İslamda Besmelenin Ehemmiyeti

Müslümanlık, amel yapmadan ben Müslüman değil miyim demekle olmadığı gibi, yalnız namaz kılmakla da olmaz. Müslüman bütün hayatında dininin vecibelerini yerine getirmekle mükelleftir. Bunun da en iyi örneği Peygamberimizin hayatını örnek alarak onu yaşamaya çalışmaktır, Bu hal Müslüman için en önemli husustur. O Mübareğin halini-duruşunu, Hareketini ve konuşmalarını örnek alarak, böylece biz Peygamberimiz a.s.m. ın  hayatından hisse alalım, Biz Onun hayatını yaşamaya çalışmamız lazımdır ki pişmanlık gününde az pişmanlıkla kurtulmuş olalım.

Çünkü Allah, Kur’anın yaşanılması lazım olan ahkâmını-hükümlerini Peygamberimizin a.s.m ın hayatında cem etmiştir. Bizim kurtuluş çaremiz, Müslümanlığı yaşamamız için O Mübareğin hali ile, işi ile sözü ile yaptıklarını yapmamızla hedefe ulaşmış oluruz. Onun yemek yemesini, su içmesini, yatakta yatıp nasıl sağ tarafa mı sol tarafa mı,  yattığını, eve nasıl girip çıktığını, hatta tuvalete hangi ayakla girip hangisi ile  çıktığını öğrenip Onu taklit etmemiz icab eder.

Peygamberimiz aleyhissalatu vesselamı taklit etmemiz için başta her hayırlı yerlere ve faydalı işlere başlarken Besmele ile başladığını bilmemiz lazım, Müslüman için Sünneti tatbik etmenin başında Besmele gelir. Peygamberimiz a.s.m. yaşadığımız bu kötü zamanı kast ederek: “Men temesseke bi sünneti inde fesadi ümmeti felehu ecru mieti şehidin.” Buyuruyor. Yani: ( fesadi ümmet zamanında kim Sünneti seniye mi yaşamaya gayret ederse yüz şehid sevabını kazanır) Evet, bununla bu  zamanda Sünneti seniyeyi yerine getirmek bizim için çok mühim olduğunu öğreniyoruz. Besmele dedim, evet faydalı ve halal olan işlerde besmele çekmek çok mühimdir.

Fakat: Bir kimse haram olan bir işi besmele ile başlasa dinden çıkar kâfir olur. Mesela içki içen bardağı ağzına koyarken besmele çekse dinden çıkar kâfir olur.

Evet, Peygamberimizi a.s.mı taklit etmek için hayırlı her işi başlarken, yemek yemeye başlarken, su içmeye başlarken, değil yalınız su; herhangi başka meşrubatta olsa. Mesela: ayran, süt, çay, kahve, ve diğer meşrubatları da içmeye başlarken, Besmelesiz başlamamaya gayret edeceyiz. Çünkü Müslüman Besmele çekerken dinine bağlılığını göstermiş olur. “Bismillahirrahmanirrahim” demek (Rahman ve Rahim olan Allahın adıyla) başlıyorum derken Allahın üç Büyük İsimlerini zikretmiş oluruz.

Rahmetli Hulusi Ağabeyin evinde ders yapmışlar desten sonra çay molası verilir. Çaylar gelince Rahmetli Hulusi ağabey, Kardeşlere: Kardeşler çayların ücretlerini unutmayın ha der. Herkes merak eder, Herkes kendi kendine: “Burada çayları parayla mı veriyorlarmış?” Derler. Sonra anlarlar ki: Müslümanlar su içerken Besmele çekerler, ama çay içerken Besmele çekmek hatırlarına gelmez de o sebepten Ağabey çayların ücretlerini unutmayın der. 

Eve girip evden çıkarken Besmele çekeceyiz. Yemek yeyip karnımız doyurduğumuz zaman Elhamdülillah demek lazım olduğunu unutmamalıyız. Tuvalete girerken sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmak Sünnet olduğunu hatırımızdan çıkarmayacağız.

Su içeceğiz su içme sünnetlerini bilip düşünerek suyu içtik mi hem hararetimizi gidereceğiz hem de sevap kazanacağız. Su içmekte 7 sünnet mevcut, aşağıda onları sıralayacağız.

  • Suyu Besmele ile içeceğiz.
  • Suyu üç seferde içeceğiz.
  • Suyu içerken suya üflemeyeceğiz.
  • Suyu sağ elle içeceğiz.
  • Suyu kapalı kapta içmeyeceğiz. Yani suyu görüp içeceğiz.
  • Suyu başı açık içmeyeceğiz. Takkemiz yoksa başımıza elimizi koyacağız.
  • En son Elhamdülillah deyip suyu bizim faydamıza yaratan Allaha şükredeceğiz.

Ekmek yemek sünnetleri: eğer masada yemeyip  yer de yersek.

  • Besmeleyi asla unutmayacağız.
  • Parmağımızla azcık tuz alıp, yani tuzla başlayacağız.
  • Karnımız aç olmadan yemeyeceğiz.
  • Sağ ayak üstüne oturup sol ayağımızı dikeceğiz.
  • Önümüzden başlayıp yiyeceğiz.
  • Misafirimizla yerken, önce biz başlayıp en son biz kalkacağız.
  • Karnımızı fazla doyurmadan sofradan kalkacağız.
  • Yerken vücudumuzda cansız yiyecekler nasıl canlanıyor. düşüneceğiz.
  • Sonunda tuza batırıp son vermek.
  • En son sofradan kalkarken Elhamdülillah deyip şükrümüzü unutmayacağız  

BESMELENİN SIRRINI BU HADİSEDE GÖRELİM

Saliha bir hanımın cahil ve münafık bir kocası varmış. Bu kadın Bismillahirrahmanirrahim demeden hiçbir iş başlamazmış. Kocası hanımın bu haline kızarak zavallı hanımcağıza yapmadığı zülumu bırakmamış. O Saliha kadın ise kocasının yaptıklarına sabredermiş ve ıslah olması için  devamlı Allaha dua ederek yalvarırmış.

Kocası başkalarına açıkça söyleyemediği inkârcılığı, çirkinliği yaptığı ile açıkça ortaya çıkıyor.

Bir gün kadına iyice öfkelenmiş. Hanımına daha fazla eziyet  vermek için bir bahane arar ve kendi kendine der. Şuna bir oyun yapayım de görsün onu kim kurtaracak? Kendi kendine söyleniyor. Hanımını çağırdı ve bir kese altın ona verir. Bunu iyice sakla diye sıkı sıkı tenbih eder. Hanım da keseyi alarak gider yatak odasında besmele çekerek sandığı açar ve tekrar besmele çeker sandığın bir yerinde onu yerleştirir. Bunu da kocası nereye koyduğunu gizlice iyi takip eder. Birkaç gün geçtikten sonra, geceleyin, karısı uyurken adam kalkar keseyi alır. Kesedeki altınları boşaltarak keseyi bahçedeki kuyuya atar.

Aradan çok geçmeden adam hanımını çağırıp altınla dolu keseyi ister. “Sana verdiğim altınları getir bakalım” diyor. Hanım hemen yatak odasına koşarak gider. Hanım Bismillahirrahmanirrahim diyerek sandığın kapağını açtı. Kocası da yetişti, fakat ikisi de şaşırdılar. Kocası şaşkınlıktan dona kaldı. Çünkü kuyuya attığı keseyi hanımın elinde ıslak görünce hanımda kocası da  şaşırdılar. Kocası yaptığı hileyi biliyordu ama zavallı hanım keseden su damlayınca çok şaşırdı. Onunla beraber kuru sandık içerisinde sırıl sıklam olan keseye hayret etti sebebini bilemiyordu.

Allah besmele hürmetine hanımı mahcup olmaktan kurtardı. Adam bunu görünce şaşırdı ve hanımından özür dileyerek dedi. Hanım hakkını helal et sana çok zulmettim. Ondan sonra adam istiğfar etti ve ibadetlerine devam eden biri oldu. O günden sonra adam dua ve yakarışlarında şöyle derdi: “Ya Rabbi bana böyle bir hanımla evlenmeye nasip ettiğin için Sana ne kadar şükretsem azdır. Beni hakki ile şükredenlerden eyle diye duada bulunuyordu.”  Saliha hanım ise Şöyle dua ediyordu: “Ya Rabbi sana ne kadar şükretsem azdır kocamı ibadet edenlerden eyledin. Bana yaptığın bu iyiliğe karşı Sana şükürden âcizim”   

Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

  • “Besmele her kitabın anahtarıdır.” (Feyzu’l-Kadir,ııı,191)
  • “Her mühim iş ki bismillah ile başlanmamıştır, bereketsizdir vesselam.” (Müsned 2/259)

Paylaşan: Abdülkadir Haktanır

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: