İlme Ait Kırk Hadis

  1. İlimlerin en faziletlisi “İman ilmidir.” Allah’ı bilen ve tanıyan birinin ameli bu ilimle ona fayda verir. İmandan ve Allah’tan gafil bir âminin çok ameli kendisine fayda vermez.
  2. Kur’an ve hadis ilmini öğrenmeye koşun. Dinden öğrenmiş olduğunuz bir ilim dünya ve içindekilerden, altın ve gümüşten daha hayırlıdır.
  3. Kim ilim öğrenme niyeti ile yola çıkarsa Allah onlara cennet yolunu kolaylaştırır.
  4. Allah kime mal vermişse malından tasadduk etsin, kime de ilim vermişse ilmini başkalarına öğretsin.
  5. İbadetlerin en faziletlisi ilim öğrenmektir.
  6. Cahiller arasında ilme talip olan ölüler arasında diri gibidir.
  7. Allah cahili asla izzetli kılmadığı gibi, âlimi de asla zelil kılmaz.
  8. Allah ilim ile hilmi cemettiği gibi güzel iki şeyi cemetmemiştir. Yani ( Hem dünya hem de ahiret hayatını mutlu yaşamak gibi)
  9. Ya öğrenen ol veya öğreten ol veya onları seven ol; dördüncüsü olma helak olursun.
  10. Allah bir kulunu zelil ve rezil etmek isterse onu ilimden mahrum bırakır.
  11. Bir hikmet kelimesini (Hadis-i Şerifi) öğrenip bir başkasına öğretmek bir sene ibadetten hayırlıdır. İlim müzakeresi yapılan bir mecliste bir saat bulunmak bir köle azat etmekten daha hayırlıdır.
  12. Âlimin bir günahı birdir; cahilin bir günahı iki günahtır. Birisi de öğrenmemektir.
  13. Din ilmini öğrenmek gibi faziletli ve değerli bir şekilde Allah’a ibadet edilmemiştir. Bir din bilgini şeytana bin abidten daha şedittir. Her şeyin bir direği vardır; bu dinin direği de ilimdir.
  14. Âlimin abide üstünlüğü, benim size üstünlüğüm gibidir.
  15. İlim talibi cennetin talibidir; günaha talip olan da cehenneme talip olmuştur.
  16. İlim öğrenmek kadın erkek bütün Müslümanlara farzdır.
  17. “Fıkıh” ilmini öğrenmek bütün Müslümanlara vaciptir.
  18. Kim ilim talebesi olduğu halde vefat ederse onun ile nebiler arasında bir derece farkı kalır ki o da şahadettir. (Yani ilim talebesi ölürse şehit olarak vefat eder.)
  19. Ulema ile oturun ve onların ilimlerinden istifade edin. Allah ölmüş olan yeryüzünü rahmeti olan yağmur ile dirilttiği gibi, ölmüş kalpleri de ulemanın ilimi sohbetleri ile diriltir.
  20. İlim öğrenen ilim talebesine ve ilmi öğreten âlimlere saygı gösterin.
  21. Ümmetimin en hayırlıları âlimlerdir. Âlimlerin en hayırlıları da ümmetime merhametle muamele edenlerdir. Dikkat edin! Uyanık olun! Allah cahilin bir günahını affetmeden önce âlimin kırk günahını affeder. Dikkatli ve uyanık olun ve şunu da bilin ki, âlimler kıyamet gününde yıldızlar gibi nurları doğu ile batıyı aydınlatarak gelirler.
  22. İlmi ehli olmayana öğretmek eşeğin boynuna inci ve mercan takmaya benzer.
  23. Ey insanlar! Allah ilmi aranızdan âlimlerin ölümü ile kaldırmadan önce ilim öğrenmeye koşun… Âlim ile talebe sevapta ortaktırlar. Bunların dışındaki insanlarda hayır yoktur.
  24. İlmin üstünlüğü ibadetin üstünlüğünden bana daha sevimlidir. Dinin hayırlısı ise haramlardan kaçınmaktır.
  25. Az ilim, çok ibadetten daha hayırlıdır. Kişiye ilim olarak kul olduğunu bilmek, aczini ve fakrın hissetmek yeterlidir. Kişiye cehalet olarak da kendi görüşünü beğenmek yeterlidir.
  26. İlim sahibine bütün varlıklar dua ve istiğfarda bulunurlar; hatta deniz dibindeki balık dahi rızkımızın artmasına sebep oldu diye ilim sahibine dua eder.
  27. İlmin afeti unutmaktır. Unutmak ise isyandan kaynaklanır. İlmin zayi edilmesi ise ehli olmayana öğretmektir.
  28. Âlimin yanılmasından korkun ve hatasını görmesini de bekleyin. (Hatasını görür de dönerse bilin ki o gerçekten bilgindir.)
  29. Âlimlere saygı gösterin; bilin ki onlar peygamberlerin varisleridirler. Kim âlimlere saygı gösterirse Allah’a ve peygamberine saygı göstermiştir.
  30. Âlimlerin arkasına takılın ve yolundan gidin. Biliniz ki âlimler dünyanın kandilleri ve ahretin de yol gösteren ışıklarıdırlar.
  31. Sadakanın en hayırlısı bir kimsenin öğrendiği bir ilmi meseleyi bir başkasına öğretmesidir.
  32. Ahirette en çok pişman olan kimseler dünyada öğrendiği ilminden istifade etmeyen bilginlerdir.
  33. İlminden istifade edilen bir âlim bin abidten daha hayırlıdır.
  34. Fitneler sel gibi üzerinize gelecek ve bütün abidleri yutacaktır. Ondan kurtulacak olan ancak ilimi ile amel eden âlimlerdir.
  35. İlim ve hikmet mü’minin kaybolmuş malıdır; nerede bulursa sahip çıkıp almalıdır.
  36. İlim Çin’de de olsa gidin ve onu alın.
  37. Beşikten mezara kadar ilim öğrenin.
  38. İlim bir hazinedir; onun anahtarı da sormaktır. Sual sorun ki ilmi ortaya çıkarasınız ve Allah’ın rahmetine eresiniz. Bir soru dört kişiye sevap kazandırır: Soruyu sorana, cevap verene, işitip istifade edene ve gereğince amel işleyene…
  39. Bir zaman gelecek fitnelerin dehşetinden kişi akşam mü’min olarak yatacak sabah kâfir olarak kalkacak, kâfir olarak sabahlayacak, akşama mü’min olarak dönecektir. Bu durumdan ancak Allah’ın kendisini ilim ile ihya ettiği kimse kurtulabilecektir.
  40. Kim bildiği ile amel ederse Allah ona bilmediğini öğretir. İlim amel edildikçe artar.

Peygamberimiz a.s.mın bu mübarek süzlerini sizinle paylaşan:

Abdülkadir Haktanır