Gana’lı Abdurrahman Botchway ile Yapılan Röportaj

Ganalı Kimya Mühendisi Abdurrahman Botchway İle Nurlar Üzerine Yapılan Bir Röportaj

İstanbul-Fatih, Mayıs 2011

Abdurrahman Botchway (35) Ganalı bir kimya mühendisi. Kendisi ile, Birleşmiş Milletler Az Gelişmiş Ülkeler Konferansına katılmak üzere geldiği İstanbul’da, merkezi Fatih’te bulunan Ruba Vakfı’nın çalışma odasında konuşma fırsatı yakaladık. Sorduğumuz tüm sorulara samimiyetle cevap verişi ve içtenliği doğrusu bizi derinden etkiledi.

– Risale-i Nur’larla tanışmanızı ve genel olarak düşüncelerinizi aktarır mısınız?

 – Ben halen Sudan’ın başkenti Hartum’da üniversitede Arapça dili eğitimi alıyorum. Arkadaşlarımdan birisi bir gün bana, imani meselelerin anlatıldığı bir dershane olduğunu ve istersem oraya beni götürebileceğini söyledi. Ben de kabul ettim. Dershanede bulunanların ellerinde kitaplar olduğunu ve bunları mütalaa ettiklerini gördüm. Ben de onlara katıldım ve zamanla bu eserlerle tanışıklığım arttı. Bu eserlerin bence en bariz özelliği, insanı düşünmeye sevk etmesi.

İnsanın düşünme kabiliyeti artıyor. Öte yandan, kendim bir fen adamı olduğum için şu tespiti de yapabilirim: Risale-i Nurlar din ile bilimi birleştirici bir hassasiyete sahip (Bu sözleri duyan vakıftan bir kardeş hemen İngilizce 20.Sözü açtı ve konuştuğumuz konuyu masaya getirdi. Biraz göz gezdiren Abdurrahman Kardeş, ilerde bu sözü okuyacağını belirtti).

 – Gana’da İslami açıdan nasıl bir atmosfer var?

– Şu an için pek de olumlu şeyler söyleyemeyeceğim. Ülkemde İslami hassasiyet pek fazla yok. Umarım çabalarımızla ilerde bu durum değişir. Başkentimiz olan Akra’da belki de bir nur dershanesi açabiliriz, kimbilir?

Kendisine muvaffakiyetler diledik ve vedalaştık… Bir müddet sonra haber aldık ki; Abdurrahman ile birlikte konferansa gelen Gana vatandaşı bayanlar, okumakta oldukları Sudan’ın Hartum kentindeki Üniversiteden arkadaşlarıyla bir bayanlar dershanesi açmışlar ve Risale-i Nur dersi başlatmışlar. Abdurrahman da, Hartum’daki eğitimini bitirip Gana’ya döndüğü vakit bir nur dershanesi açmayı temenni ediyormuş.

Aslında hakikate ilgi duyan tüm insanlar son derece güçlü bir potansiyele sahipler. Yeter ki bizler elimizden gelen tüm gayretle onlarla ilgilenelim…

Nurnet Ekibi

www.NurNet.org

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: