Said Nursi’nin hayatı, fikirleri ve yaptıkları bizim için muhteşem bir örnektir

Bursa Valisi Şahabettin Harput, ”Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatı, fikirleri ve yaptıkları bizim için muhteşem” dedi.

Harput, Bursa Bediüzzaman’ı Anma ve Anlama Platformu’nca, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, ”Bediüzzaman Said Nursi Haftası Programı”nın açılışında, Hz. Muhammed’in (a.s.m) ”Alimler peygamberlerin varisleridir” sözünü hatırlatarak, ”Bediüzzaman Said Nursi, asrın müceddidiydi” diye konuştu.

Vali Harput, ”Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatı, fikirleri ve yaptıklarının muhteşem bir örnek olduğunu” belirterek, ”İnsanlığın kardeş olarak bir araya gelmesinde ne kadar önemli ilkeleri bizlere aşıladığını görüyoruz” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan da Said Nursi’nin çok yönlü bir mütefekkir olduğunu, hayatının sürekli işkence, tecrit ve zulümle geçtiğini ifade etti.

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen de böylesine manevi yönü olan kişilerin ışıklarının, bulundukları mekanlardan çok uzak diyarlara taştığını vurguladı.

Sürmen, ”Maddi alanda esir olmuş, savaş eseri olmuş ama manevi anlamda kendisini esir alan komutanı bile esir almış büyük bir zattır. Bize iman sahibi olan insanın hiçbir zaman ümitsiz olamayacağını göstermiştir. İdam öncesi son isteği sorulduğunda iki rekat namaz kılmak istemiştir” dedi.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek ise Bediüzzaman Said Nursi’nin özellikleri ve yaşantısıyla ilgili bilgi verdi.

Program kapsamında daha sonra moderatörlüğünü Avukat Mustafa Tuncel’in yaptığı panele geçildi.

Prof. Dr. Şadi Eren, panelde, Bediüzzaman’ı kendi ifadeleriyle anlatmaya çalışacağını dile getirerek, ”O, vefatının 52. yılında anılırken adeta bir hürriyet kahramanıdır. Hayatı hem kendisi hem toplum hem de insanlıkla alakalı hürriyet mücadelesiyle geçti. ‘Ekmeksiz yaşarım, fakat hürriyetsiz yaşayamam’ sözü bunu tam anlamıyla anlatır” diye konuştu.

Doç. Dr. Osman Can ise Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatının aslında Türkiye’nin bunalımlı, çalkantılı günleriyle paralel olduğuna dikkati çekerek, ”Bu paralelliği birbirinden ayıramayız. Bediüzzaman büyük bir mücadele veriyor, yazılar yazıyor, değerlendirmelerde bulunuyor. Onu rahmetle anıyoruz” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Mümtazer Türköne de Bediüzzaman Said Nursi’nin, insanlığa uzağı görme perspektifini kazandırdığını dile getirdi.

Türköne, Said Nursi’nin varlığının önemine değinerek, ”Bediüzzaman olmasaydı bu konuşma bugün burada olmazdı. Ben burada sizlerin huzurunda anlatamazdım. Onun nimetleriyle yaşayan bir Türkiye var. Allah Razı olsun” dedi.

Doç. Dr. Ahmet Yıldız ise Bediüzzaman Said Nursi’nin günlerce aç bırakıldığını ve koğuşlarda ölüme terk edildiğini vurgulayarak, ”Pencerelerinin çoğu kırık 70 kişilik odalarda tek başına yatırılıyordu, soğuktan ölmesi isteniyordu. Ama o yemeğini farelerle paylaştı. Hayatı boyunca kadın, çoluk, çocuk, genç, ihtiyar ve masumları düşündü. Hep insanlık için mücadele verdi” dedi.

Zaman Gazetesi

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: