İnsanın hangi hücresini tabiat yapabilir?

Yazılarımda: İnsan için inkar edilmez delil olan tıp uzmanlarının tespitlerinden derleyerek size sunuyorum.

Hadisi Şerifte: “Men arefe nefsehu fe kad arefe Rabbehu.” Mealen, “kim kendini tanır ise? O Allah’ını tanır” buyuruluyor. Kendini görüp tanımak, yalnız aynaya bakmakla olmaz. Yanak etten yapılmış, dil de, ama yanağa değdir soğanı, ne olduğunu tanımaz, sarımsağı da tanımaz. O yalnız sıcağı ve soğuğu tanır. Halbuki insanın dili her şeyi tanır. Tuzluyu, tatlıyı, ekşiyi, acıyı. Yani her şeyi tanır. Vücuda faydalı olanı bilir zararlı olanı da fark eder. Hemen dışarı atar ve onun yüzüne tükürür. Yediklerini ağzının sağından solundan toplar mideye gönderir.

Allah aşkına siz söyleyin, insanın neresini tabiat yaptı, bu işler tesadüfen oldu diyenlere ne dersiniz. Haydi öğrenelim, bir hücrede ne var? O hücrede 1 milyon Protein, 8 bin Amino asit, 5 element, 40 bin Atom, 25 bin DNA ve 25 RNA Molekülleri. Tıp dalında tahsil gören ilim adamları diyorlar ki bu moleküllerin vücudumuzda yaptıklarını yazabilsek, 1 milyon sahife yazı oluşurdu. Vücudumuzda saniyede 50 milyon hücre ölür ve hemen 50 milyon hücre oluşur.

Görün bir saniyede vücudumuzda neler oluyor? İnsanın beyni, dışarıdan ve içinden gelen 750 milyon uyarıyla ilgilenirmiş. Retina, beyne saniyede 10 milyon “bit”lik bilgi gönderir. İnsanın böbrekleri 1.200.000 filitreye sahip, gözü 576 megapixele sahip, kuvve-i Hafızası 2.5 milyon GB ye sahip. Ömür boyunca 250.000.000 defa atan bir kalbe sahip bu insan. İnsanın vücudunda 100.000 damar Ağı mevcut. Bu paha biçilmeyecek kadar değerli olan organları bir avuç topraktan yaratan Allah’ımıza ne kadar şükretsek azdır.

Hava almaya her 5-10 saniyede bir defa ihtiyacımız olduğu için Allah onu burnumuzun dibine kadar getirmiş. Bazen her saat su içme ihtiyacımız olduğu için Allah onu evimizin önüne kadar getirmiş. Yiyeceklerimize günde 1-2 defa ihtiyacımız olduğu için Allah onları basit topraktan yaratıp, bizi ekmeksiz bırakmamış. Bunlar için Allah’ımıza ne kadar şükretsek azdır. Vücudumuza lazım olan olan her ihtiyacını yerli yerine koymuş.

Düşünün Allah bizler temizliğe dikkat etmediğimizi bildiği için çene kemiği çürüdüğü zaman tamamını atmamak için, ağzımızın çenelerini tek birer kemikten yapmamış, belki çenelerimize 33 diş koymuş. Ki biri çürüse, tek onu çıkarıp onu tamır edinceye kadar idare ederiz.

Vücudumuzun neresinde menteşeye ihtiyacı varsa Allah o küçücük hücrede planlayıp, o menteşeleri oralara koymuş. Ayağımızın hemen üstünde menteşe. Dizlerimizde menteşe. Kalçalarımıza menteşe. Vücudu sağa sola biraz çevirmek için Menteşe. Kafanı sağa sola çevirmek için boynuna Menteşe. İhtiyaç olduğu için parmaklara üçer menteşe. İlim adamları diyor! İnsanların baş parmaklarını ötekilerden Allah ayırmasaydı bugünkü teknik yüzde ona düşerdi. Yani %90 nı onun gücü ile olurmuş.

İnsan vücudu o kadar karmaşık bir sistem ki, binlerce yıllık tıbbi bilgiye ve tecrübeye rağmen, hala doktorları ve araştırmacıları şaşırtmaya devam ediyor. O yüzden bize çok sıradan görünen vücut parçalarımız ya da fonksiyonlarımızda bile çok ilginç ve beklenmedik şeyler saklı olabilir. Hapşırmaktan tırnak uzamasına kadar şaşırtıcı ve ilginç gerçekler insan vücudunda mevcut. Neden parmak uzamıyor ama tırnak uzuyor.

BEYİN: İnsan beyni, insan anatomisinin en karmaşık ve en az anlaşılabilen kısmı. Bilmediğimiz çok şey var, ama bildiğimiz ilginç gerçeklerden bazılarını aşağıda göreceksiniz.

1) Beyine giden ve gelen sinir sinyallerinin hızı saatte 273.6 km’ye ulaşabiliyor. Bu da çevremizdeki etkilere nasıl bu kadar hızlı tepki verebildiğimizi ve bir acıyı nasıl anında hissettiğimizi açıklıyor.

2) Beyin 10 Watt’lık bir ampul kadar enerji tüketiyor. Akla bir fikir geldiğini karikatürize etmek için başın üzerine çizilen ampul figürü çok da yanlış değilmiş. Beynimiz bu enerjiyi uykuda da harcıyor.

3) İnsan beyninin depolayabileceği bilgi miktarı Encyclopedia Britannica’nın içindeki bilgiden 5 kat fazla. Ya da bizdeki eski Meydan-Larousse’tan. İlim adamları bir rakam belirleyemediler ama bu kapasitenin 3 ila 1000 Terabayt arasında olduğu düşünülüyor. 900 yıllık İngiliz Tarih Arşivi’nin 70 Terabayt olduğu düşünülürse, inanılmaz bir kapasiteden bahsediyoruz.

4) Beyin kandaki oksijenin yüzde 20’sini harcıyor. Vücut ağırlığının sadece %2’sini oluşturmasına rağmen, bu kadar çok oksijen harcaması çok ilgi çekici. Bu yüzden vücudun oksijensiz kalması öncelikle beyin hasarına yol açıyor.

5) Beyin gece gün boyunca olduğundan daha aktif. Düz mantık ile düşünüldüğünde, gündüz yaptığımız onca faaliyet, görüntü, ses vb. nin beyni yatakta yatarak dinlenmemiz durumundan daha fazla çalıştıracağını sanabiliriz. Ama durum tam tersi. Vücudu kapatınca beyin daha da açılıyor.

6) Bilim adamlarına göre IQ yükseldikçe daha fazla rüya görülüyor. Doğru olabilir ama uykudan sonra rüyalarınızı hatırlamıyorsanız hemen kendinizi kötü hissetmeyin. Çoğumuz gece gördüğümüz rüyaların büyük bir kısmını hatırlamıyoruz ve bu rüyalar en fazla 2-3 saniye sürüyor.

7) Nöronlar insanın hayatı boyunca gelişmeye devam ediyor. Yıllarca, bilim adamları ve doktorlar beyin ve sinir dokularının gelişmediğini ve hasarın iyileşmeyeceğini düşündüler. Vücudun diğer kısımları gibi olmasa da nöronlar da gelişebiliyor ve bu da beyin ve hastalıkları konusunda önümüze yeni bir yaklaşım getirecek.

8) Nöronların tipine göre bilginin akış hızı değişiklik gösteriyor. Bütün nöronlar birbirinin aynı değil. Bu değişik tipler içinde bilgi akış hızı 0.5 metre/saniye’den 120 metre/saniye’ye kadar değişebiliyor.

9) Beyin herhangi bir acı hissetmez. Tüm acıların kaynağı beyin olmasına rağmen, kendi üzerinde ağrı algılayıcıları olmadığı için acıyı hissetmiyor. Ama çevresinde çok fazla doku, sinirler ve damarlar var ve bunlar acıya duyarlı. Bu yüzden keskin baş ağrıları var zaten.

10) Beynin %80’i sudur. Tezgahlarda ya da TV’de gördüğünüz beyinler çok gerçekçi değil. Yaşayan bir beyinin dokusu daha çok bir jöleye benziyor. Bir dahaki sefere susuz kaldığınızda beyninizi unutmayın.

Burada saydıklarıma bakarak, sizde görüyorsunuz ki: tabiat yaptı, tabiidir, veya kendi kendine olmuştur diyen görüşler mantık dışı safsata sözlerdir. Çünkü bütün dünyadaki inanlarda bu incelikler yalnız hükmü her şeye geçen Allahın işidir.

Ey insan! Sen kendi kendine malik değilsin. Saniyede vücudunda olup bitenlerden hiç haberin varmı? Senin kudretin ilmin, iradeden, gücün buna yetmez! Sen kendine malik değilsin. Bu işleri ancak her şeye Malik ve Hakim olan Allahın c.c yaptıkları işlerdir.

Paylaşan: Abdülkadir Haktanır

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: