2011 Türkçe Olimpiyatları Başlıyor!
Gelin Tanış Olalım Dünyayı Yaşanır Kılalım!
Her yıl Türkiye’ye ‘Türkçe bayramı’ ve ‘Birleşmiş Milletler’ havası yaşatan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları’nın 9’uncusuna 10 yeni ülkeden öğrenciler katılacak. Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen ve geçen yıl 120 ülkeden 750 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatları’na bu yıl 130 ülkeden, Türkçe sevdalısı 1000 finalist öğrenci katılacak. Her yıl mayıs sonu ile haziran başı arasında düzenlenen olimpiyatlar, 12 Haziran’da Türkiye’de yapılacak genel seçimler nedeniyle bu yıl 15-30 Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Geçen sene kullanılan ‘Aynı dili konuşuyoruz’ teması bu sene ‘Gelin tanış olalım’ sloganıyla yenilenirken, Türkçe Olimpiyatları’nın final yarışmaları bu yıl da Ankara ve İstanbul’da gerçekleştirilecek. Ayrıca Türkiye’nin 20’den fazla şehrinde kapsamlı il etkinlikleri düzenlenecek. Türkçe konuşan dünya çocuklarına iki hafta boyunca Türkiye’nin önde gelen tatil merkezlerinden Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri ev sahipliği yapmaya devam edecek.
Türkiye’deki Yabancı Öğrenciler Unutulmadı
Bu yıl olimpiyatlara ‘resim’, ‘ses’ ve Türkiye’de okuyan yabancı üniversite öğrencileri için ‘deneme’ yarışması eklendi. Bu üç yeni kategori ile olimpiyatlardaki yarışma alanı sayısı 20’ye çıktı. Resim yarışmasının konusu ‘kutsal değerlere saygı’ olacak. Yeni eklenen ‘ses’ yarışmasında ile şarkı yarışması arasında ‘dil’ farkı olacak. Şarkı yarışmasındaki şarkılar Türkçe, ses yarışmasındaki şarkılar ise öğrencilerin kendi anadillerinde söyledikleri şarkılardan oluşacak. Böylece yarışmacılar kültür şölenindeki stantlarıyla kendi kültürlerini tanıtmalarının yanı sıra ses yarışması ile de kendi dillerini tanıtma fırsatı bulacak.
Her Yıl On Bin Öğrenci Olimpiyatlara Hazırlanıyor
Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Genel Sekreteri Tuncay Öztürk, olimpiyatlar için dünya genelinde bir yıl boyunca hazırlık yapıldığını belirterek, ‘her geçen yıl hem ülkemizde hem yurtdışında sesini duyuran ve takdir toplayan Türkçe Olimpiyatları’na her yıl yaklaşık 10 bin öğrencinin hazırlandığını ve öğretmenlerinin gözetiminde Türkçe öğrendiğini’ belirtti. Öztürk, “Olimpiyat heyecanını Türkiye’ye gelmeden hissetmeye başlayan öğrenciler, finallere katılabilmek için kendi ülkelerinde oldukça çekişmeli geçen elemelere giriyorlar. Her öğrencinin olimpiyatlara yalnızca bir kez katılma hakkı bulunuyor. Bu sayede her yıl binlerce farklı öğrenci Türkçe öğreniyor ve kültürümüzü yakından tanıyor. Ülke finallerini Türkiye’den de çok sayıda katılımcı izliyor.” dedi.
Öğrenciler 20 Ayrı Kategoride Yarışacak
Türkiye’deki Türkçe Olimpiyatları bir final niteliği taşıyor. Her ülke kendi içinde yarışmalar düzenleyerek finalistlerini seçiyor ve Türkiye’ye gönderiyor. Türkçe Olimpiyatları’na daha önce katılmış öğrenciler ikinci kez olimpiyatlara katılamıyor. Şarkı, şiir, ses ve halk oyunları yarışmasına 12-16 yaş aralığındaki öğrenciler, diğer yarışmalara ise 13-19 yaş aralığındaki ilk ve ortaöğretim öğrencileri katılabiliyor. Üniversite öğrencilerinin katıldığı deneme yarışmasında ise üst yaş sınırı 25.
Olimpiyatlar kapsamında Türkçe öğrenen yabancı öğrenciler için ‘konuşma, yazma, dil bilgisi, şarkı, şiir, ses, okuma, genel kültür, sunum, özel beceriler, resim, halk oyunları, deneme (1-2), ülke tanıtım stantları’ olmak üzere 15 ayrı yarışma düzenlenecek. Anadili Türkçe olup da yurtdışında yaşayan öğrenciler için ‘kompozisyon, şiir ve genel kültür’ yarışmaları düzenlenecek. Dünyaya Türkçe öğreten öğretmenler de olimpiyatlar kapsamında kendi aralarında yarışıyor. Bu öğretmenler ‘bilgi yarışması’ ile ‘ders anlatımı yarışması’nda hünerlerini gösteriyor. Olimpiyatlarla ilgili geniş bilgi ve başvuru için www.turkceolimpiyatlari.org internet sitesi kullanılıyor.