Maneviyatımızın Kreması Alındı

Çocukluğumda 1940 larda, köyümüzde , Salamon Adato adında , musevi bir iş adamı vardı. Merkezi bölgede bir nahiye -bucak olan köyümüze , dışarıdan gelmiş, köylüden aldığı sütten , peynir imal ediyordu , bir makine getirmişti , o zamana göre , modern bir alet idi, kol gücü ile döndürülüyor, üst tarafındaki hazneye konulan sütü işliyordu, iki tane çıkış musluğu vardı, birinden krema, diğerinden, kreması alınmış süt akıyordu, krema , ayrı ambalajlanıp , büyük şehirlere otellere lokantalara gönderiliyor, tamamen yağı alınmış sütten de peynir yapılıyordu.

Biz de, küçük çocuklar yapılanları merak ve hayranlıkla seyrediyorduk. O şekilde imal edilen peynir , tabii kalitesiz light oluyordu, yenildiğinde insanın boğazından adeta geçmiyordu.  Halk arasında ona , (İmansız peynir) deniyordu.

Kurtuluş savaşından sonra yapılan icraata bakınca , aklıma manevi kremamızın Salamon tarafından nasıl alındığını , değerlerimizin , nasıl light hale getirilmiş olduğunu düşünmeden edemiyorum. Münevverimiz , içinde nur derinliği olan okumuşumuz gitti , aydınlarımız geldi.

İlim manasını kuşanmış muallimimiz gitti , yerine olumsuzu ima eden , Öğret MEN ! geldi.
Kıraet vardı ,Oku MA ,Yaz MA, çıkar MA, çarp MA, toplaMA ile yer değiştirdi.

Arapçadan kurtulalım deye, seyrüsefer gitti , batı’dan trafik geldi .
Aşçı gitti lokanta geldi.
Hususi gitti spesial geldi.
Paşa gitti general geldi.
Vekil vezir gitti , bakan geldi.
Gusül gitti banyo, duş geldi.
Tecrid gitti , izolasyon geldi vs.vs.

Ordan burdan birer tutam aldığımız bu örneklere bakarak nasıl manevi özelliklerimizden arındırılarak kreması alımmış bir topluma dönüştüğümüz , karşılaştığımız sıkıntılardan belli (az daha problem diyecektim) bunun en büyük delillerinden biri de , dilimizde yaşanandır.

Koskoca imparatorluk dilimiz, koca bir coğrafyayı anlamamızı ve anlaşılmamızı sağlayan , Osmanlıca dilimizin kreması alınınca fakirleştirilerek adeta kabile diline döndü.
En büyük örnek milli irade kavramında meydana getirilen kremasızlaştırmadır.

Buyurun
Hakimiyet bilal kaydü şart milletindir. Hakimiyet milletindir.
Egemenlik milletindir.
Egemenlik ulusundur.

Ne dersiniz ? Peyniri tekrar imanlı yapma tarzına (az daha Mod una diyecektim) geçmek zamanı geldi mi ?

Abdülhamit Oruç

www.NurNet.org