“Çok konuşmak çocuğu nasihat sağırı eder.”

Çocuğum 6,5 yaşında. Beni hiç dinlemiyor. En basit şeyi dahi üç-dört defa söylemek zorunda kalıyorum. Bu sorunu nasıl aşarım?

“Çok konuşmak çocuğu nasihat sağırı eder.”

Birçok ebeveyn çocuğuna iyi ve güzel nasihatler vereyim derken çok konuştuklarının, sürekli konuştuklarının farkına varmaz. Eğer çocuk iletişime kendisini kapatıyorsa; çok söyleyerek ya da tekrar tekrar söyleyerek iletişime açılmayacaktır. Çocuğun biraz rahatlamaya ihtiyacı var.

Bunun yanı sıra; çocuk bir işe, oyuna veya bir düşünceye dalmış ise yaptığı eyleme saygı göstermek, o eylemden onu rastgele müdahale ile uzaklaştırmamak gerekir.

Çocuğun dalmış, yoğunlaşmış, bir yere konsantre olmuş, bir faaliyete odaklanmış olduğunu görüyorsanız, o takdirde sizin söyleyeceğiniz söz;

• Onun dikkatinin dağılmasına,

• Çocuğunuzla aranızda sağırlar diyalogu başlamasına sebep olur.

Bu sebeple tavsiyem; çocuğunuza hitap edeceğiniz zamanı çok iyi tespit edin. Ki bir yere bağlanmış olduğunu hissederseniz, o yerden koparmak adına bir seslenişte bulunmayın. Çocuk yoğun bir şekilde oyuna konsantre olmuş ya da başka bir şeye yoğunlaşmış, sizse çocuğun dünyasından uzak olarak onu kendinize çekmeye çalışıyorsunuz; bu yanlış olur.

Şayet, çocuğunuz bu yoğunlaşmalar yokken de sizi duymuyor ya da sizi duymak istemiyorsa, o takdirde çocuğunuzla aranızdaki diyaloga bakmaya çalışın. Eğer çocuğunuzda yılgınlık ve bıkkınlık oluşturmuşsanız çocuk, sizin sesinizden rahatsız olduğu için size bakmak istemez. Dolayısıyla burada asıl önemli olan şey; az söz söylemek, ama öz söz söylemektir.
-Pedagog Dr. Adem Güneş’in Çocuk Neyi Neden Yapar 2 kitabından alıntıdır-

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: