Sinsi Tehlike ‘Gaflet’

     Gaflet, sözlük anlamıyla vurdumduymazlık,ihtiyatsızlık manalarına geliyor. Bir düşündüğümüzde vurdumduymaz olduğumuz, ihtiyatsız yani tedbirsiz olduğumuz konular o kadar fazla ki.Toplumda insanların birbirlerine olan davranışlarından, trafiğe, iş hayatına,okul hayatına kadar her alanda mutlaka umursuz davrandığımız olaylar gerçekleşebiliyor.Kemerimizi takmadığımızda kaza yapma olasılığımız artıyor, başımıza kask takmadığımızda iş yerinde tehlikeye düşebiliyoruz.Elimizde sıcak bir içecek varken konuşmaya dalıp dikkatsiz bir şekilde bunu devirebiliyoruz.Bunun gibi toplumda çok fazla olay gerçekleştiğini biliriz.

     Üstelik birbirini uyaran bir toplum görünmekteyiz dıştan bakıldığında. Fakat bir türlü bu vurdumduymazlıklarımız ya da umursuzluklarımızdan kurtulamıyoruz. Uykuya dalan otobüs şöförü çok fazla kardeşimizin canının alınmasına vesile olmuş oluyor.Üstelik bunun geri dönüşü de olmuyor.Arkasından gelen pişmanlıklar üzüntüler anlamsız pişmanlıklar olmakta.Bu tür olayların arkasından Keşke şöyle yapmasaydım Keşke şunu unutmasaydım gibi çok fazla sözler sarf edildiğini duyarız da.Ama bu “Keşkeler” bizim için nasıl bir anlam ifade ediyor ? O anlık söylenen bir refleks mi bunlar yoksa gerçekten de samimi pişmanlıklar ve itiraflar mı ?

   Genel manada maalesef bu gaflet üzerimizden bir türlü kalkmıyor. Çeşitli uyarılar ikazlar eğitim ve öğretimler cezalar bilgilendirmeler vs bunların hiç biri gerçek manada bizi bu gafletten uyandıramıyor. Yıllardır söylenen ve buna rağmen binlerce kardeşimizin yaptığı hatalar, bizim bu gafletin ne kadar içerisinde olduğumuzun önemli ve somut bir gerçeği değil midir ? Peki insanları, ülkemizde kardeşleri bu bilince nasıl kavuşturabiliriz ? Nasıl sorumluluk sahibi olabiliriz ? Artık nasıl uyanabiliriz ? Bunun için felsefeciler de çok farklı tezler sunmuşlar yıllar boyunca. Ama farkındalık ve gafletten uyanma bir türlü gerçekleşmemiş.

     Din ahlakının yaşanması bizi bu gafletten uyandırabilir esasında. İnsan samimi olarak Allah’a inandığında üzerinde artık büyük bir sorumluluk olduğunun da bilincine varır.Allah’ın kendisini yarattığını ve tekrar O’na döneceğini bildiği için, gaflete düşmemek için yoğun bir çaba sarfeder.Bu gayreti ile, Allah’a karşı olan gafletinden de kendisini uyandırır.Yaptığı her vurdumduymazlığın dünyada ve ahirette bir karşılığı olduğunu bilmesi dolayısıyla, dikkati daha yoğun olur.Kendisine,ailesine,çevresine,topluma ve Allah’a olan sorumlulukları olduğunu çok iyi kavrar.Güzel bir ahlak olarak da etrafındakileri uyarır.Çevresinde gördüğü her umursuz olaya hatırlatma ile yaklaşır.Toplumun geneline yayılacak bu düşünce ile insanlar artık daha dikkatli daha düşünceli olabilirler.Sevgiye ve şefkate daha çok ihtiyacımız olan bu günlerde güzel ahlaklı bu tür davranışlara ihtiyacımız çok fazladır.

İnsanları sorgulama (zamanı) yaklaştı, kendileri ise gaflet içinde yüz çeviriyorlar. (Enbiya Suresi, 1)

Saygı ve Sevgilerimle

Hüseyin Uçkun

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: