Nasıl Cömert Olunur

Hatem et Tai’ye nasıl cömert olduğunu sormuşlar. Bir gün kerpiç yapan ustayı seyrettim, yanındaki çırak ona kerpiç veriyor oda duvar örüyordu, bir şey dikkatimi çekti ustanın eli boşalmadan çırak ona kerpiç vermiyor. İnsanlar elindeki nimeti Allah için vermedikçe Allah’ta nimetini vermiyor.

Cömert Farsça cevân-merd kelimesinden Türkçeleştirilmiştir. Cömertlik, hiçbir karşılık beklemeden iyilikte, bağışta bulunmak demektir. Teşekkür edilmeyi, övülmeyi istemek cömertlik değildir. Manevi açıdan cömertlik Allah yolunda, yalnız Allah sevgisi için, insanlığa faydalı olması için, vermektir. Vermek kişiliğimizi yumuşatan, bizleri diğer insanlarla sevgi, hoşgörü, barış gibi üstün insanı değerlerde buluşturan, ve aramızdaki bağların gelişmesinde etkili olan bir değerdir. Cömertlik tohum ekmeye benzer.

Allah (cc) ‘Mallarınızı Allah yolunda harcayın. Kendinizi tehlikeye atmayın. İyilik edin. Şüphesiz Allah iyilik edenleri sever. (Bakara 195) buyurmaktadır. Gerçekte malımızı veya herhangi bir yeteneğimizi ihtiyacı olanlarla paylaştığımızda o ölçüde gelişir ve zenginleşiriz. Bu nedenle cömertçe davranmak tıpkı bir çiçeği sulamak veya bir tohumu ekmeye benzer. Suladıkça veya bakımını yaptıkça bitki çiçek açar, ağaç meyve verir. Her yerde bu denge söz konusudur. İyilik ve cömertlik ettiğimizde, olumlu davranışlar sergilediğimizde olumlu geri bildirimler alırız.

Sadaka ve zekat cömertliği besler. Vermekle malımızı eksiltmemiş, bilakis arttırmış ve temizlemiş oluruz. Cömert insanın kazancı bol, malı bereketli olur. Örneğin misafirin rızkı ile geldiği, kırk gün bereket bıraktığı, sadaka vermekle malın eksilmeyeceği, söylenir.

Cömertlik iman sağlamlığıdır. Çünkü insan bilir ki onda varolan her türlü yetenek, Allah (cc) tarafından verilmiştir. Cömert olmak diğer önemli insani özelliklerin yaşanması için bir anahtar niteliğindedir. Cömertlik mutlu olmanın sihirli bir kelimesidir aynı zamanda sevincin paylaşıldıkça arttığı herkesçe malumdur. Diğer nimetlerden böyledir paylaşıldıkça artar.

Enes b. Mâlik, Câbir b. Abdullah, Hz. Âişe gibi sahâbîler, Resûlullah’ın kendisine ihtiyacını bildiren hiçbir kimseyi geri çevirmediğini belirtmişlerdir. Bütün ahlâkî faziletler gibi cömertlik de insanda bir huy ve meleke haline gelmekle kazanılmış olur. Bu sebeple ara sıra veya isteksiz olarak ya da zorla iyilik yapan bir kimse cömert sayılmaz.

Hz. Peygamber’e hangi sadakanın daha değerli olduğu sorulduğunda, “Yaşama sevincin yerinde ve mala düşkün olduğun, zenginliği arzulamakta ve fakirlikten korkmakta bulunduğun zamanda verdiğin sadakadır” diye cevap vermiştir.

Cömert zenginlerden olmak duasıyla.

Çetin Kılıç

Kaynak: İslam ansiklopedisi / Öznür Özdoğan

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: