Nisan Yağmurları Hakkında

Yılın mevsimlerinden bahseden okul kitapları bir yılda İlkbahar-Yaz-Sonbahar-Kış mevsimlerinin olduğunu ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküresinde İlkbahar aylarının Mart-Nisan-Mayıs ayları olduğundan bahsettiği için, Nisan ayının ortasında “Kış bitti, artık bahar geldi” diye düşünerek, günlük hava raporuna bakmaya da lüzum görmeden yaya yürüyüşünün de olacağı bir yere giderken şemsiye ve yağmurluk almaya lüzum görmeyiz.
Aniden yağmur yağmaya başladığında da, bunu biraz hayretle karşılarız. Halbuki, kullandığımız takvimin Nisan ayının 14’ü ile Mayıs ayının 14’ü arasındaki yağmurların hem dinî ve hem de fennî önem ve faydası vardır ve bununla ile ilgili çeşitli hadisler çok kişi tarafından bilinmez.
Üzeyir Şenler (Şule Yüksel Şenler’in ağabeyidir; aile efradına Risale-i Nurları o tanıtmıştır; asıl adı Özer’i Bediüzzaman Üzeyir olarak değiştirmiştir ve o ismiyle Risale-i Nur camiasında bilinmektedir) Isparta’da askerlik görevini yaparken, bir müddet Bediüzzaman’ın yanında kalmıştır. Ömer Özcan’a hatıralarından bahsederken, Bediüzzaman’ın Nisan yağmurunu hizmetindeki Zübeyr Gündüzalp’a toplatması olayını da nakletmiştir.
          Bediüzzaman da Nisan yağmuruna niçin önem verip, hizmetindeki Zübeyr Gündüzalp’a onu toplatmak istemiştir? Bu mevzudan burada geniş şekilde bahsetmek için yer müsait olmadığından, çok kişinin evinde bundan bahseden hadis kitapları olmasa da, ilköğretim öğrencileri de dahil çok kişi internetten arama yaparak bilgiye olayca ulaşabildiğinden, o aramanın internetten yapılmasını tavsiye ederek, burada sadece “Nisan Yağmuru Hakkında Bilinmeyenler”den bahseden çok kısa bir yazıyı nakletmekle iktifa edeceğiz:
‘GENÇ Dergisi’ yazarlarından Asude Usluer Uğurlu, ‘Semadan İnen Şifa: Nisan Yağmuru’ başlığı altında kaleme aldığı yazısında Nisan yağmurunun bilinmeyenlerini çok kısa olarak şöyle yazmış:

              “Göklerden damla damla gelen hayat
              Yerden fışkırır rengârenk nebatat
              Sel olur akar akar âb-ı hayat
              Ninni söyler iner Nisan yağmuru
 
Nisan yağmuru Miladî 14 Nisan ile 14 Mayıs arasındadır. Yani Rumî takvime göre itibar edilir. Nisan yağmuru midyenin ağzına düşerse inci, yılanın ağzına düşerse zehir olur. Nisan yağmuru zahmetlere rahmet, dertlere deva, hastalara şifadır.
Nisan yağmuru biriktirme geleneği azalsa da, özellikle Konya’nın kırsal bölgelerinde çeşitli şekillerde yaşatılıyor. Nisan yağmurunun şifasına inananlar yağmur yağarken leğen ve geniş ağızlı kapları açık alana bırakarak içine yağmur suyu dolmasını sağlıyorlar.
Bu kaplarda biriken sular daha sonra bidonlara aktarılarak, çeşitli şekillerde kullanılıyor. Saçları uzamayanlar saçlarını bu suyla yıkarken temiz kapta toplanan sular hastalıktan arınma düşüncesiyle içiliyor.
 
İslamiyet’e göre Nisan yağmuru
Enes (r.a.) anlatıyor: “Rasulullah (s.a.v) ile birlikteyken yağmur yağmıştı. Hemen başını açtı ve “Yağmur rabbimin yeni yarattığı ve indirdiği rahmettir” dedi. (Müslim 2/615, Ebu Davut 5/3309)
Selçuklu ’ya başkentlik yaptığı dönemde Konya’da Nisan yağmurlarının kaplarda toplanarak hastalara şifa amaçlı dağıtıldığı, yapılan yemeklerin içine katıldığı, tarih kaynaklarında geçmektedir. O dönem Konya da Mevlana Dergâhında bulunan Mevlevîler, “Nisan taşı” adı verilen kaplara topladıkları Nisan yağmurlarını gelen misafirlere ikram ediyorlar ve bu suyun hastalılara şifa olacağına inanıyorlardı.
 
Uzmanlar da Nisan yağmurunu öneriyor
Uzmanlar, Nisan yağmuruyla alâkalı yapılan bilimsel araştırma neticesinde, ilkbaharda tabiatın canlanmaya başlamasıyla birlikte bitki ve ağaçların çiçek tozları, reçine, eterik yağlarının, yani bitki kaynaklı yağlar ve çiçek polenlerinin rüzgâr ve hava akımlarıyla atmosfere karıştığını bildirmişlerdir. Bu nedenle Nisan’daki yağmur yağışı sırasında, havadaki bu zerrecikler yağmurla birlikte yeryüzüne düşer. Nisan yağmurları içme ve kullanma sırasında da bu özellikleri nedeniyle önemli yarar sağlar.
Nisan yağmurunun içinde kullanılabilir demir olduğu için çok faydalıdır. Kışın kaybedilen demiri kazanmak için iyi bir fırsattır. Hatta uzmanlar bunun ispatı olarak “yağmurda ıslanmadan önce demirinizi ölçtürün, ıslandıktan sonra tekrar ölçtürün, demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz” demektedirler.
Nisan yağmuruyla yoğurt mayalanır. Evet, yanlış duymadınız. Bu bilimsel bir gerçek; uzmanlar normal şartlarda suyla mayalanmanın olamayacağını, mayalama için laktik asidin gerekli olduğunu belirtiyorlar. Bu asit, özellikle yaş bitkilerin üzerinde oldukça yoğun ve ilkbaharda havaya karışma oranı çok yüksektir. Dolayısıyla da, yağmur vasıtasıyla yeryüzüne inerek açık ve özellikle de havası kirli olamayan yerlerde mayalanmayı sağlayabilmektedir.
 
İşte uzmanların yakın yüzyıllarda ulaşabildiği bu bilimsel gerçekleri, bizim peygamberimiz 1400 küsür yıl önce bildirmiştir. Bu da İslamiyet’in azametini göstermektedir. Delil, ispat aramadan sırf Resulümüz dediği için bunları uygulayanların ne mutlu hâline…”
Prof.Dr.Mustafa NUTKU

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: