İsraf

Yiyiniz içiniz fakat israf etmeyiniz!
Çünkü Allah israf edenleri sevmez.(a’raf süresi)
Cimri olma, israf da etme!(İsra 29)
İsraf etme! İsraf edenler, şeytanların kardeşleridir.(İsra 26, 27)
İktisat eden zenginleşir, israf eden fakirleşir.(hadisi şerif)
“Suyu israf etmeyin geleceği tüketmeyin”
“Bir damla sen kurtar dünya çöl olmasın”
“Damlaya damlaya yok olur”
“Göl olsun çöl olmasın”

İsraf, malı helak etmek, faydasız hâle getirmek, dine ve dünyanın mübah olan işlerine faydalı olmayacak şekilde sarf etmektir.
İsraf, yüce dinimiz tarafından haram kabul edilmiş bir fiiliyattır.

Hazreti peygamber efendimiz(sav) akan dereden abdest alırken dahi israf edilmemesini istemiş.
“Bir Çinli tabağında bir tek pirinç tanesi bıraksa, bir milyar adet pirinç zayi ,olacak binlerce dönüm arazi emek boşa gidecek”.

Ülkemizde durum bundan farklımı? Hayır.
(İsraf konusunun sadece ülke sınırlarıyla geçerli olmadığını hatırlatmak isterim.)

Adam evinin önüne havuz yapmış serinlesin eğlensin diye, oysa Afrika ülkelerinin çoğunda insanlar sabah erken saatte yollara düşüp saatlerce sıra bekledikten sonra iki bidon suyla evine akşam karanlığında anca gelebiliyor.

Lavaboya döktüğünüz bir litre kızarmış yağ 800 bin litre suyu kirletiyor. 
Bir şişede topla, yağları toplayan yerler var belediye, muhtarlık, okul lokanta oraya götür, duyarlı ol, medeniyet böyle bir şey.
Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de tarımda kullanılan yaklaşık 33 milyar metreküp suyun yaklaşık 19 milyar metreküpünün israf edildiğini ve ülkenin su fakiri olma sınırına doğru ilerlediğini söyledi.

Tarım topraklarında üretilen gıdanın yüzde 28’i israf ediliyor. Afrika ülkelerin birinde idrarını yapamıyor diye doktora getirilen bebeğin , susuz kaldığından dolayı rahatsızlandığını anlayan doktorun gözyaşları hiç aklımdan çıkmıyor. 

Profesör Orhan Kural anlatıyor; Bir gün Afrika’da açlıktan ölmek üzere olan köpeğe elimizdeki sandviçlerden attım köpek yarısını yiyememişti ki bir çocuk koşarak geldi, köpeğin ağzından sandviçi kaptı kendi yemeğe başladı.

Bulgaristan göçmeni bir amcanın evinin bahçesinde yağmur sularını topladığını görmüştüm. Bu suyla ileriki günlerde bahçeyi suluyorum, temizlikte kullanıyorum demişti.Tebrik ettim böyle yapmakla Allah’ın çok hoşuna giden bir şey yapıyorsunuz dedim daha çok sevindi.

Bir otobüs yolculuğunda karşılaştığı olayı köşesine taşıyan bir gazeteci şöyle yazmıştı. “Önümdeki koltukta oturan bayan bebeğine yoğurt besledi, önce bebeğinin üzeri batmasın diye önüne bir peçete serdi, küçücük plastik kapta olan yoğurdu yanında bulunan plastik kaşıkla bebeğine yedirdi,  ağzını ve ellerini ıslak mendille sildikten sonra, bütün bunları bir poşete koydu. Yoğurt 20 gram çöp 220 gram.”

Ayakta yemek yenilen yerlerde böylesi israfa her zaman şahit olmak mümkün. Teyzem elmayı soyuyor, portakalı sıkıyor, narı sıkıyor. Yapma güzel teyzem, asıl faydalı yerini atıyorsun, ilaçlanmış diye çekincen varsa biraz sirkeli suda beklet. Hem çekirdeklerini de atma.

Bir gazete haberinde okumuştum, adam topladığı tohumları çamura bulamış boş arazilere atmış, yüzlerce binlerce meyve ağacı yetişirmiş.
Lüzümsuz yanan ışığı boşa akan suyu kapayarak faturaları pekâlâ düşürebiliriz. “İşten değil dişten artar” atalarımız böyle demiş.

Ekmek israfında rekorlar kitabına gireceğiz nerde ise ,çöpe atılan ekmek sayısı 4 milyon 600 bin adet, bu günlük 3 milyon 500 bin tl demek, bu para ile 171 bin okul yapılabiliyor.

Risalei Nurlarda Bediüzzaman Hazretleri israfı şöyle anlatmaktadır.
“Hâlık-ı Rahîm, nev-i beşere verdiği nimetlerin mukabilinde şükür istiyor. İsraf ise şükre zıttır, nimete karşı hasâretli bir istihfaftır. İktisat ise, nimete karşı ticaretli bir ihtiramdır. 
Evet, iktisat hem bir şükr-ü mânevî, hem nimetlerdeki rahmet-i İlâhiyeye karşı bir hürmet, hem kat’î bir surette sebeb-i bereket, hem bedene perhiz gibi bir medar-ı sıhhat, hem mânevî dilencilik zilletinden kurtaracak bir sebeb-i izzet, hem nimet içindeki lezzeti hissetmesine ve zâhiren lezzetsiz görünen nimetlerdeki lezzeti tatmasına kuvvetli bir sebeptir. İsraf ise, mezkûr hikmetlere muhalif olduğundan, vahîm neticeleri vardır.”

Çetin KILIÇ

Kaynak:
Risalei Nur Külliyatı
Prof Yusuf Demir
Prof Orhan Kural
İstatiki bilgiler