Belçika kendi imam-hatiplerini yetiştirecek

Belçika’da bir süredir gündemde olan din görevlilerin yurtdışından getirilmesi yerine burada yetiştirilmesi konusunda ilk somut karar alındı.

Belçika’da bir süredir gündemde olan din görevlilerin yurtdışından getirilmesi yerine burada yetiştirilmesi konusunda ilk somut karar alındı. 2014 eğitim yılında verilmeye başlanacak olan dört yıllık imam-hatip eğitimi için iki üniversite kapılarını açacak.

Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet, Belçika Müslüman Temsil Kurumu yetkilileri ve çeşitli eğitim kurumlarıyla bir araya gelmesinin ardından imam eğitiminin 2014 yılında başlayabilmesi için hazırlıkların başlatıldığını söyledi.

Konuyu değerlendiren Flaman Bölge Milletvekili Veli Yüksel “Bizim edindiğimiz bilgiye göre bu imam eğitimi için 100 bin Euro gibi bir bütçe ayrıldı. İki yüksek eğitim kurumu Katolik Leuven Üniversitesi ve Anvers Üniversitesi, akademik bir imam bölümü başlatmak için kolları sıvadı. Bu tabii ki çok önemli bir gelişmedir. 2003’te Flaman Parlamentosu kendi imamlarını yetiştirmek için bir önerge kabul etmişti. Bu hükümet kurulduğunda (Temmuz 2009) Flaman eğitim sistemi bünyesinde imamlar ve din dersi öğretmenleri için eğitimin mümkün kılınması hükümet programına alınmıştır. Sekiz yıl sonra ilk somut adımların atılması memnuniyet vericidir.” şeklinde konuştu.

Belçika Flaman Bölgesi İçişleri ve Uyum Bakanı Geert Bourgeois’nın yaptırdığı bir araştırmaya göre Flaman bölgesindeki imamların yeterli düzeyde Flamanca konuşmuyor ve yerel idare ile bağları bulunmuyor. Araştırma ile birlikte ‘imamlar’ konusu bir kez daha siyasi gündeme oturmuş oldu.

Belçika’da 300’den fazla camide görev yapan din adamının büyük çoğunluğu gurbetçilerle birlikte yurtdışından geldi. Bunların maaşları Fas, Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden karşılanıyor. Bu imamlar dört veya beş yıllık görev süreleri dolduğunda tekrar ülkelerine dönüyor. Milletvekili Veli Yüksel, bunun ne yurt dışından gelen imamlar ne de Müslüman toplumu için sağlıklı olduğunun altını çizerek “Bu imamlarımız önce kendileri uyum sağlamada ve yerel dili öğrenmede zorluklarla karşılaşıyorlar. Belçika’da yaşayan ikinci ve üçüncü kuşak gençlerimizle diyalog kuramıyorlar. Tam uyum sağlamaya başlarken de memleketlerine geri dönüyorlar. Bu şekilde yapılan bütün yatırımlar boşa çıkıyor, bunun önlenmesi gerekiyor. Diğer bir nokta da imamlarımızın Belçika’daki kültürel, sosyal ve siyasi gerçeklere vakıf olmaları onların görevlerini daha iyi yapmalarını sağlayacaktır. Din görevlisinin cami dışındaki Müslümanlar ve diğer Belçikalılarla iletişim içerisinde olması gerekmektedir.” dedi.

CİHAN