Kültür Bakanı Nurlara Talip (Sudan Hizmet Notları)

Es-Selamu Aleykum, Sudan nur dersanesinden bütün ağabeylerimize selamlar.

Sudan’da 3 seneye yakın zamandır Risale-i Nur hizmetinde bulunan dershanemizde Cuma günleri Arapça yapılan derslerimize Sudan, Yemen, Irak, Uganda, Fil Dişi Sahilleri ve Gana gibi muhtelif milletlerden ağabeylerimiz katılıyorlar. Derslerimiz dönerli kitap okuma usulünde oluyor.
Ve Çarşamba günleri talebe dersleri olmaktadır. Bu dersler Uluslar arası Afrika Üniversitesi’ndeki talebelere yönelik oluyor. Uganda, Güney Afrika, Gana, Etiyopya, Nijerya ve Çin gibi ülkelerden talebeler var.  Bu dersler İngilizce olmaktadır.

Duaya vesile olması için Sudan’dan bazı güzel haberleri sizlerle paylaşmak istedik.

Sudan’dan güzel haberler

-bir gazeteci abi Risale-i Nur hakkında dergi hazırlamak lazım diyor ve inşallah hazırlayacak. Sudan’da herkesin Risale-i Nur’u duyması lazım diyor. Sudan’ın bütün illerine inşallah dersane açmak istiyor.

-Teşehhüd bahsini okuyan bir Sudanlı abimiz bu kelimelerin toprak, su, hava ve nur ile münasebetini herkesin kuramayacağını söyleyerek hayretini ifade etti.

-bir üniversite hocasının talebesine risale-i nur’u tavsiyesi üzerine talebesi külliyatı ramazanda okuyup bitirdi.

-sırasıyla külliyatı okuyan bir sudanlı abimiz ramazanda lem’alar’ı almıştı, iade ettiğinde üç kez okuduğunu çok istifade ettiğini, hasseten ikinci lem’ayı 4-5 kez okuduğunu ve bazı kısımlarını not aldığını belirtti.

-günde üç saat Risale-i Nur okuyan sudanlı bir kardeşimiz, Risale-i Nur’u bir sene ülkesinden uzak bir yerde okumak istiyor.. İnşallah bir yere gidecek.

-Kültür bakanı ile vakıf ağabeylerimiz görüşme yaptılar ve ağabeylerimizden hutbe-i şamiyeyi birlikte müzakere etmeyi taleb etmiş.

-Hartum Üniversitesi’nde Hutbe-i Şamiye dersleri…..

-Derse gelen Sudanlı bir kardeşimiz iktisat risalesi üzerine yüksek lisans yapıyor.

-Yemenli bir kardeşimiz tıp fakültesini bitirmiş ve hizmet için dersanede bizimle iştigal ediyor. Ve bazı içtimalara katılarak üstadımızdan ve nurlar’dan bahsediyor.

-Derse gelen Iraklı kardeşlerimizin Sudan’daki dersane gibi Irak’ta kendi bölgelerinde da bir dershane açma iştiyakları var.

– Bazı Iraklı kardeşlerimiz master çalışmalarını Nurlar üzerine yapmak istiyorlar.

-Üniversiteside dava ve tebliğ dersi bulunmaktadır ve mezkur derste Bediüzzaman Said Nursi ve Davası anlatılıyor.

-Sudan Üniversitesi’nde sempozyum çalışmaları var inşaallah yapılacak.

-Bir Sudanlı esnaf Ramazan ayı boyunca bizimle birlikte dersanede kaldı.

-Bir abi ile sözler’den birkaç yer okunduğu zaman üstadın üslubunu çok beğendi, Zor meseleleri fehme takrib etmesini hayret ve istihsan ile anlattı.(bu manayı çok kişiden duyduk. Hatta bir felsefe hocası da aynı fikirde)

-Bir kardeşimiz:”Bu okuduğumuz Arapça ve tercüme edilmiş. Ve biz aslından okumuyoruz, tercümesi böyle ise aslı nasıldır” diye taaccub  etti.

-Bir Üniversite felsefe hocası üstadın üslubunu çok istihsan ediyor ve avamın anlayacağı şekilde anlatmış diye beyan etti.

-Dokuz sene evvel külliyatın tamamını okuyan bir ehl-i tarik kardeşimizin  yorumu: “Bediüzzaman’ın üslubu Kuran gibi, temsil yolu ile fehme takrib ediyor”

-Bir üsteğmen: “Risale-i Nur tercüme olduğu halde içinde müellifinin ruhu görülebiliyor.”dedi

-Lemaları okumaya başlayan bir müderris onbeşinci lemaya kadar tevakkuf etmeden okumuş ve sanki üstad bu meseleleri bana yazmış gibi diyor.

-Beşinci sözü okuduğumuz birisine bunlar küçük sözler dedik. “Nasıl küçük olur bunlar çok büyük sözler” dedi.

-Afrika üniversitesinde matematik derslerine giren bir matematik hocası birinci lemayı okumuş ve takdirlerini dile getirdi. Bütün külliyatı okumayı irade ettiğini ve hatta “ezberlemek istiyorum” dedi. Ve o hocayla birlikte mirac risalesinden birkaç yer okuduk ve daima “kelam cemil, kelam cemil bu sözlere dergiler yazılır” diye ifade etmişti. Ders nihayetinde “yevm-ü said, yevm-ü said bugünü kaydetmek lazım” diye ifade etti. Ve ayrılırken miraç risalesini hediye ettik ve bize: “ömrümde aldığım en güzel hediye” dedi.

-Bir üniversitede öğretim görevlisi bir hoca:”Risale-i Nur benim hayatımı değiştirdi.” demiş. Ve şu an derslerinde üstad ve nurlardan ders yapıyor ve imtihanda üstadın bir konu hakkındaki fikirlerini sormuş. İmtihan kağıdını biz de gördük. Hatta Bir doktora öğrencisine tefsir üzerinde master yapar iken( mucize-i kuranı en iyi risale-i nur’dan öğrenirsin) diyerek ona risale-i nuru tavsiye etmiş. Beraber Risale-i Nur’u okuduk çok istihsan ettı ve şöyle dua etti: ”ya rabbi Risale-i Nur’u anlayıp, tatbik edip alem-i islama neşretmeyi nasib et..

-Sudan üniversitesinde bir öğretim görevlisi: “bizim üniversiteye gelen talebelerden risale-i nuru duymayan kalmıyor” dedi. Sonradan öğrendik ki kendisi bütün sınıflara derse giriyormuş ve dersinde risale-i nuru anlatıyormuş.

Sudanlılarda müşahede edilen güzel güzel meziyetleri:

-teravih namazları(hatimsız namaz bulmak zor)

-kuran halkaları (bir çok evlerde gruplar halinde Kuran okunuyor)

-teheccüd namazları: Son 10 günde hatimle kılıyorlar. Yani günde 3 cüz okuyorlar. Teravihi de sayarsak kadir gecesini günde 4 cüz ayakta dinleyerek arıyorlar. Hem de çoluk çocuk, ihtiyar beraber. Bize yakın olan 2 camiye teheccüde gittik. Birisinin bahçesi tam dolmuyor, diğerinin bahçesinde yer bulamadık, 2 3 kez kaldırımda ve 1 kez de yolda kıldık)

-itikaf: itikafa girilmeyen cami bulmak zor. Bır camide itikaftakı bir bakan ile görüştük, kitap verdık, üstadı biliyormuş.

-namaz kılmayan subayların terfileri olmuyormuş!!!

-otuz sene evvel askerler ihtilal yapıyor ama şeriatı getirmek için!!!

-Derse gelen bir ağabeyin babası “otuz sene evvel camilerde, mescitlerde gençler yok idi” diyor, şimdi ise elhamdulillah…

Sudan nur talebeleri olarak sızlerden dua istirham ediyoruz ki

CENAB-I HAK BİZLERİ İHLAS-I TAMME MUVAFFAK EYLESIN ve

İHLASLA SUDAN’A HİZMET ETTİRSIN

SUDAN HİZMETLERİNİ ZİYADELEŞTİRSİN

AMİN

SUDAN NUR TALEBELERİ

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: