Dünyadan Allah’a Bakmak; Tefekkür

Gözümüzün gördüğü, kulağımızın işittiği, burnumuzun kokusunu aldığı ve aklımızın algıladığı ve anladığı her şey ile Allah (c.c.) tüm şuurlu mahlûkatına birer mesaj, birer mektup veriyor. Oku diyor. Anla ve Beni tanı diyor.

Gözlerimizle gördüğümüz şu yaratılmış her şeyi ama her şeyi hikmet ve ilimle yaratan, ihtiyaçlarını gideren, rızıklandıran, intizam ve nizam içerisinde çekip çeviren, idare eden, gözümüzün gördüğü sebepler değil, Allah’tır. Sebepler imtihan gereği arada sadece birer perdedir.

Mesela bir portakal ağacının meyvesine bir bakalım. Rengine bakalım, rengi çok güzel. Kokusuna bakalım kokusu da çok güzel. Bir de tadına bakalım o da çok güzel. Bir de bu meyvenin geldiği yere, portakal ağacına bakalım; bu ağaç bizi tanımaz, neyden hoşlanacağımızı yada hoşlanmayacağımızı bilmez, bilemez. O zaman nasıl oluyor da aklı, şuuru ve ilmi olmayan portakal ağacından tadı, kokusu ve rengi ile hoşumuza giden hem faydalı, hem de ambalaj içerisinde, dilim dilim bir meyve çıkıyor? Demek ki o meyveyi o ağaç yapmıyor, bizi tanıyan ve bilen biri yapıyor. O da kim? Hiç şüphesiz bizlere odundan, portakalı ve diğer tüm meyveleri yediren ve bizleri besleyen Allah’tır (c.c.). Demek her bir ağaç ve her bir meyve birer mektuptur; beni oku diyor…

Her insan da ayrı ayrı birer mektuptur. Her insanın burnu, dili, gözleri, ayakları, midesi, kalbi, beynini ve diğer tüm organlarını aynı yerdedir, bir birlik içerisindedir. İşte bu birliği sağlayan sanatkâr her yarattığı insan üzerine bu birlik tuğrasını basıyor ve bu tuğrasını okumasını bilenler, sanatkârın kim olduğunu işte bu tuğralı mektupları okuyarak anlıyor. Demek bir insanı yaratan kim ise tüm insanları da yaratan Odur.

Mesela bedensel veya zihinsel engelli bir insan üzerindeki mektubu okuyunca şunları düşünmeye başlarsınız;  Allah beni sağlıklı ve sağlam yarattı, isteseydi beni de engelli yaratabilirdi. Halime şükretmeliyim. Bana vermiş olduğu nimetler için Allah’a şükretmeliyim, her türlü halime Elhamdülillah demeliyim ve demeliyiz.

Yani bedensel engelli bireylerin varlığının bir hikmeti de bizlere sağlam olduğumuzu fark ettirmektir.

Bedensel engelliler de şöyle düşünmeli, itikat etmeliler “benim bu halim Rabbimin bana bir imtihanıdır, bana düşen sabretmek ve benden kötü olanları düşünüp bu halime hamd etmektir.” Allahu Teala Kuran-ı Kerimde Bakara Suresi 286. Ayetinin bir kısmında mealen şöyle buyuruyor; “Allah hiç kimseye taşıyabileceğinden daha fazlasını yüklemez..” yani ne demek bu? Rabbim imtihan ettiği kişiye dayanma ve o imtihandan başarı ile geçme gücünü de beraberinde veriyor demektir. Allah kulunu kaldıramayacağı imtihan ile sınamaz demektir.

Zihinsel engelli kardeşlerimiz için de şunları söylemeden geçemeyeceğim; Zihinsel engelli bireyler zaten dini olarak mükellef değillerdir. Onlar sağlıklı ve engelli insanlara ibret olmak için dünyaya birer misafir olarak gönderilmiş birer ibret ve tefekkür mektuplarıdırlar.

Hadis-i Şerifte “Bir saat tefekkür bir sene nafile ibadetten daha hayırlıdır.” Buyuruyor Efendimiz Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm. Yani nafile ibadetlerden olan Teheccüd Namazı’nı ele alacak olursak. Bir sene hiç kaçırmadan Teheccüd Namazı’nı kılmak yerine bir saat tefekkür ederek daha sevaplı ve Allah’ın daha çok razı olacağı bir ibadeti yerine getirmiş oluruz.

Bizler, Allah’ın yarattığı bütün mahlûkatı tefekkürümüz için bir malzeme ve bir esin kaynağı olarak görüp tefekkür etmeliyiz,  tefekkürümüzü arttırmalıyız.

Bediüzzaman Said NURSİ hazretleri Mesnevi-i Nuriye’de “Cenâb-ı Hakkın mâsivâsına, yani kâinata mânâ-yı harfi ile ve Onun hesabına bakmak lâzımdır. Mânâ-yı ismi ile ve esbab hesabına bakmak hatâdır.” Buyuruyor.

Otuz İkinci Sözün Üçüncü Mevkıfında “Dünyayı ve ondaki mahlûkatı mânâ-yı harfiyle sev; mânâ-yı ismiyle sevme. Ne kadar güzel yapılmış de. Ne kadar güzeldir deme. Diyerek bize nasıl tefekkür etmemiz gerektiğini ders veriyor.

Risale-i Nur’da birçok yerde tefekkür ufkunuzu genişletecek, size tefekkür pencereleri aralayacak, hayret ederek iman mertebelerinde ilerlemenizi sağlayacak birçok misal ve konu vardır. Risale-i Nur Külliyatı’nı okuduktan sonra her sabah önünden geçtiğimiz ve sadece sıradan bir ağaç olarak gördüğünüz o ağacın, size ne kadar çok şey anlattığını anlayacak ve ne demek istediğini duyacak ve üzerindeki tuğralı mektupları okuyabileceksiniz.  Risale-i Nur Külliyatını okumanızı tavsiye ederim.

Allah, bizlere gönderdiği ve hayatımızın her anında önümüze getirdiği bu mektuplarıyla bizlere kendini tanıtıyor ve tanıtmasına karşılık bizlerden de tanımamızı ve itaat etmemizi istiyor.

Biz şuurlu mahlûklara da bu Allah’ın bizlere gönderdiği bu mektupları okumak,  anlamak ve mektupların sahibine itaat etmek düşüyor.

Selam ve dua ile..

Halil İbrahim DEDE

28/04/2014 – Çorlu

www.NurNet.org