Cehennem Nerededir?

Peygamber(sav) Efendimiz, Cehennemi yerin altında olduğunu buyurmuştur. Bizler cehennemin yerini tayin edemeyiz fakat zahir olan şudur ki, cehennem yerin altındadır. Bazı kaynaklar alemi, kökü yukarıda meyveleri aşağıda bir ağaca benzetir, dünya ve yıldızlar meyveleridir derken, cehennemi de bu ağacın dallarının altında tasfir ederler. Bir kürenin altı merkezidir, dünyamızın merkezi 6 bin metredir, her 33 metrede sıcaklık 1 °C artmaktadır, 6 bin metrede bu sıcaklık 200 bin°C ye ulaşmaktadır, burası mağma tabakası diye adlandırılır, zaman zaman buradan volkan patlaması şeklinde lavların yeryüzüne çıktığına şahit oluyoruz.

Hadisi Şerif te Peygamberimiz (sav) cehennemin sıcaklığını dünyadaki sıcaklığın 200 katı olduğunu buyuruyor, dünyada 1000 °C ye ulaşılabildiğine göre söylenenlerin doğruluğu kanıtlanmış oluyor. Günümüz fenleri de kâinatın unsurlarını sayarken su, hava, toprak ve ateş diyor. Dünyada da cennet ve cehennemin numuneleri mevcut, çölde hayatını geçirmiş birini çiçeklerle, pınarlarla ağaçlarla bezenmiş bir bahçeye getirsen burası cennet diyecektir, konfor içinde yaşayan birini de zindana atsan o da burası cehennem diyecektir.

Cehennemden maksat asilerin ceza görmesidir, cehennemin soğuda mevcuttur, malum soğukta yakar. Küremizin altında cehennemin çekirdeğinin olduğu ve bir gün neşvü neva bulacağı aşikardır. Kuranı Kerim kıyametin dehşetini anlatırken, cehennem kendi ehlini uzaktan görür ve ondan dehşetli öfkeli ses işitilir der, adeta bir deve benzetilir. Allah cehenneme seslenir “doldun mu” diye cehennem cevap verir “daha yok mu” Diğer alemi bu alemin ölçüsüyle ölçemeyiz, mağma tabakası cehennemdir diyemeyiz ancak oradan bakabiliriz.

Kuranı Kerim ayetleri, Peygamber (sav) ‘in hadisleri, bunun yanında dünyadaki nizam ve intizam, Allah’ın abes iş yapmaması hepsi ahiretin varlığına birer delildir. Ahiret olmayacaksa Allah bütün bunları neden yarattı? yok edecekse yaratmanın bir anlamı kalırmı? Allah’ın hikmetine rahmetine ters, nadide bir elması kim çöpe atar, nadide elmastan binlerce kez nadide olan, ahsen olan insanı toprağa sonsuza kadar bırakır mı?

Beşerin emellerinin sonsuza kadar olması, bu dünyanın bize dar gelmesi yani arzuladığımız bir çok şeyi bu dünyada gerçekleştirememek, her şeyin en güzeline ebediyen sahip olmayı istemek tabiatımızda var. Uyku ile ölüp sabah diriliyoruz, kışın ölen tabiat yaz ayında diriliyor. Dünyada da haşrin numuneleri gözümüzün önünde. Allah sonsuz rahmetiyle hiç bir şeyi zayi etmeyecektir. Allah bütün inananları cehenneme girmekten muhafaza etsin.

Çetin Kılıç

Kaynak Şadi Eren, muhakemat dersleri.