Nikah İle İlgili Fetvalar

Nikah İle İlgili Fetvalar

Soru: İki kişi evlenmeye niyetlenip birbirlerine evetcevabını verirlerse ve bunu da en az bir kişi duyarsa bu iki genç nikâhlı olur mu?

Cevap: Tek kişinin şahitliği ile nikâh akdi olmaz. Nikâh akdinin sahih olması için tarafların bu beyanı duymaları şart olduğu gibi en az iki erkek şahidin yada iki kadın ve bir erkek şahidin duymaları gerekir. Bu dediğimiz sayıdan aşağıda şahitlikle nikâh olmaz.

Soru: Bir kişi kadına hitaben Allah ve Resûlu şahid olsun ki ben seni nikahladım dese ve ayrıca iki şahid bulunmasa bu sözle nikah akdi caiz olur mu?

Cevap: ‘Allah ve Resulu şahid olsun’ şeklinde nikah kıyıldığı zaman şahidsizyapılmış olup bu nikah geçersiz olur. Melekler, cinler… şahid tutularak da nikah olmaz. Şahidler mutlaka ihtiyaç halinde kendilerinden durumun sorulup bilgi alınabileceği kişiler olmalıdır. Bilgi lazım olduğu zaman ALLAH’tan, Resûlullah’tan, melekten, cinden bilgi alabilir misiniz ki adı geçenler şahid olsun. Yani o karı-koca arasında bir ihtilaf çıktığı zaman veya inkâr halinde aralarında nikah var mı yok mu, bunu tesbit edebilmek için gidip de kendilerinden bilgi alabileceğimiz kişiler şahid olabilir.

Soru: Bir kişi yalan yere Kurana el basarak yemin ederse nikâhı düşer deniliyor. Bu doğru mudur?

Cevap: Doğru değildir. Bir kişi yalan yere yemin ederse nikâhı düşmez. Bir insan dinden çıkmadığı sürece yada dinimizde beyan edildiği üzere boşanma gerçekleşmediği sürece nikâh sona ermez.

Soru: Karı-koca arasında şiddetli kavgalar küfürleşmeye kadar gidiyorsa nikâha zarar gelir mi?

Cevap: İnsanlar arasındaki kavgalarda söylenen kaba saba sözler, küfürler, hakaret sözleri vs. bunlar nikâha zarar vermez. Nikâha zarar veren sözler boşamayla ilgili ya da kişiyi dinden çıkarıcı sözlerdir. Sadece hakaretvari sözlerin nikâha zararı yoktur.

Prof.Dr.Orhan Çeker

Kaynak: CocukveAile.net

www.NurNet.Org

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: