İslamda Tesettür Nasıl Olmalı

İslâm’da kadının tesettürü, el hariç bilekten, ayak bileğinden hariç, yüz hariç her tarafını örtmek tarzında olmalıdır. Kadının yüzü saçından çok erkeklerin şehevi duygularını uyandırdığı halde, hanımların evlenme ihtiyacı olduğu için, Allahın kanunu onlara yüzlerini örttürmemiş, saçını örttürmüş, saçları açmak yasak. Fakat: Hanımın yüzü erkeklerin şehevi duygularını uyandırdığı için, Osmanlı devrinde hanımlar yüzlerini siyah peçe ile örterek takvayı seçmişlerdir. Rahmetli annem Yugoslaya’nın lideri Mareşal Tito, hanımlardan çarşaf ve peçeyi kaldırma kanunu uygulamaya başlayana kadar dışarıda peçe ile gezerdi.

İslam da örtü bol olacak; bütün vücudunu örtecek, vücudunun hatlarını belli etmeyecek!..Bir Hadis-i Şerifte, Peygamber Efendimiz: “Kâsiyâtün, âriyâtün” diyor. Ahir zamandaki bazı insanları anlatırken, “Giyinmiş ama çıplak!..” Nasıl giyinmiş ama çıplak?.. Elbisenin kumaşı şeffaf, eti görünüyor.  Evet örtü demek, etini, bacak kolun kalınlığını ve göğsün büyüklüğü belli olmayacak, elbise çok ince altındaki et görünür olmayacak. Yani kadının elbisesi yüzü, eli, ayağı hariç her tarafını güzelce kapatması lâzım! İslâm’da örtü budur.

Kadın göğsünün büyüklüklerini göstermek için, sütyenini alırken, acaba bunun numarası bana uyar mı, uymaz mı diye sorarak alıyor… Olmazları yapıyorlar zavallılar!..  Çarşı pazar işini kocası yapsın, oğlu yapsın, akrabası yapsın demiyor… –E, onlar iyi kumaşı bilemezler! Muvakkat olarak getirsinler; beğenirsen alırsın, beğenmezsen iade edersin… Ama, çarşıya pazara gidip de, elin adamıyla alış veriş, konuşma vs. olmasa oralara gidip biraz günah kazanmasa olmaz mı ona göre olmaz. Zaten hanım günaha bakmıyor keyfine bakıyor.

Soru: Tesettür sadece çarşafla mı olur, mantoyla tesettür sağlanamaz mı?

Hayır! Tesettür sadece çarşafla değil, hasırla bile olur. Dışarıda ki namaz kılınan hasıra bürünse, hasırla bile olur. Mühim olan, insan günah yerlerini, ayıp yerlerini örtmesidir. Kadının haram yerlerini örten ne olursa olsun olur, yeter ki örtünsün.

Hanefî fıkhında, illa belli bir kıyafet olacak, illa belli bir renk olacak diye şart yoktur. Muhtelif şekillerde olabilir. Çarşaf olur, İhram olur, abiye olur, bol manto olur… Daha başka şekiller olur… Mühim olan vücudun hatları (kalınlık sınırları) belli olmasın.

Kumaş ince olup eti görünmemesi. Kumaş altı eti belli oldu mu, kalın kumaş olsa bile olmaz! Naylon çorap, altındaki eti göründüğü için tesettür değildir. Naylon çorap tesettürü sağlamamış oluyor. Zâten de, o çorabı giydiği zaman, giymediğinden daha da cazib olduğunu herkes biliyor. Çorapçılar da reklam yaptırırken bu hususu öne çıkarıyorlar. Bu bakımdan naylon çorap tesettür olmaz; Bunu böyle bilin.

Soru: Pardesü tesettür yerine geçer mi, ille çarşaf mı olmalı?..

Çarşaf mecburiyeti yok dinimizde… Cilbâb kelimesi var Kur’an-ı Kerim’de… Bu cilbâbın ne olduğu hususunda ulemâmızın sözleri bu hususta çok muhteliftir. Netice “Omuzları örten bir başörtüden, topuklara kadar inen bir örtüye kadar, bu işi gören her kıyafete geçerlidir.” diye ulemâmızın kat’î kanaati vardır. Hanefî fakihlerinin, büyüklerimizin kanaati de budur.

Şalvar hakkında mademki Hadis-i Şerif var… Ve madem şalvar giyenlere Peygamber Efendimizin duası var… Yâni, elbise bol olacak, vücut şekil belli olmayacak, elbisenin altında ki etleri göstermeyecek şekilde ise tamamdır. 

Soru: Erkeklerin ve kadınlar kot pantolon veya diğer, ecnebileri taklit olan modelde elbiseler giymeleri, müslümanlar için normal sayılır mı?

Evet Hadisi Şerifte “Men teşebbehe bi kavmin fehüve minhüm” yani. (Kim ecnebilerden bir kavmi taklit eder ise o onlardandır.) buyuruluyor. Evet Müslüman erkek ve kadın Ecnebileri taklit etmek kat’iyyen caiz değildir. Bilhassa dar kot pantolon giymek Hem ecnebileri taklit olur, hem de vücudun hatlarını gösterdiği için, ister hanım ister erkek olsun, iki hata yapmış olurlar. Şair boşuna dememiş: “Ben bir Müslüman’ım  tabi oldum Hüdaya, (Allaha) Gözüm gönlüm tabi olmaz yüzsüzlüğe Modaya.” Bugün erkeklerin bıraktığı Sakal da, çoğu ecnebileri taklittir Sünnet sakalı değil. Sakallı herif yarım çıplak hanımıyla gezer ise onun sakalına sünnet sakalı mı diyeceğiz. Kadın pardösü altında kot olmayan geniş pantolon giyse çok iyi olur. otobüse iner binerken mahrem yerleri açılmış olmaz. Nitekim yukarıda da belirttiğim gibi: Peygamberimiz a.s.m. Şalvar giyenlere dua etmişlerdir.

Yurdumuzun bazı yerlerinde bu güzel şalvar giymek adetini kadınların çok güzel tatbik ederler. Mesela: Anadolu’nun bir çok yerinde o meşru adet geçerlidir. O milli adeti tatbik edenler günahtan kurtulurlar. Haya ve utanmasını kaybeden hanım. Ben Allahın kanunlarına ters nasıl hareket ederim kendine demeden, vücudunun her tarafını açarak sokak çarşı pazar gezebiliyorsa kendini cehenneme bir odun yapmaya koşuyor demektir. zavallı.

Erkekler maşaallah kadınlardan daha fazla örtünüyor. Daha az örtünmek onların hakları iken, erkekler daha fazla örtünüyor. Onlar dizden aşağıya, göbek üstündeki bölümün açık olması haram olmadığı halde, Maşaallah Erkekler oralarını da örtüyorlar. Onlardan bir çoğu geniş elbise giyiyor. Yani Allahın kanunlarına göre değil onlar takvayla hareket ediyorlar. Onlardan bir çoğu hanımlardan daha geniş elbise giyiyorlar. Yine de herhangi erkeğin kolu ve bacağı biraz açık olsa, hanımların hakaretine uğrayarak, hanımlar onlara soytarı olmuş diyorlar.

Erkekler: Şapkadan kurtuldukları için baş açık geziyorlar. Her ne kadar Peygamberimizi a.s.m. Hiç kimse takkesiz görememiştir. Aleyhissalatü Vesselam bir gün, serinlenmek için bir ağaç altına oturmuş. Sıcaktan takkesini çekmiş  dizi üzere koymuş, hemen ağaçtan başına bir yaprak döşünce; Hatasını anlıyor ve hemen takkeyi başına koyuyor.

Şapka hakkında Üstadın ifadesi: “Şeyhül İslam Zembilli Ali Efendi demiş: Şapkayı başına şakayla da koyan kafir olur” buyurmuş. Mümkün mertebe namazlarımızı takkesiz kılmamalıyız. Takke üstüne sarıkta sarsak çok daha iyi olur. Çünkü sarıkla kılınan namaz yetmiş kat daha sevap olduğunu bilmeliyiz.

Paylaşan: Abdülkadir Haktanır