Üzülme cennet var

Bazı hadiseler o zamanda bazı duaların okunma ibadetlerin ve evratların yapılma zamanıdır. Yağmursuzluk yağmur duası vakti, güneş ve ay tutulması husuf ve küsuf namazlarının kılınma vakti olduğu gibi.

Hadiseler zahire bakarak okunursa doğru kanaate varmak güç olur, sebeplere bakarak olayları anlamaya çalışmak cahil işidir. Bediüzzaman Hazretleri Risale-i Nur külliyatında Allah’ın cemal ve celal sıfatlarından söz ediyor Üstad’ın o güzel tespitiyle“celalin gözüne cemal, cemal gözünde celal” tecellileri vardır. Kader böyle tecelli eder, mesela gece celal gündüz cemal isminin tecellisidir, hep gece de olmaz hep gündüz de olmaz, hastalık celal sağlık cemal ismi tecellisidir, gençlik cemal ihtiyarlık celal ismi tecellisidir. Kişi kendini hastalığa ihtiyarlığa hazırlarsa bu halle hâllendiğinde o ihtiyarlık o hastalık da ona cemal olur rahmet olur.

Kahhar ismi zalimler için bir celal tezahürü iken, gadre uğramış mazlum biri için rahmettir, onu teskin eder. Kâinatta itme ve çekme kuvvetleri var, okyanuslarda denizlerde med-cezir var, bunlar zamanla yer değiştirerek kâinatın idamesini sağlıyorlar hep çekme olsa hep cezir olsa her yer hercümerç olur yaşam biter. Aynı şekilde hayatımızda inişli çıkışlıdır kabs ve bast hali oluruz, bazen içimiz çok daralır hayatımızın yükünü kaldıramaz duruma geliriz, Yaradan’a sığınırız salâvat getirir ibadet ederiz hikmetini anlamaya çalışırız, yeise düşmeden ümidimizi yitirmeden sabırla güzel günlerin gelmesini bekleriz.

Bu hal celal gibi gözüküyor ama içinde çok hikmetler gizlidir. Allah bize bu zamanları yaşatmakla bir şeylerin keşfini yaptırıyor, kıymetini bilmediğimiz iyi günleri anlıyoruz, dostumuz-düşmanımız kimmiş onları tanıyoruz, dahası o ayaklarımızın yere basmadan gezdiğimiz günlerde neleri es geçtiğimizi, yanımızdaki cevherleri bile fark edemediğimizi, yine çok iyi diye çok değerli diye bildiklerimizin maalesef bildiğimiz gibi olmadığını görüyoruz, adeta bir mercek gibi analiz ediyoruz her şeyi.

Bu hallerden Peygamber efendimiz(sav)dahi müstesna tutulmamıştır. Efendimiz (sav)Bedir’de cemali Uhud’da celali yaşadı, fakirlik gördü günlerce karnına taş bağlayarak yaşadı, hastalandı, yaralandı. Başımıza gelen kahırlara hep celal diye bakmamalıyız, kahırlar bizi Allah’a daha çok yaklaştırmaktadır, hasta gençlerin ve fakir insanların ibadete daha fazla sarıldığını çok kereler müşahede etmekteyiz, bunlar o kul için ahirette “izzetli” bir ömür sürmenin sermayesi olurlar. O ebedi saadetin yanında bu fani hastalığın ve sıkıntıların verdiği elemler çok küçük kalırlar ve rahmet gazabı geçmiş olur. Bir hadis-i kutsîde “Rahmetim gazabımı geçti.” buyrulur.

Buna göre, ilk bakışta bir celal, bir kahır tecellisi gibi görünen üzücü olayların, bilemediğimiz nice rahmet yönleri de vardır. Ve bu rahmet o gazaptan daha ileri seviyededir.
La Tahzen; İnne maal usri yüsran.( Üzülme, her zorlukla birlikte kolaylık vardır. Kolaylık zorluğun içinde saklıdır.)

Mevlana Celaleddin Rumi’ nin Türbesinin girişinde,
Üzülme. Çünkü hüzün, düşmanı sevindirir, dostunu üzer, haset edenin diline düşürür. 
Üzülme Çünkü hüzün, kaybolanı geri getirmez, öleni diriltmez, kaderi değiştirmez, hiçbir fayda getirmez.
Üzülme Çünkü hüzün sinirleri yıpratır, kalbini yorar, gecelerini mahveder. 
Üzülme Eğer günah işlediysen tövbe et, istiğfarda bulun, yanlış yaptıysan düzelt, O’nun rahmeti sonsuz, kapısı hep açıktır.
Üzülme Şunu unutma yaşadığın günün sınırları içinde yaşamazsan sıkıntı ve kaygıların artacak demektir. 
Biraz daha açarsak; Sabaha çıktıktan sonra artık akşamı bekleme, akşama kavuşunca da sabahı bekleme. Ne maziye takıl kal, ne de gelecek kaygısı içinde ol. Yani anı yaşa. 
Üzülme Her zorlukla birlikte kolaylık vardır. Yani kolaylık zorluğun içinde saklıdır. Bir başka ifade ile Kolaylık, zorluk zannettiğimiz şeyin ta kendisidir! 

ÜZÜLME CENNET VAR.

yazmaktadır. Allah az bir zorluğun karşısında hesap edemeyeceğin kadar bolluk verecek inşallah.

Çetin KILIÇ
Kaynak: Risalei Nur Külliyatı
Dualar hazinesi
Sorularla İslamiyet

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: