Amerika’da Nur Hadimlerine Çok İhtiyaç Var

amerika.hadimBir dünya devi, her yönüyle süper güç olan, teknolojik harikaların en yaygın kullanıldığı, hürriyetlerin oldukça yaygın olduğu, hem bir devletler, eyaletler topluluğu, hem de koca bir kıt’a olan Amerika’ya gitmek dünyadaki birçok insanın rüya ve hayalidir.
New York’ta bir hafta beraber olduğumuz Said Duranoğlu’yla, özellikle Amerika’ya dil ve üniversite eğitimi için gitmek isteyen genç kardeşlerimize yardımcı olmak ve bilgi vermek için bir röportaj yaptık.
Kısa süreli bir eğitim için geldiği bu ülkede beş yıl yaşamak durumunda kalan Said Duranoğlu’nun bu açıklamalarının, gençlerimize ve özellikle iman-Kur’an davası için bu ülkeye gitmek isteyenlere rehberlik etmesi ve orada bulunan Nur Talebeleriyle kurulacak irtibat ve kardeşliğin öneminin vurgulanması bakımından bu açıklamaların son derece faydalı olacağını düşünüyoruz.
Kendinizi tanıtır mısınız? ABD’ye nasıl geldiniz?
Aslen Kırşehirliyim, fakat doğma büyüme Ankaralıyım. Türkiye’de üniversitede İngilizce hazırlık okuduktan sonra değişim programı vasıtasıyla beş sene evvel ABD’nin New York şehrine geldim. Aslında üç aylık yaz tatili için gelmiştim. Fakat kader-i İlahi işte beş yılı aşkın bir süredir New York şehrinde yaşıyorum. Ve New York dershanesinde kalıyorum. Şu anda New York Üniversitesinde işletme okuyorum. Nasipse, inşallah seneye mezun olacağım. Aynı zamanda okul masrafları ve günlük ihtiyaçlarımı, harçlığımı kazanarak kendi imkanlarımla hayatımı sürdürüyorum.
 Şu anda hizmet olarak neler yapıyorsunuz?
İlk geldiğimde New York’ta dershane yoktu, dolayısıyla en yakın eyalet olan New Jersey’deki dershanede kaldım, fakat mesafe uzak olunca, New York’ta bir dershaneye ihtiyaç duyuldu. Elhamdülillah 2008’te ilk dershanemizi, Brooklyn olarak bilinen New York’un beş belediyesinden birinde açmış olduk. O günden beri haftalık derslerimiz çok şükür devam etmektedir. Şu anda dershanemiz Manhattan’da gayet merkezi bir muhitte haftalık mahalli ders ve aylık eyaletler arası derslerle devam etmektedir.
Türkiye’den bu ülkeye eğitim için gelmek isteyen gençlerin veya çeşitli amaçlarla gelmek isteyenlerden istekleriniz var mı? Türkiye’deki Nur Talebelerinden beklentileriniz nelerdir?
New York eğitim ve sosyal imkanların en geniş olduğu eyaletlerin başında geliyor. Dolayısıyla buraya master ve doktora başta olmak üzere araştırma görevlisi, ziyaretçi araştırmacı ve benzeri görevler dahilinde gelinebilir. Bu gelişler sırasında cemaatimizden, yurt dışına çıkacak ağabeyve kardeşlerimize bizimle irtibat kurmalarını teşvik etmelerinin yararlı olacağına inanıyorum. Özellikle Türkiye’den Risale-i Nur’un meslek ve meşrebini iyi bilen ehl-i hizmet Nur hadimlerine burada çok ihtiyaç var. Eğer baştan irtibat sağlanırsa bizim de buradan gerekli yönlendirmeleri yapmamız kolaylaşır. Ekseriyetle buraya geldikten ve kültür şokunu yaşadıktan sonra bir dershane arayışı oluyor ki, o aşamadan sonra yardım edilmesi zorlaşıyor. Amerika’yı bir ülkeden çok kıt’a olarak değerlendirmek gerekiyor. Çok çok büyük bir alana yayılmış, bu yüzden şimdilik dershane bulunan şehir ve eyalet sayısı sınırlı.
Lise ve üniversite okuyan gençlerimiz için buradaki eğitim imkanları hakkında Türkiye’den geleceklere bilgi ve tavsiyeleriniz nelerdir?
Bilinmesi gereken en önemli konu Amerika’da devlet yahut vakıf farkı yok. Eğitim ücrete tabidir. Maddi destek yahut burs imkanı yoksa burada eğitim gayet müşkülleşiyor. Dolayısıyla gelecek olacaklara Risale-i Nurlara vukufiyetten sonra en birince tavsiyemiz finansal destekli olarak gelmeleri. Sadece Türkiye’den değil, Ortadoğu ve Asya’daki birçok ülkeden buraya eğitim amaçlı gelenler bir çeşit burs aracılığıyla geliyorlar. Ailesinin ekonomik desteğiyle okuyanlar da az değil.  Türkiye’de verilen bursları, özellikle master ve doktora için Milli Eğitim Bakanlığınca yahut belediye, müsteşarlık ve bakanlıklar tarafından verilen bursları iyi araştırıp ona göre hareket etmek en iyisi olacaktır.
Amerika’da bir öğrencinin aylık asgari masrafı ne olur? Okuldan okula, şehirden şehre bu rakam değiştiğini söyleyebiliriz sanırım. Ortalama dil kursları için master ve doktora talebeleri için fiyatlar nedir?
Dediğiniz gibi, masraflar eyaletten eyalete çok değiştiği gibi şehirden şehre de çok değişim gösteriyor. Fakat New York muhtemelen en fazla dil okulunun olduğu şehir olduğundan rekabetin getirdiği bir fiyat cazibesi olabiliyor. Fakat özel dil okullarından ziyade biz daha çok burada Community College denilen iki yıllık “Toplum Kolejleri” diye tercüme edebileceğimiz okulların dil eğitim programları var. Kayıttan sonra oralardan alınacak belgeler, vize başvurusu sırasında daha etkili oluyor.Buraya gelindiğinde daha uygun fiyatlara daha kaliteli eğitim imkanı sağlıyor. Bu kolejlerden New York ta dört-beş tane var. Hepsi CUNY denilen New York Şehir Üniversitesine bağlıdırlar. Bu dil okullarının fiyatları verdikleri programların yoğunluğuna göre değişip genellikle aylık 500 ila 1000 dolar civarında seyretmektedir. Günlük masraflara gelince, normalde Manhattan ev kiralarının en yüksek olduğu belediye, fakat dershane sayesinde bulunduğumuz muhite nazaran çok uygun bir şekilde barınma sorununu hallediyoruz çok şükür. Aylık masraflar ortalama 1000 dolar civarındadır.
Kalma ve barınma şartları nasıldır? Bu konuda yardımcı olunabilir mi?
Şimdilik sınırlı sayıda müsait yer olduğundan kalacak olanların dershane, meslek ve meşrep kültüründen istifade etmiş olmaları göz önünde bulunduruluyor. Fakat bunun dışında diğer gruplar vasıtasıyla gelmek isteyenlere yardımcı olunabilir.
Hem çalışıp, hem okuma imkanı var mıdır? Bu şekilde masraflarını çıkarmak mümkün müdür?
Öğrenci vizesiyle gelenlerin ilk etapta sadece kampüs içerisinde genelde part-time olarak çalışmasına izin veriliyor. Burada bulunan ve diğer öğrencilerin yaptığı gibi hem çalışıp hem okuma bir şekilde mümkün, fakat bu kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir yöntem değildir. Zira, göründüğünden çok daha zor. Onun için bu yönteme odaklanılmadan bir yol haritası çizilirse daha uygun olacağı kanaatindeyiz. Mesela Milli Eğitim Bakanlığı ne kadar olursa olsun bütün okul masraflarını karşıladığı gibi, aylık 1250-1500 dolar arası bir miktar burs veriyor. Bunun gibi imkanlara odaklanılmasını tavsiye ediyoruz.
Amerikalıların ve ABD’ye dışardan gelen insanların ve Müslümanların Risale-i Nur konusuna bakışları ve hizmet metotları hakkında neler söyleyebilirsiniz?
ABD, özellikle New York din, dil, ırk ayrımı yapılmayan özgürlükler ülkesi olarak bilinir. Burada fikir beyanı imkanları çok ilerlemiş durumda. Bu ülkede, ilkokuldan itibaren sorgulayan ve ezberden ziyade anlamaya yönelik insan yetiştiren eğitim sistemi var. Toplu fikir paylaşımına açık olarak şekillendirmiş. Dolayısıyla burada özgür bir şekilde irşad ve hizmet yapma imkanı bulunmaktadır. Daha geçen hafta üniversite mescidine Cuma namazı için gelen Yahudi öğrenciler bizlerle beraber namaz kıldılar. Burada da Türkiye’de uygulanan hizmet metotları aynen uygulanıyor ve Risale Nur’un üslubu insanları cezb ediyor. Anlatıldığında heyecanla dinliyorlar.  Zaten şu anda Risale-i Nurların Amerikan İngilizcesine tercümesi devam etmektedir.
Sizi çok etkileyen, anlatmak istediğiniz bir hatıranız var mı?
Çok şükür güzel hizmetler yapılmaya çalışılıyor, New York’ta mescid ve camiler her geçen gün çoğalıyor. İnsanlar grup grup İslam’a akın ediyorlar. Risale-i Nurlara muhatap olan ve tanıyan insanlar olarak ne kadar bahtiyar ve kısmetli olduğumuzu buralarda daha iyi idrak ediyoruz. Kısa bir hatıramı aktarayım:
Gece vakti çalışırken Kur’an-ı Kerim dinliyordum. Yolcu binince sesini biraz kıstım. Fakat yolcu tekrar açmamı istedi. Ve ben taksiyi sürmeye devam ederken arkadan ağlama sesi duydum. Sesi biraz daha açtım. Okunan kısım Tekvir Suresi’nin ayetleriydi. Sonra ağlamalar kendisini derin hıçkırıklara bıraktı. Ben o sırada kadıncağızın Müslüman asıllı olduğunu, burada biraz özünden uzaklaşmış olduğundan Kur’an’ı duyunca özünü hatırladığını, aslını hatırladığını düşünmüştüm. Kadın ağlamasından dolayı güçlükle anlayabileceğim şu soruyu sordu. “Bu nedir?” Ne olduğu bilinmeden ilk defa dinlenilen bir Kur’an okunmasının etkisinden dolayı ben o anda Kur’an’ın i’cazına şahitlik etmiş oldum. Anladım ki bize hizmet ettiriliyor, bildiklerimiz istikametinde yaşama gayreti içinde olmamız gerekiyor.
Son olarak ne söylemek isterseniz?
Dua mü’minin silahıdır, biz de bir cephaneliğimiz olan Türkiye’den dua bekliyoruz, selametle… Bizimle irtibat kurmak isteyen olursa iletişim bilgilerini sizden alabilirler. Bana böyle bir fırsat verdiğiniz için teşekkür ediyorum. İnşallah manevi bir amaçla gelip bu ülkede okumak veya çalışmak isteyen herkese yardımcı olmak saadet kaynağımız ve görevimizdir.
Nejet Eren
19.12.2012
SaidNursi.de

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: