Karadeniz Meşvereti

Karadeniz illeri tarafından her 4 ayda bir gerçekleştirilen Karadeniz Meşvereti Samsun’un Bafra ilçesinde yapıldı. Rize’den, Trabzon’dan, İnebolu’dan, küçük bir Barla hükmünde olan Bafra’dan, manen ikinci bir Isparta hükmünde olan Samsun’dan, Artvin’den, İzmir’den ve yurtdışından gelen ağabeylerin katılımı ile cumartesi akşam namazını müteakip Samsun’da deniz manzaralı büyük bir dershane olan Nur Sungur dershanesinde cemaate yemek verildi. Akabinde ders yapıldı. Dersi yurtiçi ve dışından gelen vakıflar okuyunca derse ahenk kattı. Gece misafirler dinlendi ve pazar sabahı  Risale-i Nurları Karadenize yayan Muammer Şenel ağabeyin memleketi Bafra’ya geçildi.

Meşveret Karadenizde buluşmak, kaynaşmak, muhabbet manalarını ihtiva eder. Karadeniz insanı fıtri bir şekilde zaten görüşülecek bir şey varsa ifadeden çekinmezler. Onun için bu manada buluşmalar muhabbete, ittihada, samimiyete ve tesanüde sebeptir. Gelenler arasında Zübeyir ağabeyin yanında uzun yıllar kalmış Eyüp Ekmekçi ağabey, Üstadı gören ve “seni otuz yıllık talebelliğime kabul ettim” dediği Hamdi Sağlamer ağabey, Üstadın akrabası Sabri Okur ağabey, Azerbaycan ve Rusya hizmetleri ile manen maddeten alakadar Ali İhsan ağabey ve yurtdışındaki misafirler vardı.

Dersten önce kardeşi rahatsız olan ve acil İstanbul’a dönmesi gereken Resul ağabey Kaleningrad’dan başlayan Polonya’ya kadar devam eden hizmet yolculuğunu kısaca hülasa etti ve yola koyuldu. Daha sonra dersler yapıldı. Hamdi Sağlamer ağabey Üstadla nasıl tanıştığını kısaca hulasa etti. Üstada yazdığı şiiri okudu. Bekir Berk ağabeyle olan bir hatırasını nakletti. (Malum Bekir ağabey Yassıada hakimi “neyine güveniyorsun” dediğinde Bekir ağabey Hamdi ağabeyin kolunun altındaki çantadan kefeni hakimin önüne fırlatıp atmış ve ortalık sükunete gark olan hadise…) Bizi tam Üstadın zamanına götürdü.

Arjantin’den gelen Hüseyin Doğru da oradaki yeni gelişmelerden cemaati haberdar etti. Ardından söz alan Ali İhsan abi Emirdağ’daki Üstadın müzesinin devlet eliyle yapılmasının ayrı bir önemi olduğunu ifade etti. Yine bu manada Sabri ağabey Van’daki Medresetüzzehra Sempozyumu ile ilgili izlenimlerini, valinin çok cesur bir insan olduğunu, bu cesaretin menbaını merak ettiğini düşünürken Vali’nin Rizeli olduğunu öğrendiğini söyleyince salondakilerin yüzleri tebessümle gark oldu. Demek bu cesareti Karadenizli olduğundanmış dedi.

Eyüp Ekmekçi ağabey de hakiki manada Medresetüzzehranın nur dershanesinde cereyanı vuku olduğunu ifade ettiler. Yapılan fiili dualar, hizmetlerin inkişafı, Üstadımızın himmeti ve manevi tasarrufatıyla 4+4+4’ün meyvesi olan Kur’an ve siyeri nebi derslerinin müfredata konulduğunu ifade etti. Azerbaycan’dan gelen Reşıt abi hapishane hatıralarını anlattı ve Rusya için dua istedi. Sungur ağabey ve hasta olan ağabeylerin sağlığı için dua istendi. Hatime olarak küçük bir ders yapan Sabri ağabey Bafra’dan Karadenize risaleleri yayan Muammer ağabeyin, İnebolu’dan İbrahim Fakazlı ağabeyin, Samsun’da tatlı hatiralar bırakan Hacı Fehmi Yazıcıoğlu ve Abdullah Tüfekçi abilerin ruhuna fatiha okuyup derse hatime verildi.

Namazlar kılındı ve yemekler yenildi. Bir dahaki Karadeniz buluşmasında toplanmak üzere sona erdi. Allah Sungur abimize acil şifalar versin, amin.

Risale Haber