Risale-i Nur Külliyatını Basmaya İzni Olan Kişiler

Barla Platformu Başkanı Said Yüce, Said Nursi hazretlerinin telif ettiği Kur’an Tefsiri Risale-i Nur Külliyatının korunmasına dair iddialar hakkında bilgiler verdi.

Bazı gazete ve haber sitelerinde yer alan “AK Parti Risale-i Nur’ları yasakladı” haberlerine sert tepki geldi. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin Risale-i Nur Külliyatı’nı basmaları için yetki verdiği hayattaki varislerinin başvurusu üzerine alınan bir koruma girişimini “Risale-i Nurların basımı yasaklandı” şeklinde haber yapılması Nur camiasının tepkisine neden oldu.

Günümüzde 26 yayınevinin Risale-i Nur Külliyatı bastığı, basımı gerçekleştiren yayınevlerinden bazılarının Bediüzzaman’ın izni dışında eserleri eserleri sadeleştirdikleri ve tahrif ettikleri, bunun üzerine Bediüzzaman’ın varisi ve talebelerinin bu konuda yasal süreç başlattıkları öğrenildi. Bu konuda Sabah’a konuşan Barla Platformu Başkanı Said Yüce sorularımıza çarpıcı cevaplar vererek iddialara açıklık getirdi:

-Said Bey, medyada “Risale-i Nurların basımı durduruldu” şeklinde haberler okuduk. Bu iddialar doğru mu?
-Risale-i Nurların basımının durdurulması gibi bir durum sözkonusu değil. Bu eserlerin müellifi olan Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerin orjinaline bağlı kalınması gibi bir isteği var. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin tayin ettiği ve bu eserleri basmaya tek yetkili olan varisleri bu konuda Kültür Bakanlığı nezdinde yasal bir girişimde bulunmuş. Yasal düzenleme yapılması ve eserlerin korunması için bu sürecin beklenmesi gerekiyor.

-Bediüzzaman’ın şu anda hayatta olan varisleri kimler?
-Said Özdemir, Abdullah Yeğin, Salih Özcan ve Hüsnü Bayram. Risale-i Nurları basmaya yetkili olan isimler bunlardır.

-Peki günümüzde Risale-i Nur Külliyatı kaç yayınevi tarafından basılıyor?
-Sanıyorum 26 yayınevi tarafından basılıyor. Bunlardan bazılarının Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin yasal varislerinden izin almadan bastıkları biliniyor

-Peki Gülen Cemaati’ne yakınlığı ile bilinen bazı yayınevlerinin Bediüzzaman Said Nursi hazretlerine rağmen Risale-i Nurları sadeleştirdiğini biliyoruz. Bu yayınevlerinin izni var mı?
-Benim bildiğim kadarıyla bu yayınevleri Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin hayattaki varislerinden izin almadan basım yapıyor.

-Kültür Bakanlığı’ndaki bu süreç nasıl işliyor?
-Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin hayatta olan varisleri, müellifin arzusuna uygun olarak basılması şeklinde bir müracatta bulunmuşlar. Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin eşi ve çocukları olmadığı için Telif Hakları Kanunu’na göre atanmış hak sahipleri basmaya yetkilidir. Bu hukuki dayanakla bundan sonra basılacak eserlerde söz sahibi olmak için bakanlık nezdinden müracatta bulunmuşlar. Kültür Bakanlığı yetkilileri bu başvuruyu değerlendiriyor.

-Mahkeme yasal varisleri haklı bulursa Risale-i Nur Külliyatını sadece bu isimler mi basacak?
-Sadece bu isimler, yani yasal varisler basabilecek. Ayrıca varisler isterlerse başka yayınevlerine de bu hakkı kullandırabilecekler.

-Diyanet İşleri Başkanlığı da Risale-i Nur Külliyatı basımına başlamıştı. Bu durum Diyanet’i etkileyecek mi?
-Etkilemeyecek çünkü Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin bu konuda açık vasiyeti var. Risale-i Nur Külliyatı’nın devlet tarafından basılmasını istiyor. Bu isteğini iletmesi için dönemin Diyanet İşleri Başkanı Ahmet Akseki’ye talebelerine gönderiyor. Menderes’e de mektup yazarak bu isteğini bildiriyor.

-“AK Parti Risale-i Nurları durdurdu” şeklinde haberler yapıldı. Bu konuda ne söylemek istersiniz?
-Sayın Başbakanın bu konudaki tavrı çok net. Risale-i Nur Külliyatının serbestçe basılmasından yana. Bu konuda İşaret-ül İcaz’ın 55 yıl sonra Diyanet tarafından basılması konusundaki gayretleri de ortada. Kültür Bakanlığı yasal varislerin başvurusu üzerine bir süreç işletiyor. Bir iki hafta içinde sonuçlanacağını ve yasal düzenlemenin sağlanacağını düşünüyoruz.

Böyle bir konunun günlük tartışmalara malzeme yapılmasını da doğru bulmuyoruz.
Tarih : 09.04.2014 Kaynak : Sabah

Sende yorum yazabilirsin