye , şükür secdesi yerine ‘ meyhane Islatması yapanlar olabiliyor) Ninnilerin bile ulvi ifadelerle ilahilerle , dua gibi sözlerle ifade edilmesi, konuşmaya başlayınca konuşmanın besmelesi , hükmünde Allah, Muhammed sözlerini söylettirmeyi, aklı ermeye başlayınca , bir çiçeğin resminin bile , kendi kendine var olamayacağı gerçeğinden hareketle her şeyin bir yapanı , yaratanı olduğunun telkin edilmesi.

Yedi yaşına gelince yaşına uygun gelecek tarzda , islâmın basit ifadelerle anlamasının sağlanması.(o yaştaki çocuk ne anlar deyecek olanlar bulunduğunu görür gibiyim)

Aynı insanların , yüzme, jimnastik, bale eğitiminin üç yaşında başlaması gerektiğini savunduklarını biliyoruz.

On yaşına gelince , namaz kılması hususunda yönlendirilip , on iki onbeş yaşından itibaren , beş vakit namaz kılmalarının mutlaka gerekli olduğunun anlatılması.

İlkokul çağından itibaren , Kuran kursuna gönderilmesi veya özel olarak kuran öğretilmesi. Evimizde tedarik edilecek, kitap, kaset ve programlarla dini hayata adapte olmasının sağlanması.

En önemlisi de, söz dilinden ziyade hal dili ile de örnek olunması , inşaallah bizi sorumluluktan kurtaracak neticelere ulaştırabilir . Böylece, inanan, inandığını yaşayan, güzel ahlak sahibi olan, bütün işlerinde meşruiyete önem veren nesillere sahip olabiliriz.

Allah’a Peygamber’e İslam’a,K uran’a, meşruiyete hürmet eden çocuklarımız , elbette bize de , hürmetkar ve şefaatçı olurlar.

Aksi terbiye ile yetişenlerin durumunu hergün müşahede ediyoruz. Unutmayalım ki onları doğurmak, doyurmak, giydirmek, ellerine diploma ceplerine sermaye koymak onların ancak fiziki ve dünyevi yapılarının inşasıdır. Daha mükemmel netice için onu , Risalei Nur’la tanıştırmalıyız.

Abdülhamit Oruç

www.NurNet.org

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: