İslam Ülkeleri Ortak “Medya ve Yayın Birliği” Kuruyor

İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) enformasyon bakanları toplantısında 11 Eylül saldırılarının ardından Batı’yı etkisine alan İslamofobi dalgasıyla mücadele stratejileri kararlaştırıldı.

İİT’nin 9. enformasyon bakanları toplantısı Batı Afrika ülkesi Gabon’un başkenti Libreville’de gerçekleştiriliyor. 17-18 Nisan tarihlerinde yapılan kıdemli memurlar toplantısının ardından, enformasyon bakanları düzeyindeki toplantılara geçildi.

Gabon’da ilk kez düzenlenen toplantıda ağırlıklı olarak, 11 Eylül saldırılarının ardından Batı’yı etkisine alan İslamofobi dalgası ile mücadele stratejileri ve bu çerçevede İİT’nin medya alanında başlatacağı girişimler kararlaştırıldı.

BM’den sonra uluslararası yaygınlık bakımından dünyadaki en büyük kuruluş olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısında, Genel Sekreterliğin raporu doğrultusunda, üye ülkelerin enformasyon bakanlıklarının medya alanında ortak hareket etmelerini sağlayacak kurumsal işbirliği imkanları ile üye ülkelerdeki medya birikimlerinin ortak bir amaç doğrultusunda yönlendirilmesi seçenekleri üzerinde duruldu. 11 Eylül olayları sonrasında Müslüman ülkelerin medya alanında aktif işbirliği sergilemesinin bir zorunluluk haline geldiğine işaret edilen toplantıda, gerek 57 üye ülke arasında kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi gerekse İslam karşıtlığıyla etkin mücadeleye dönük önemli kararlar alındı.

‘RTÜK’ benzeri kuruluşlar ortak forumda buluşacak

Enformasyon bakanları toplantısında alınan kararlar arasında, İİT yayıncılar düzenleyici otoriteleri forumu’nun kurulması bulunuyor. Türkiye tarafından gündeme getirilen öneri çerçevesinde, üye ülkelerdeki Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) benzeri kuruluşların bir araya gelerek, ortak bir forum oluşturması öngörülüyor. Edinilen bilgiye göre, İİT yayıncılar düzenleyici otoriteleri forumunun ayrıntıları, hazirandaki Cidde toplantısında ele alınacak.

İslamofobi’ye karşı uydu atağı

Toplantıda, tüm üye ülkelere uydu üzerinden yayın yapacak İslami İşbirliği Teşkilatı (İİTV) isimli bir televizyon kanalının kurulması önerisi üzerinde de mutabık kalındı. Afrika’dan Uzak Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada yayın yapması öngörülen kanalın kurulma süreci ve teknik ayrıntıları, İİT bünyesinde oluşturulacak bir komite tarafından belirlenecek. Türkiye’nin de yer alacağı komitenin ilk toplantısını haziran ayında Cidde’de yapması kararlaştırıldı. İİT’nin uygulaması doğrultusunda kanal resmi diller olan İngilizce, Arapça ve Fransızca olarak yayın yapacak. Kanalın, önümüzdeki dönemde aralarında Türkçe’nin de bulunduğu diğer dillerde de yayın yapabileceği bildirildi.

İslami Yayıncılar Birliği kuruluyor

İİT’nin Gabon’da aldığı bir diğer karar da üye ülkelerde medya sektörleri arasındaki bağlantıları güçlendirmek ve gazetecilerin birbirlerini tanımasını, işbirliği yapmalarını kolaylaştırmak için İslami Yayıncılar Birliği kurulması oldu. Birliğin, 57 üye ülkede görev yapan gazetecileri, belirli tarihlerde düzenlenecek seminer ve çalışma toplantılarıyla bir araya getirmesi öngörülüyor.

İİT’nin yeni belirlediği medya stratejisi çerçevesinde, üye ülkelerin dışında da medya ofisleri açarak, İslam dininin daha iyi anlatılması, özellikle Batı ülkelerinde baş gösteren İslam karşıtlığına karşı medyanın ve halkın ilk elden bilgilendirilmesi ve bu yönde kampanyalar düzenlenmesi de var.