Bediüzzaman, Allah’ın Müslümanlara hediyesi!

10. Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumu, İstanbul Ataköy’deki Sinan Erdem Spor Salonu’nda 20 bin kişinin katılımıyla başladı. 3 gün sürecek “Hakikat Arayışında Nübüvvetin Rolü; Risale-i Nur Perspektifi” konulu sempozyuma 40 ülkeden 400 akademisyen iştirak ediyor. Suriye’den gelen Şeyh Mahmut Hasani, Risale-i Nur’u okuyunca kendini uçsuz-bucaksız denizlerde gördüğünü belirterek, “Bediüzzaman, ümmet-i İslamiyeye Allah’ın bir hediyesidir. Allah onunla adeta ümmetin imanını kurtardı.” dedi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, ‘büyük bir alim, iman ve dava adamı’ olarak tanımladığı Said Nursi’nin Kur’an ve Peygamberimiz’i doğru anlayıp anlattığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ise Bediüzzaman’ın, Hz. Muhammed’in gerçek mirasçısı olduğunu ifade etti.

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın düzenlediği “Hakikat Arayışında Nübüvvetin Rolü; Risale-i Nur Perspektifi” konulu sempozyum, Mısırlı Hafız Mahmut el Tuhi’nin Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Açılışta konuşan, İstanbul İlim ve Kültür Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faris Kaya, sempozyumda nübüvvetin sadece şeklî yönleriyle değil, yaratılışa bakan yönü ile ele alınacağını söyledi. Programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sempozyum için gönderdiği mesajı okundu. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise insanlığın en büyük ihtiyacının Kur’an’ı ve Hz. Peygamber’i doğru anlamak olduğunu belirtti. Bozdağ, son zamanlarda “Kur’an bize yeter” diyenler için “Allah Resûlü olmadan Kur’an’ı hiç kimse doğru anlayamaz ve anlatamaz. Kur’an olmadan da ne peygamberlik müessesesini ne de Allah’ın Resûlü Hz. Muhammed’i doğru anlama, doğru anlatma şansımız vardır.” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de Türkiye’nin bugünkü güzel günlerinde, Bediüzzaman Said Nursi gibi manevi büyüklerin açtığı yol ve istikametin çok geniş kitleler tarafından paylaşılmasının çok büyük bir payı olduğunu kaydetti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, “İnanıyorum ki Efendimiz’in (sas) sancağı altında bu mübarek, çileli ve sabır gerektiren yolun temsilcisi müminler, barışı 7 milyar insanın gönlüne aktarabilmek için hiçbir ayrım gözetmeksizin anlatmaya gayret edeceklerdir.” diye konuştu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise “Vahiy olmadan, akıl doğrulara ulaşamaz. Peygamberler olmasaydı medeniyetler olmazdı.” dedi. Suriyeli Şeyh Mahmud Hasani de yaralı bir memleketten geldiğini belirterek, “Risale-i Nurları okuyunca kendimi adeta uçsuz bucaksız derin denizlerde gördüm. Lakin ben de yüzmeyi bilmiyorum. Bediüzzaman’ın Tarihçe-i Hayatı’nı okuyunca Resulullah’ın ahlakı üzerine gördüm. O’nun yarası beden yarası değil, ümmet yarasıdır. Bediüzzaman, ümmet-i İslamiye’ye Allah’ın bir lütfu. Allah onunla adeta ümmet-i Muhammediye’nin erkani imaniyesini kurtardı. Onu hapishaneler ve sürgünler yıldırmadı. Bediüzzaman Allah’ın hakikatlerini haykırmakta kimseden korkmadan hapishaneleri kürsü olarak kullandı. Risale-i Nur bu asra ve gelecek asra ilim talep etme ruhunu aşıladı.” şeklinde konuştu.

İstanbul’daki açılışa Üstad’ın talebelerinden Mehmet Nuri Güleç (Fırıncı Abi), Salih Özcan, Abdullah Yeğin gibi isimler de katıldı. Birçok akademisyeni de bir araya getiren sempozyuma İtalya, Somali, İngiltere, Güney Afrika, Suriye, Mısır, Rusya, ABD ve Almanya gibi çok sayıda ülkeden 13’ü kadın, 83’ü erkek 96 tebliğci, 300’ün üzerinde gözlemci katılıyor. Üç gün sürecek sempozyum boyunca dünyanın dört bir yanından gönderilen 100’den fazla tebliğ sunulacak ve müzakere edilecek.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “Allah Resûlü olmadan Kur’an’ı hiç kimse doğru anlayamaz ve anlatamaz. Kur’an olmadan da ne peygamberlik müessesesini ne de Allah’ın Resûlü Hz. Muhammed’i doğru anlama, doğru anlatma şansımız vardır.” dedi.

Nübüvvetin İlahi rehberliğine her zaman muhtaç olacağız!

Prof. Dr. Mehmet Görmez (Diyanet İşleri Başkanı):Peygamber Efendimiz’in (sas), en büyük mucizesi, yeryüzünün en bedevi toplumundan en medeni toplumu inşa etmesidir. Nübüvvetin ömrü nebinin ömrüyle mukayyed olmamıştır. Nübüvvetin hükmü getirmiş olduğu semerelerle bugün de caridir. Nübüvvetle insanlık bilgisine ulaşan İlahi rehberliğe her zaman muhtaç olacağız.

Prof. Dr. Cottını (Vatikan İslami İlimler Enstitüsü Rektörü):Peygamberlik müessesesi iki büyük dinin de ortak yönüdür.

Prof. Dr. Abdülhamit El Enis (Birleşik Arap Emirlikleri):Risaleler sırf bir talebenin değil, bir ümmetin hayatını etkiledi.

Prof. Dr. Aslam Islahi (Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Hindistan):Sanıyordum ki biz azınlıkta olduğumuz için dünyanın başka yerlerinde Müslüman yoktur. Ama karşımda binlerce Müslüman’ı görünce adeta beni sevinç basıyor. Burada parlak yüzleri, İslamî hizmetleri görünce, Hindistan’da azınlıkta olan bizleri İslamiyet için adeta koşmaya teşvik ediyor kamçılıyor. İnşallah Bediüzza-man’ın eserleri Risale-i Nurlar da Hindistan’da yayılacaktır. Ben bu nuru alıp götürmeye geldim.

Dr. Krıstın Johnston Largen (Gettysburg Lutheran İlahiyat Okulu, ABD): Böyle bir toplantıya özellikle hanımların iştirak etmeleri benim için gelecek adına büyük ümit anlamına geliyor. Özellikle ben bir Hıristiyan olarak Bediüzzaman Hazretlerinin Müslüman-Hıristiyan diyaloğuna önem verdiği için benim için çok özel bir yeri var.

ÜSTAD SAİD NURSİ SESLENDİRİLDİ.

1991 yılında başlayan Bediüzzaman Sempozyumları’nın 10’uncusuna Üstad Bediüzzaman Said Nursi’nin talebelerinden Mehmet Nuri Güleç (Fırıncı), Abdullah Yeğin, Salih Özcan ve Said Özdemir de katıldı. Geçen sene vefat eden talebesi Mustafa Sungur’un rahmetle yâd edildiği programda, Bediüzzaman Said Nursi, 3D hologram modelleme yöntemi ile seslendirildi.

Zaman

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: