“Kök” Problem ve “Yansıyan” Problem

Uzmanlar, bir problemle karşılaştıklarında, bunu “kök” problem ve “yansıyan” problem olarak ikiye ayırır. Çocuklarına karşı tahammülsüz davranan annenin bu davranışı normal şartlar altında “yansıyan” problemdir. Yani “asıl problem” değildir, annenin başka bir probleminin dışa yansımasıdır. Annenin asıl problemi bulunup çözüme kavuşturulmadıkça çocuklarına karşı sergilediği şiddet eğilimli davranışlar son bulmaz.
Örneğin; bir anne eşinden beklediği ilgi ve sevgiyi görmüyorsa veya kayınvalidesi iletişim kurarken onu “insan” yerine koymuyorsa, annenin duygu dünyasında “kök problem” oluşmaya başlar adım adım.
Bu kök problem, başlangıç yıllarında ne görülür ne de hissedilir. Bazen kızgınlıklar ve yıpranmışlıklar olsa da gün geçtikçe anne kendi üzerindeki “kök problemi” unuttuğunu ve kendini artık etkilemediğini düşünür. Ancak zaman ilerledikçe anne bir şeyin farkına varır: Artık sabır ve hoşgörüyle yaklaştığı birtakım olaylar karşısında tahammülsüzdür.

Bir zamanlar sırtında taklalar atarak çocukluğunu doyasıya yaşayan çocuğuna tebessümle ve muhabbetle bakan anne, bir süre sonra masaya yemek damlatması karşısında hırsla çocuğunu “çimdiklemeye”, kolundan tutup çekmeye ve gereksiz birçok söz sarf etmeye başlar.
Aslında annenin o sıradaki sorunu, çocuğun masaya yemek dökmesi değil, sırtındaki yüklerin ruhunda derinleşerek “kök problem” oluşturmasıdır.
Ruhundaki kök problem, annenin her an patlayacağı, anormal tepkiler vereceği bir hal almaya başlar. Maalesef ilk patlayacağı adres de “kendinden” biri olarak kabul ettiği çocuğudur…

Uzman Pedagog Dr. Adem Güneş

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: