Berat Gecesi Berat Senedimiz Olsun

‘’ Berat’’ temize çıkma,yanlışlardan temizlenme demektir.Kısacası günahlardan temizlenme ve arınma demektir.Mübarek Ramazan ayını müjdeleyen Ramazan ayından önceki en son mübarek gecedir.Berat gecesi mübarek aya hazırlık ve mübarek ayı temiz bir şekilde günahlardan arınmış bir şekilde karşılamak  için son fırsattır.

       Berat gecesini bizim için kurtuluş beratı fikriyle ihya edelim.Hiç düşündünüz mü geçen yıl bu geceyi yaşayan kaç akrabamız,dostumuz bu gün aramızda yok.Belki bizlerde seneye bu güne ulaşmayabiliriz.Belki yarına ulaşmayabiliriz.Bu şuurla Mübarek geceyi ihya edelim.Bu gecenin önemini bilerek ihya edelim. Hazreti Peygamber ( S.A.V ) bu geceye çok önem verirdi.

 Hazreti Peygamberin ( S.A.V ) bu gecenin önemini belirten çok hadisleri vardır.

Ebu Hüreyre Radıyallahu And’dan rivayet edildiğine göre: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuştur:
—“Şaban ayının on beşinci gecesinin ilk vaktinde Cebrail (a.s) bana geldi; şöyle dedi:
—“Ya Muhammed, başını semaya kaldır. Sordum.
—“Bu gece nasıl bir gecedir? Şöyle anlattı:
—“Bu gece, Allah-u Teala, rahmet kapılarından üç yüz tanesini açar. Kendisine şirk koşmayanların hemen herkesi bağışlar. Meğer ki, bağışlayacağı kimseler büyücü, kahin, devamlı şarap içen, faizciliğe ve zinaya devam eden kimselerden olsun. Bu kimseler tövbe edinceye kadar, Allah-u Teala onları bağışlamaz.

    Gecenin dörtte biri geçtikten sonra, Cebrail yine geldi ve şöyle dedi: Ya Muhammed başını kaldır. Bir de baktım ki, cennet kapıları açılmış.
Cennetin birinci kapısında dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyor: Ne mutlu bu gece rüku edenlere.
İkinci kapıdan dahi bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: Bu gece secde edenlere ne mutlu .
Üçüncü kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: Bu gece dua edenlere ne mutlu.Dördüncü kapıda duran melek dahi şöyle sesleniyordu: – Bu gece, Allah ı zikredenlere ne mutlu .
Beşinci kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: Bu gece Allah korkusundan ağlayan kimselere ne mutlu.
Altıncı kapıda duran melek dahi, şöyle sesleniyordu: Bu gece Müslümanlara ne mutlu. Yedinci kapıda da bir melek durmuş şöyle sesleniyordu: Günahının bağışlanmasını dileyen yok mu ki, günahları bağışlansın.
Bunları gördükten sonra, Cebrail e sordum: Bu kapılar ne zamana kadar açık kalacak?
Şöyle dedi: Ya Muhammed, Allah-u Teala, bu gece, Kelp kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azat eder.

     Başka bir hadiste Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem efendimiz şöyle buyurmuşlardı:
“Recep, Allah’ın ayıdır. Şaban, benim ayımdır. Ramazan, ümmetimin ayıdır”. Mübarek Recep ayının ardından gelen Şaban ayı Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in ayıdır. Bu mübarek ayın değerini bilerek, ibadetlerimizi yapmalı, alemlerin Rabbinden af dilemeliyiz.

     Bediüzzaman Hazretleri de bu gecenin çok ehemmiyetli olduğunu Kadir gecesi kadar ehemmiyetli olduğunu ve kadir gecesinde kuran-ı Kerimin  her bir harfi için otuz bin ise berat gecesinde bu yirmi bin olduğunu ve bu gecenin kuran ve istiğfarla geçirilmesi gerektiğini söylüyor:’’ Bu gelen gece olan Leyle-i Berat, bütün senede bir kudsî çekirdek hükmünde ve mukadderat-ı beşeriyenin proğramı nev inden olması cihetiyle Leyle-i Kadr in kudsiyetindedir. Herbir hasenenin Leyle-i Kadir de otuzbin olduğu gibi, bu Leyle-i Berat ta herbir amel-i sâlihin ve herbir harf-i Kur anın sevabı yirmibine çıkar. Sair vakitte on ise, şuhur-u selâsede yüze ve bine çıkar. Ve bu kudsî leyali-i meşhurede onbinler, yirmibin veya otuzbinlere çıkar. Bu geceler, elli senelik bir ibadet hükmüne geçebilir. Onun için elden geldiği kadar Kur anla ve istiğfar ve salavatla meşgul olmak büyük bir kârdır. ( Said Nursî Şualar: 505)

       Evet bizlerde bu geceyi en iyi şekilde geçirmeliyiz.Allah’ın (cc) merhametlilerin en merhametlisi olduğunu düşünerek ondan afuv ve merhamet dilemeliyiz.Unutmayalım bu gece belki bizim son gecemizde olabilir.

       Gecemizi hakkıyla yaşamak dileğiyle selam ve dua ile….

 Hamit DERMAN

Sende yorum yazabilirsin