Tarih: 12 Mart Yaşamınız Boyunca 1 Kez Görebileceğiniz Bir Olay!

kuyruklu yıldızHayatta sadece bir kere

 

Kuyruklu yıldız, gök bilimciler tarafından ilk olarak 2011 yılı Haziran ayında, bir milyar kilometreyi aşkın mesafedeki bulanık bir gök cismi olarak, Hawai’deki Pan-Starrs teleskobuyla keşfedildi.

 

Adını da bu teleskoptan aldı.

 

Gök bilimciler bu yıldızın, uzayın kuyruklu yıldızlarla dolu Oort Bulutu adlı bölgesinden geldiğini ve milyonlarca yıldır güneşe doğru hareket halinde olduğunu düşünüyor.

 

Uzmanlar ayrıca bunun periyodik bir kuyruklu yıldız olmadığı görüşünde.

 

Bu da bu yıldızın güneş sisteminden ilk defa geçiyor olduğu ve bir daha belki de 100 bin yıl yeniden geçmeyeceği anlamına geliyor.

10 Mart günü kuyruklu yıldız güneşe 45 milyon kilometre mesafeden en yakın geçişini yapacak

Gözlemcilere tavsiyeler

 

Profesör Bailey’in amatör gözlemcilere tavsiyeleri şöyle:

 

“Gün batımından sonra, batı yönünde ufku tarayın. 12 ve 13 Mart’ta hilal halindeki ay ile çok güzel bir görünüm oluşturacak. Aya doğru bakıp onun aşağısı ya da soluna doğru bakın. Dürbün ile baktığınızda kuyruklu yıldızın başını ve çatallı kuyruğunu görebilmeniz lazım.”

 

Bailey ekliyor: “Kuyruklu yıldız gözlemlemek isteyenlere her zaman dürbün kullanmalarını tavsiye ederim. Ama dürbünle gördükten sonra çıplak gözle de görüp göremeyeceğinizi bir deneyin. Çok zor, ama harikulade bir olay bu.”

 

Kuyruklu yıldız bu tarihlerden sonra her gece daha geç ve daha uzakta belirmeye devam edecek ve Nisan’a doğru sadece büyük teleskoplarla görülebilecek kadar uzaklaşmış olacak.

Gökbilimciler C/2011 L4 Pan-Starrs ismini verdikleri kuyruklu yıldızın Kuzey yarımküreden geçeceği müjdesini verdi.

Temmuz 2011’de keşfedilen bu kuyrukluyıldız, amatör teleskoplarca Mayıs 2012’de görülmeye başladı. Pnstarrs, 5 Mart’ta Dünya’ya en yakın konumundan (165 milyon km) geçtikten sonra 10 Mart’ta Güneş’in 45 milyon km yakınına kadar gelecek ve 12 Mart’ta en parlak halini alacak.

Kuyrukluyıldızlar genellikle Güneş’e en yakın konumunda olduklarında en parlak ve en aktif halde olurlar. Kuyrukluyıldızdan buharlaşan maddeler uzun bir toz kuyruk oluştururlar.

Mart boyunca çıplak gözle görülebilecek bu kuyrukluyıldız, her gün gittikçe daha da parlaklaşarak Balık takımyıldızından Pegasus ve Andromeda takımyıldızlarının arasına doğru ilerleyecek. Nisan ayında Güneş’ten uzaklaşıp uzaydaki yolunda gözden yavaşça kaybolacak olan PANSTARRS parlaklığını yavaş yavaş kaybedecek.

Ancak öyle bir konumda olacak ki kuzey yarımkürenin bazı kesimlerinde bir süre boyunca batmayacak. Bu onun tüm gece boyunca görülebileceği anlamına geliyor.

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: