Çocuklarda Manevi Eğitim Ne Zaman Başlamalı

Çocuklarda Manevi Eğitim Ne Zaman Başlamalı

Bilinç altı henüz anne karnındayken başladığı kayıtları en üst düzeyde 0 – 2 yaş aralığında oluşturur. Gerek anne karnı gerekse 0 – 2 yaş aralığı bu bağlamda ciddi önem taşımakta. Manevi Eğitim ne zaman başlamalı diyoruz ya işte cevabı “bebeğin anne karnındaki varlığını öğrendiğiniz andan itibaren” Nasıl yani? diyorsunuz. Şöyle ki; Anne karnında başlayan bu kayıt döneminde annenin yaşadığı tüm duyguları direk olarak bebekte yaşamakta. 

Sperm ve yumurta bir araya geldikten sonra, annenin gıdası, hâl ve hareketleri, ruhî durumu, maneviyatı anne karnındaki çocuğun şaki veya said yazılmasında önemli birer etkendir. Haram bir lokmanın, işlenen bir günahın, manevî tatminsizlikten ileri gelen stres ve depresyonların hiç şüphesiz çocuğun karakterinin şekillenmesinde etkisi büyüktür. 

Dış dünya İle bebeği tanıştırmak henüz anne karnında başlıyor. İşte tamda bu esnada istediğiniz kadar manevi eğitime başlayabilirsiniz. Kuran-ı Kerim dinlemek, maneviyatından bol istifade edebileceğinizi düşündüğünüz mekanlarda bulunmak……

Nitekim Efendimiz (s.a.v.) in hamileler için verdiği öğütlerde Abdestsiz durmamaya özen göstermek, sakin kalmaya çalışmak, öfkenin azaltılması, Kuran-ı Kerim okumak, bebeğinizle konuşmak ve bol bol dua etmek yer almakta. Bilhassa yedinci aydan itibaren sese karşı hateketlerini arttırdıklarına dair klinik çalışmalar mevcut. Biz bu döneme “cenin devrinde öğrenme” dönemi diyoruz. 

Akabinde 0 – 2 yaş aralığında aynı şekilde devam etmek oldukça önemli. Kayıtların net bir şekilde alındığı bu dönemde her ses, her olay, her duygu olduğu gibi bilinçdışına işlenmekte. Ve ileri yaşlarda hangi konuda nasıl bir tepki oluşturacağının alt yapısı işte tamda burada yatıyor. Bu dönemlerde anne ve babanın sakin olması, öfkelenmekten uzak durması, birbirlerine güzel sözler söylemesi ve dahi bebekleri ile onları anlıyormuşçasına konuşmaları, dış dünyayı tanıtmak, kötü sözden ve olaylardan uzak durmak, hatta negatif düşünceler ve ortamlardan uzak durmak ilave edilebilir. 

Bebek tüm duygu ve sezgileri anneden alır. Burada manevi eğitime başlarken önce kendimizi denetlemek ve davranışlarımızı, düşüncelerimizi kontrol altına almak. Mümkünse gözden geçirip revize etmek gerekmekte. Unutmayalım ki biz ne isek bebeğimiz o. 

Mesela yemek yedirirken besmele ile yemek yedirmek. İlk kelimesinde Allah lafzını söylemesini sağlamak. Kulağına Allah’ın birbirinden güzel esmalarını fısıldamak, yine maneviyatını arttırabileceğini düşündüğümüz müzikler dinleyip şarkılar öğretmek bir kaç örnek olabilir. 

Manevi eğitimin alt yapısı bu şekilde oluşturulduktan sonra 3 – 6 yaş arası vicdan mekanizmasının oluştuğu, karakterin bir çok bölümlerinin şekillendiği döneme artık hazırız demektir. 

Manevi eğitim demek çocuğunuzu karşınıza alıp motomot talim dersleri yapmak, Kuran-ı Kerim öğretmek yada yaşı itibari ile anlayamayacağı kavramları yüklemeye çalışmak değildir. Önemli olan somut bir şekilde öğrendiğini görmek değil. 

Maneviyata, inandığımız değerlere karşı  evvela sempati duymasını sağlamak, yani sevdirmek.

Sadece sevdirmek.

Unutmamalı ki manevi sevgi yeterli doyuma ulaştığında gerisi oldukça kolay olacaktır.

Bütün bunlardan sonra ise bize düşen, sebeplere riayet ettikten sonra Allah’a güvenip Ona tevekkül etmektir.

Çocukların da bir imtihan vesilesi olduğu unutulmamalı ve Cenâb-ı Hak’tan her hususta olduğu gibi bu konuda da hayırlısı istenmelidir.

Selam ve Dua ile

Merve Başpınar

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: