Ramazan Bayramınız kutlu olsun!

Resulullah, (a.s.m) Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler:

“Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat etiniz, mükâfatınızı alınız.’’ buyurmuş. 1,

Cemaatler halinde kılınan bayram namazında getirilen tekbirler, akıl, kalp ve ruh üzerinde bulunan gafletin kalkmasına ve Cenab-ı Allah’a şükür vazifesinin yerine getirilmesine en büyük bir vesiledir. Bayram namazlarında mü’minler beraber getirdikleri tekbirlerle adeta yeryüzü tek bir ağız ve bir dil ile tevhit sesleriyle, kâinatı bir semazen gibi vecdeye getirmektedir.

Peygamber (a.s.m.) günlük iftarların adabı bayramda da yerine getirirlerdi, orucunu tatlı bir şeyle açmayı adet edinen Peygamber Efendimiz (a.s.m.) Ramazan Bayramı sabahında hurma gibi bir tatlı almadan evinden ayrılmazdı.

Ramazan bayramı, adeta her gün tutulan orucun iftar vaktindeki sevinci gibi, bir aylık orucun toplu bir iftar sevincini ifade eder. Köyümüzde halen devam eden güzel bir geleneklerden biri bayram namazına müteakip köy imamı ile birlikte mezarlığa gidilir. Daha sonra hep birlikte köyde kaç hane varsa tek tek dolaşılır, tabi bu adet Anadolu’nun bütün köylerinde de halen devam ediyor. Yalnız kaybolan bayram sofrasıdır. Eskide fakiri de zengini de imkân dâhilinde bayram yemeği hazırlanırdı, bayram yemeği mutlaka teberrük edilirdi.

Eskide çocuklar için bayram daha güzeldi, bayram akşamı hemen hemen her evde yumurta kaynatılır, kırmızı, sarı renklerle boyatılırdı. Bayrama gelen çocuklara birer tane yumurta ikram edilirdi. Çocuklar köyü dolaştıktan sonra bu sefer kendi aralarında yumurta tokuşturma oyunu başlardı. Artık bayramlarda çocuklara renkli yumurta ikram etmeyi unuttuk, yalnız adı üzerinde “Şeker Bayramı” bayramlarda şeker toplamaya gelen çocukları da artık görmez olduk. Hey gidi günler, hey…!

Bayramların başka bir güzel yanı, aynı zamanda sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı, fakir ve yardıma muhtaç kimselere yardım elinin uzatıldığı, sevgi ve saygının artmasına vesile olduğu, dargın ve küskünleri bir araya getirdiği, dar-ı bakaya intikal etmiş kabirlerinden bir dua ve Fatiha bekleyenlere kadar uzanan güzel hasletlerdendir.

Ramazan bayramının bir diğer adı da ‘’İydü’l-fıtr’’ yani fıtr bayramı demektir. Bu nedenle fitre, zekât ve sadaka, fakir ve yardıma muhtaç kimselere dağıtılarak, bayramın sevincini birlikte paylaşmak gerekir.

Cenab-ı Allah (cc) bayramın sevincini, hakikî ve umumî bir sevince başlangıç ve vesile eylesin. Bayramınız kutlu olsun.

30.04.2022

Rüstem Garzanlı

Dipnotlar:

1- Sa’d bin Evs el-Ensari