Kahramanmaraş’ta Bediüzzaman’ın “Müsbet Hareket” Paneli Düzenlendi

Bediüzzaman Haftası hasebiyle, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde, Risale-i Nur Enstitüsü ve Yeni Asya Kahramanmaraş Temsilciliği ortaklaşa bir panel düzenledi.
 
Panele, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. A. Hamdi Aydın, Turgut Özal Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal ve Gazeteci-yazar M. Latif Salihoğlu gibi isimler konuşmacı olarak katıldı.
 
Panelin açış konuşmasını Genç Yorum ekibinden Mustafa Usta gerçekleştirdi. Usta, Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri’nin mücadelesinden ve hayatından örnekler vererek başladığı açış konuşmasında, “Hizmet-i Kur’aniye’de geçmiş bir ömür. Said Nur! Divan-ı Harpler, mahkemeler, ihtilaller, inkilaplar, onun için kurulan idam sehbaları, bu müthiş adamı, bu maneviyat adamını yolundan çevirememiş. Said Nur! Zindanları Nur, gönülleri Nur eyledi. Onu diyar diyar sürdüler. Her sürgün yeri, onun öz vatanı oldu. Bu adam üç devrin şerirlerine karşı imanlı bağrını siper etmiş, Allah demiş, Peygamber demiş; başka bir şey dememiş” şeklinde konuştu.
 
ÜSTADIN HAYATI İSLAM ALEMİNE ÖRNEK
 
Panelin moderatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. A. Hamdi Aydın, İslam aleminin ve Türkiye’nin şu anda en çok muhtaç olduğu şeyin “müsbet hareket” olduğuna vurgu yaparak, Bediüzzaman’ın bu konudaki yaklaşımının örnek alınması gerektiğine işaret etti. Daha sonra söz alan Prof. Dr. Ahmet Battal, Bediüzzaman’ın yüz sene önce yazdığı makalelerde Ermenilerle dostluktan bahsettiğini. Onların bizim komşularımız olduğunu anlatarak müsbet hareket ettiğini anlattı. Battal, ayrıca Bediüzzaman’ın “Komşuluk dostluğun komşusudur” sözünü söylerken bizim bu insanlarla asırlardır komşuluk yaptığımızı ve dost olduğumuzu söyleyerek bizim müsbet hareket etmemiz gerektiğine vurgu yaptı. Bediüzzaman’ın kendisine zulmedenlere de hakkını helal ettiğini söyleyen Battal, Bediüzzaman’ın hayatının her safhasının müsbet hareketin zirve örnekleriyle dolu olduğuna işaret etti.
 
 
ASLİYETİNİ BOZANLAR PERİŞAN OLACAK
 
Panelin ikinci konuşmacısı Gazeteci- Yazar Latif Salihoğlu da Bediüzzaman Said Nursi’nin Risale-i Nur Hizmetlerinden bahisle Risale-i Nurların tahrif edilemiyeceğini, asliyetini bozmaya çalışanların akıbetlerinin perişan olacağını söyleyerek sadeleştirilen Risalelerden örnekler verdi. Cenab-ı Hakkın isim ve sıfatlarının dahi sadeleştirilerek onlara beşerin vasıflarının yüklendiğini örneklerle açıklayan Salihoğlu bunun aynı zamanda bir şirk olduğunu söyledi. Nur Talebelerini siyasi yaklaşımlarını Bediüzzaman Hazretleri’nin tayin ettiğini anlatan Salihoğlu, Bediüzzaman’ın bu tür mektuplarının Lahikalarda mevcut olduğunu, Bediüzzaman’ın siyasetinin iki yönünün olduğunu, birinin umuma baktığını ve siyaseti tarif amaçlı olduğunu diğer yönünün tercih noktasında tarif olduğunun altını çizdi. Meşveretin öneminden de bahseden Latif Salihoğlu, Yeni Asya camiasının meşveretle hareket eden bir camia olduğunu söyledi. Büyük bir katılımın olduğu gözlemlenen panelde Ressam Halil İbrahim Sayan’ın karikatür sergisi de katılımcılar tarafından büyük bir beğeni topladı. Dinleyiciler tarafından yöneltilen çok sayıda sorunun cevaplandırıldığı programın sonunda, ayrıca Yeni Asya Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kanıbir tarafından konuşmacılara birer plaket takdim edildi.
Haber46