Sudan Diyanet İşl.Bşk.’nda, Risale-i Nur Kaynak Eser Olarak Kullanılıyor

Sudanlı Doçent Doktor Tarık Muhammed Nur ile, İstanbul’da bulunan Özel Sema Hastanesinde buluştuk.

Kendisi Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan Hartum Üniversitesi İslami Araştırmalar Bölümünde Doçent doktor. Aynı zamanda da Üniversitenin Rektör Yardımcılığı görevini yürütmekte. Oğlunun Sudan’da geçirmiş olduğu trafik kazası sonrasında tedavi amaçlı olarak Türkiye’ye eşiyle birlikte gelmişler.

Ropörtaj esnasında yanımızda İstanbul Silivri’de devlet kademesinde tıp doktoru olan Dr. Ali Seyhan da vardı ve oğlunun sağlık durumu ile ilgili Tarık Beyle fikir alışverişinde bulundular. Yapmış olduğumuz ropörtajla karşılıklı birbirimizi tanıma fırsatı yakaladık :

– Hocam, Risale-i Nur’larla tanışmanızı anlatır mısınız?

– İlk olarak 1990lı yılların sonunda İhsan Kasım’ın arapçaya tercüme ettiği Risale-i Nur’ları Sudan’da elde ettim ve okumaya başladım. İstanbul İlim ve Kültür Vakfından Profesör Doktor Faris Kaya ile bir Bediüzzaman Kongresinde tanıştım ve kendisinden bu eserlerle alakalı çokça istifade ettim. Ardından akademik çalışmalarım nedeniyle İstanbul’da birkaç sene bulundum ve bu süre içersinde Türkçeyi öğrenme imkanım oldu. Risale-i Nurları Türkçe okuma imkanına kavuştum.

– Risale-i Nur eserleri ve Bediüzzaman Said Nursi Sudan’da tanınıyor mu?

– Hem de çok! 1968 yılında ülke genelini temsil eden Devlet Konseyi yayınladığı bildiride Risale-i Nuru Referans olarak belirtti. Bunun manası, bu eserlerin ülkemizde resmi olarak devlet kurum ve kuruluşlarında bilhassa da Sudan Diyanet İşleri Başkanlığında kaynak eser olarak tanındığıdır. Günümüzde Sudanlı İslam Profesörlerinden, yazdıkları eserlerde Risale-i Nura atıf yapıp, içindeki izahları kullananların sayısı son derece yüksektir.

Kelam ilminde diğer bir ifadeyle imani bahislerde Risale-i Nur’un yeri son derece mümtazdır. Sudan halkı arasında da bu eserler ve müellifi tanınmakta ve eserleri yoğun bir alakayla karşılanmaktadır. Gerek Hartum’da gerekse de diğer şehirlerde bulunan Risale-i Nur dershaneleri vasıtasıyla halkımızın da bu eserlerden istifadesi gerçekleşmektedir.

– Sudan ile Türkiye ilişkileri şu an ne durumda ve bu ilişkilerin arttırılmasında sizce neler yapılabilir?

– İstenen seviyede olmasa da son 10 yılda bu ilişkiler hatırı sayılır ölçüde arttı aslında. Sudan’dan Türkiye’ye ve Türkiye’den Sudan’a üniversite okuma amacıyla gelip giden öğrenciler bunda en büyük pay sahibi. Türkiye’de faaliyet gösteren İstanbul İlim Kültür Vakfı, Ruba Vakfı, Hayrat Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarının da büyük katkıları var tabii.

Öte yandan Sudan Devletinin de bu hususta hassasiyetleri sözkonusu. Örnek olarak, son dönemde yapılan bir kültürel konferansa Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Teknoloji Bakanının somut katkıları oldu.

Hocamıza teşekkür ettik ve hayır dualarla vedalaştık.

www.NurNet.org

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: