ŞEYTAN ‘ı Tanıyalım

EUZÜBİLLAHİMİNEŞŞEYTANIRRACİM

Şeytan, insana musallat olup , onu saptırmaya ve günahlara sürüklemeye çalışan , ruhani varlık.

Ceddimiz , Hz Adem ile Havva validemizi yanıltarak , cennetten çıkarılmalarına sebeb olan, gururundan dolayı Hz Adem’e , ilahi emir olan secdeyi reddeden, ben ondan üstünüm deyen, Allah (cc) tarafından lanetlenip kovulan, Adem (asm)’a ve onun nesillerine ebedi düşman olan, lanetten önceki ismi azazil olan , aslında o meleklerden değil cin tarifesinden olan, başta iblis olarak nesilleri bulunan Kuran’ı Kerim’de” ve zürıyyetehü”tabiri ile nesil sahibi olduğu haber verilen (meleklerde erkeklik dişilik ve tenasül yoktur ve Nur’dan yaratılmışlardır) varlıktır.

Şeytan Cenab’ı hakka , kıyamete kadar insandan intikam almak ve onu saptırmaktan bahisle , izin istemiş, Cenab’ı Hak da , senin hiçbir gücün ve kudretin yoktur , benim halis kullarımı değil (illa lienittebeğake minlelgaviyn) saparak ve gönüllü olarak sana tabi olanlara zarar verebilirsin buyurarak , onun talebini kabul etmiş, onu bir imtihan vesilesi kılmıştır.

Şeytanın yaratılması şer değil , ona tabi olmak şerdir. Şeytan , okullardaki imtihan soruları gibidir çalışıp cevap verene , o soruların zararı yok iken , laubali ve tembel olanlar, o sorular sebebi ile zarar görmektedir.

Hatta şeytan , ehli iman ve takva için sevap kaynağıdır bir ibadetin terki veya bir haramın işlenmesini telkin eden şeytana her muhalefet bir farz sevabı kazandırır. Çünki farzın terkedilmesi haram haramın terkedilmesi farzdır. Nas süresinin son ayeti hem cinni hem de insan neslinden olan insi şeytanlardan haber vermektedir. Eûzü billahi mineşşeytanirracim diyerek ve gereğini yaparak daima Allah’a sığınmalıyız.

Abdülhamit Oruç

www.NurNet.org