Haşrin Delili

“Yeryüzü bir sahifedir, ne kadar kitab içinde var. Bir ağaç bir kelimedir, ne kadar sahifesi vardır. Bir meyve bir harf; bir çekirdek, bir noktadır. O noktada koca bir ağacın programı, fihristesi var.” Ziraat fakültelerinin gelmiş geçmiş ne kadar eseri kağnağı varsa, kâinat kitabının sayfalarındaki kelimeler olan, harf olan, bitkilerin, yaprakların, meyvelerin, çekirdeklerin okunmasıyla meydana gelmiştir.
Aynı şekilde Veterinerlik fakülteleri, aynı şekilde Tıp fakülteleri de konusu olan canlıların vücutlarındaki azaları, hücreleri okuyarak binlerce eser meydana getirmişlerdir. Üstad Bediüzzaman Hazretleri akılları boğmadan, avam tabakasının dahi kolayca anlayacağı şekildeki örneklerle imana, haşre dair meselelere açıklık getirmiştir.
Ağacın üzerinde bulunan her bir meyve bir kelime. Bu kelimeler ciltlenip karşımıza kitap olarak çıkıyor. Bu nasıl bir harf, nasıl kitap ki bunda Yaratıcının her bir esmasını görmek mümkün, bir yaprağı dahi erişilmez taklit edilemez sanat eseri, meyvesi hem gıda hem şifa, ambalajlanmış dilimlenmiş, tadı tam ağzına layık, rengi gözüne hitab ediyor, kokusu iştihanı açıyor. Seni bilen tanıyan biri, senin ihtiyacının ne zaman ne kadar ne olduğunu biliyor ve uygun zamanda, mevsiminde yeter miktarda sana gönderiyor. Allahuekber.
O nokta dediği meyvenin çekirdeğine de o kitap dediği ağacı programlamış, şartları yerine getirirsen ciltler dolusu kâinat kitabı olan ağacın olabilir, yani yediğin bitirdiğin meyveleri tekrar tekrar yiyebilir, tekrar tekrar elde edebilirsin. Körlerin dahi görebildiği hakikatlerden, ne olursun Allah’ım bizleri mahrum etme. Onuncu sözü okuyan nice insanların “adeta ahiretin sokaklarında dolaştım” sözünü hatırlatarak sizleri de onuncu söz olan haşir bahsini okumaya davet ediyorum.
Çetin Kılıç
Kaynak Risale-i Nur Külliyatı