Sağ Yanına Yatmak

ABD’deki Stony Brook Üniversitesi’nden bilim adamları yan yatarak uyuma üzerine bir araştırma yaptılar ve uyuma şeklinin Alzheimer hastalığı riskini düşürebileceğini tespit ettiler.

Araştırma sonuçları; yan yatarak uyumanın beyindeki zararlı atık maddelerin beyin sıvısıyla daha iyi yıkanıp yok edildiği için “beynin temizlenmesine,” yüz veya sırt üstü pozisyonlarından daha fazla katkıda bulunarak hastalık riskini azaltabileceğini gösterdi.

Birçok beyin görüntüsünü inceleyen bilim adamları, yan yatarak uyumanın, ikinci bir dolaşım sistemi olarak tanımlanan, toksinlerden arındıran, kan dolaşımını hızlandıran, bakteri ve virüsleri öldüren lenf sistemine yardımcı olduğu sonucuna vardı.

Araştırma sonucunda, yan yatarak uyumanın beyindeki istenmeyen kimyasal birikimi engellediğini, bu pozisyonun Alzheimer’ın yanı sıra Parkinson ve diğer sinir hastalıkları riskini de azaltabileceği vurgulandı.

Peygamber Efendimiz’in (asm.) sağ yanına yatarak uykuya daldığını ve ümmetine tavsiye ettiğini biliyoruz.

Aslında sağ yanına yatmanın faydaları çoktur:

  • Sağa yatarak uyuma, kalbimiz sol tarafta olduğundan, kanın depolanması ve kalbin üzerine yük binmemesi sebebiyle daha uygundur. Sol tarafa yatıldığında kalp altta kaldığı için fonksiyonları bozulabilir. Sağ yanına yatışta bu durum meydana gelmez, organların olumsuz etkilenmesi söz konusu olmaz. Özellikle kalp hastalarının sağ yanına yatarak uyumaları tavsiye edilmektedir.
  • Yine sağ tarafına yatmış bir kişide bağırsak muhtevası ince bağırsaktan kalın bağırsağa yer çekimi etkisiyle daha çabuk boşalacaktır. Bu yatış şeklinde hem mide ve bağırsaklar korunur, hem de sindirimin daha kolay tamamlanmasına yardımıcı olur.
  • Sırt üstü yatışta yer çekimine bağlı olarak, dilimizin ve küçük dilimizin geriye kaçarak nefes borusunu tıkama riski vardır. Önce horlama, sonra nefes duraklamaları ortaya çıkarak uyku bozuklukları oluşur. Sağ yanına yatmakta ise böyle bir tehlike yoktur.
  • Bir tarafa yatmak durumunda, yatılan yöne bağlı olarak burun deliklerimizin birisinin tıkanırken, diğerinin açıldığı ve solunumun açık olan burun deliğinden yapıldığı araştırmalarla belirlenmiştir.

Sağ tarafa yatıldığında, sağ burun deliği tıkanmakta ve sol burun deliği açılmaktadır. Sol burundan yapılan nefes alma ile sağ beyin yarımküresinin aktivitesi artar. Bu durum ise, vücudumuzda yaratılan mükemmel sistemlerden birinin devreye sokulması demektir. Yani, sağ beyin yarımküresinin uyarılması, parasempatik sinir sisteminin faaliyetlerini artırmasına, kalp hızımızın yavaşlamasına, tansiyonumuzun düşmesine ve mide-bağırsak faaliyetlerinin yavaşlamasına vesile olur. Dolayısıyla kalbimiz daha az yorulur, uykuya dalmamız daha kolaylaşır, bu da istirahatimizin daha verimli olmasına imkân tanır.

Kısacası sağ yanına yatarak uyumak; bedeni sakinleştiriyor, hızlı şekilde uykuya dalabilmeyi sağlıyor, endişe ve gerginliği azaltıyor.

Dahası, Peygamber Efendimiz (asm.) böyle yaptığı için, onun gibi olmak niyetiyle sağ yanına yatan birisi, bu niyeti ve hareketinden ötürü sevap da kazanıyor.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Zafer Dergisi

Kaynak:

  1. Journal of Neuroscience