Dua herkesi iyileştirir mi?

(BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM)

Üstadımız dua hakkında ne diyor?

“Müminin mümine en iyi duası nasıl olmalı? Elcevap: Esbabı kabul dairesinde olmalı. Çünkü bazı şartlar dairesinde kabul olur. Şerait-i kabulun içtimai nispetinde makbuliyeti ziyadeleşir. Ezcümle: Dua edileceği vakit, istiğfar ile manevi temizlenmeli, sonra manevi bir dua olan salavat-ı şerifeyi şefatçı gibi zikretmeli, ahir de yine salavat getirmeli. Çünkü iki dua ortasında bir dua makbul oluır. Hem “Bi zahilgayb” yani: “gıyaben ona  dua etmek”; hem hadiste ve Kur’anda gelen me’sȗr dualarla dua etmek,Cami dualarla dua etmek; hem hulus ve huşȗ, hem huzuru kalp ile dua etmek, hem namazın sonunda, bilhassa sabah namazından sonra, hem mevaki’-i mübarekde, hususan mescidlerde; ve Cumada hususan saati icabede, hem şuhur-i selasede, hususan leyali-i meşhurede; Hem Ramazanda, hususan Leyle-i Kadirde dua etmek , kabule karin olmasi, (kabul olmaya yakın olması) rahmeti ilahiyeden kaviyyen me’muldur. O makbul duanın ya aynen dünyada eseri görünür veyahut dua olunanın ahiretine ve haya ebediyesi cihetinde makbul olur. Demek aynıi maksad yerine gelmezse, dua kabul olmadi denilmez; belki da daha iyi bir surette kabul edilmiş denilir.” 23 Mektüb: 279

İlim adamları dua hakkında ne diyor?

Doktorun biri: Ben bir hastanede çalışırken, arkadaşım  eski hastamı görmek isteyip istemediğimi bana telefonda sordu. Görmek mi? Onun hala yaşadığını inanmamıştım. Gögüs Röntgenlerini inceledim ve hayrete düştüm. Adamın ak ciğeri tamamen temizlenmiş, hiç bir kanser izi yoktu. Radyolog bana göz ucuyla bakarak “Tedaviye iyi cevap verdi.” Dedi. Tedavimi? Tedavi görmüyordu ki! Tabii ki duayi tedaviden saymazsak öyle olur. Profesörlerime olup bitenleri anlattığımda, hiç biri adamın iyileşmesinin bir mucize olduğunu kabul etmek istemiyordu. Birisi: “Bu hastalığın normal seyriydi.” dedi. Diğer bir Prof omuz silkeleyip “Bunlar olur” dedi.

Çocukluğumda sahip olduğum dini inançtan çoktan vaz geçmiştim. Şimdi modern tıbbın gücüne inaniyordum. Dualar bana keyfi uydurmalar gibi görünüyordu. Dolayısıyla bende üzerinde durmadım ve aklımdan sildim.

Yıllar geçti ve büyük bir hastanenin baş hekimi oldum. Hastalarımdan bir çoğunun dua ettiğini farkında oldum. Bunların çoğu sıkı laburatuar nizamı altında yürütülmüştü. Ve bu çalışmalar, duaların bir çok fiziksel hallerde önemli değişimlere yol açtığını gösteriyordu. Bunların arasında muhtemelen  en ikna edici olan çalışma Bir Prof doktorun ifadesinde şu görüldü. İfadesinde:1998 yılında yayınlanmıştı.Bir bilgisayar, San Francisko General hospitalin koroner bakım ünitesinde yatan 393 hastayı duan edilen ve edilmeyen olarak iki guruba ayırmıştı. Hiç kimse hastaların hangi guruba dahil edildiğini bilmiyordu. Dua edenlere sadece hastaların ilk adları ve sağlık sorunları hakkında kısa bir açıklama veriliyordu ve onlardan hastalar taburcu edilinceye kadar bir gün dua etmeleri isteniliyordu. Ancak nasıl dua edeceklerini ve ne diyecekleri konusunda bir talimat verilmiyordu. Diyor. Çalışma en sonra tamamlandığında, kendileri için dua edilen hastalar duadan çeşitli alanlarda fayda görmüşlerdi. Şöyleki:

1- Dua edilen bu hastalar, dua edilmeyenlere göre beş kat daha az antibiyotike ihtiyaç duyuyorlar.

2- Kalplerinin durması ihtimali dua edilmeyen guruba göre çok daha düşüktür.

İncelenen tıbbi yöntem ve alınan netice, dua yerine yeni ilaç veya tıbbi dua yerine cerrahi bir şekilde olsaydı, muhtemelen bir devrim olarak göklere çıkartılacaktı. Fakat meal esef Doktorların ve İlim adamların kör noktaları vardır. Özülerek ifade edelim ki onlar ma’neviyata karşı çoğu inkȃrcı olarak yaşıyor. Doktorlar akıl almaz bir duruma düşüp, Harika bir varlık olarak olan bu insanı tesadüfe veriyorlar. Ki: Ön yargısız insanın yaradılışını düşünen bir Doktor Allahın varlığını ve öldükten sonra yeniden dirilmekte olan büyük zenginlikten mahrum kalamazlar.

Evet, Dua eden adam inanır ki biri benim sesimi işitiyor ve cevabını en iyi bir şekilde cennete mutlu olmak müjdesi ile alır sevincinden zıp zıp zıplar.                             

Paylaşan: Abdülkadir Haktanır

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: