Atâ , Kaza, Kader

Cenab-ı Hakk’ın atâ , kaza ve kader namında üç kanunu vardır. Atâ , kaza kanununu, kaza da, kaderi bozar. Ne demek bütün bunlar? Biraz açıklık getirelim. Kader plan demektir, kaza bu planın hayata geçirilmesi, atâ da planın gerçekleşmesini engelleyen şey.

Hakimin mahkuma idam cezası vermesi kader, mahkumun infazı kaza oluyor. Fakat iftira atılarak suçlanan mahkum, iftiracının itirafıyla berat ederse, iftiracının itirafı atâ oluyor. Atâ kazayı bozdu, kazada kaderi. Peki bunun hikmeti ne? Hikmeti Allah’ın rahmeti.

Sadaka vermek, yetimin başını okşamak, ihtiyaç sahibinin ihtiyacını gidermek, bir hayvana su içirmek, talebenin cebine harçlık koymak vs. bunun gibi hayır hasenat yapmak başa gelecek kazayı def eder, hepsi atâ hükmündedir, kader canibinde yazılmış olan kaza ve belayı bozar.

Peygamber(sav) “sadaka belâyı def eder” Buyurmuştur.

Lehfi mahfuzda öleceği yazılı olan sahabenin, gece kapısını çalan aç adama yemek ikram etmesi ile ecelinin bile atâ ya uğradığı Hadisi Şerif te yazmaktadır. Bunların hepsi Allah’ın ilminde vardır, bu ise ayrı bir yazı konusu.

Çetin Kılıç

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: