Açlık

Göz açlığı, akıl açlığı, kulak açlığı burun açlığı mide açlığı, ağız açlığı kalp açlığı, hücresel açlık, tat açlığı, pratik açlık, duygusal açlık. Diyatisyenler, hekimler anlatımlarında yukarıdaki açlıkları konu ederler.

Hep bir şeyler isteyen elindeki ile yetinmesini bilmeyen için gözü aç, öğrenme güçlüğü çeken için akıl açı, karnı aç olan için mide açı, sevecek kimsesi olmayan için kalp açı, sevmesini bilmeyen için duygu açı gibi.

Bizim konumuz bilgi açı. İlme acıkmış susamış ve bunu ihtiyaç hisseden bunun farkında olanları konu edeceğiz. Açlık; istifade edebilmenin en güzel yoludur. Diyanet işleri başkanı Erbaş ” açlık en büyük ibadettir” der. Bir sofradan en çok istifade eden en fazla aç olan kimsedir. Oruçlunun iftarda kuru ekmekten aldığı lezzeti, diğer insanlar en tatlı gıdadan alamaz. Bir bardak suyun kıymetini ciğeri yanan bilir. Ders dinleyen, kitap okuyan insan ben bir şey anlamadım diyorsa konuya ait açlığını hissetmiyor demektir.

Ben Allah ‘ı bilmek istiyorum, ben Hazreti Muhammed (sav)’i tanımak istiyorum buna çok ihtiyacım var diyen kimse Kuran’ı Kerimi ve tefsirlerini Hadisleri, Siyer kitaplarını, kâinat kitabını ve bu konudaki tüm kaynakları can harış bir şekilde okur, anlar, yaşar, anlatmaya gayret eder bunu hissedersiniz.

Mesleğinin, okulunun ilgi duyduğu alanın, yaptığı spor dalının açlığını hissedenler hep başarılı olmuştur bu hayatta. İbadetin zevkine varanda Allah’ın cennetine, cemaline açlığını en çok hissedenlerdir, Hazreti Ali (ra) ‘nın kıldığı iki rekat namazdan aldığı zevki Ümmeti Muhammed’ ten hiç kimse alamaz, Hazreti Muhammed (sav) efendimizin buyurduğu bir “Laileheillah” lafından aldığı tadı huşuyu zevki, tüm peygamberler toplansa alamaz.

Allah’ı tanımanın kapısını, ilmin kapısını, ibadetin kapısını, başarının kapısını açan miftah anahtar açlığını hissedip ona ihtiyacı olduğunu fark edebilmektir. Allah hepimize böyle bir şuur nasip etsin. Amin.

Çetin KILIÇ