Hala KİM Vakfı’nın Faaliyetlerinden Haberiniz Yok mu?

Kültürlerarası İletişim Merkezi medeniyetler beşiği olan ülkemizde yaşayan veya ziyaretçi olan farklı kültürlere mensup insanlar ile etkin iletişim kanalları kurmak ve mevcut kanalları kullanmak için kuruldu. Farklı kültürlerden bu insanlarla iletişim kurup onları anlayabilen ve kültür mirasımızı etkin bir şekilde onlara anlatabilenlerin yetiştirildiği öncü bir kuruluş olmayı amaçlamaktayız. 

Bu şekilde kültür mirasımızı ve değerlerimizi uygun yöntemlerle ülkemizi ziyaret eden ve bu konulara ilgi duyan ziyaretçilere çeşitli faaliyetlerle uygun ortamlarda aktarmayı hedefliyoruz.

Nitekim kurulduğumuz günden bugüne yüzlerce farklı gönüllümüzün katıldığı seminerler ve binlerce ziyaretçimizin katıldığı kültürel bilgilendirme sunum vb faaliyetler gerçekleştirdik. İbrahim Zeyd Gerçik, Dr Tayyar Altıkulaç, Prof Dr Ömer Faruk Harman, Fatma Bayram, Dr Hakim Quick ve Fadel Soliman gönüllülerimiz ve personelimizin katıldığı bu eğitim programlarımızdaki konuşmacıların bazıları. Bu eğitimlerden geçen sunumcularımızın da gerçekleştirdiği cami kültürümüz ve Ramazan gibi konuları kapsayan ve büyük çoğunluğunu Sultanahmet Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiğimiz 3000’e yakın sunum da tarafımızdan gerçekleştirildi. Canlı olarak bir sunumcu tarafından gerçekleştirilen bu tanıtım toplantıları sonrası soru-cevap kısmı da katılımcılara akıllarındaki her türlü soruyu sormaları için fırsat veriyor. Yaptığımız istatistik çalışmaları sonrası sunum başına ortalama 15 kişinin katıldığını tespit ettiğimiz ve senenin her günü 2 defa gerçekleşen bu sunumlara şimdiye kadar dünyanın 100’den fazla ülkesinden 30.000’e yakın ziyaretçi katıldı.

Merkezimiz yaptığı faaliyetler vesilesiyle ülkemizin birçok saygın simaları tarafından ziyaret edildi. Ziyaretlerden bazı örnekler:

– Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce ailesiyle birlikte merkezimizi ziyarete geldi. Merkezimizin faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alıp yabancı turistlere yapılan sunumumuzu da izleyen Sayın Güllüce faaliyetlerimizi çok beğendiğini ifade ederek takdirlerini belirtti.

– Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir merkezimizi ziyaret edip, sunumlarımızdan birisini izledi. Daha sonra sunumu yapan merkezimiz Başkanı Doç. Dr. Enes Eryarsoy’dan yapılan faaliyetlerimiz hakkında detaylı bilgi aldı.

KIM Dernegi - Mustafa Demir

 

– Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Rektör Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç vakfımızı ziyaret ederek yabancılara yönelik sunumumuzu izledi. Sunumdan sonra sunucu ve gönüllülerimizi tebrik eden Sayın Arınç yapılan faaliyetlerin büyük bir boşluğu doldurduğunu ifade etti.

– Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürü Sn İbrahim Özekinci bizleri ziyaret ederek faaliyetlerimiz hakkında Yönetim Kurulu Üyemiz Ahmet Fatih Başaran’dan bilgi aldı. FSM Vakıf Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr Ümit Doğay Arınç ile birlikte sunumumuza da katılan Özekinci faaliyetlerimiz hakkındaki olumlu görüşlerini Mütevelli Heyet Üyemiz Sn Zeki Demir ve bizlerle paylaştı.

Kültürlerarası İletişim Merkezi olarak kurulduğumuz 2010 yılından itibaren yaptığımız faaliyet ve etkinliklerimizi,
aynı misyon ve vizyon ile geleceğe taşımak amacıyla, aynı adı taşıyan Kültürlerarası İletişim Merkezi Vakfı olarak 11
Ekim 2013 Cuma günü resmi kuruluş sürecini tamamladık. KİM Vakfı Prof Dr Süleyman Derin, Doç Dr Enes Eryarsoy, Zeki Demir, Dr Turgut Özcan, Ahmet Fatih Başaran ve Önder Üçüncü tarafından kuruldu.

FAALİYETLERİMİZ

– Sultanahmet Camii Sıbyan Mektebi’nde, yabancı ziyaretçilere yönelik “Sultanahmet Camii ve İslam Kültürü” seminerlerimiz ziyaretçilerin yoğun katılımıyla senenin her günü öğle ve ikindi namaz vakitlerinde, Sultanahmet Camii’nin ziyaretçilere kapalı olduğu dakikalarda devam ediyor. Sultanahmet Camii’ne gelen turistlerin caminin ziyarete kapalı olduğu bu zaman diliminde, vakitlerini değerlendirebilmeleri adına, kendilerine benzersiz bir bilgilendirme alternatifi sunuluyor.

– Bunun yanı sıra birçok ülkeden, farklı üniversite ve kolejlerden, muhtelif kurum ve kuruluşlardan ziyaretçileri Sultanahmet’te ağırlamaya da devam ediyoruz. Son olarak Mart ayı içerisinde Danimarkalı ve Polonyalı öğrenci grupları misafirimizdi.

KIM Dernegi - Polonyali Misafirler

 

– 2012 yılı Haziran ayı itibariyle başladığımız, Cuma hutbelerinde müslüman turistlere yönelik simultane hutbe tercümesi hizmeti devam ediyor. Profesyonel ses ve kulaklık sistemimiz sayesinde dünyanın dört bir tarafından ülkemize gelen müslüman ziyaretçilerin, Sultanahmet Camii’nin uygun görülen bir kısmında, hutbeyi İngilizce olarak dinleyebilmelerine olanak sağlamaya devam ediyoruz.

KIM Dernegi - Hutbe Cevirileri

STAND ÇALIŞMALARIMIZ

Hem sunumlarımız öncesinde hem de sonrasında, hem de diğer zamanlarda Sultanahmet Camii Sıbyan Mektebi’nde birçok dilde Kur’an tercümeleri, broşürler, kitaplar, kartelalar vs. materyali yabancı ziyaretçilerin istifadesine ücretsiz olarak sunmaya devam ediyoruz.

KIM Dernegi - Destek Verilen CamilerYabancı dildeki yayınların ziyaretçilere ulaştırılmasında Sultanahmet Camii ile sınırlı kalmayarak, Sultanahmet Camii’nin dışında da 10 seçkin camimizde ücretsiz kitap ve broşür standlarımızla yabancı ziyaretçilere ulaşmaya çalışıyoruz.

Ücretsiz kitap ve broşür standlarımızın bulunduğu camilerimiz;

1. Şehzade Cami
2. Sokullu Mehmet Paşa Cami
3. Nuruosmaniye Cami
4. Küçük Ayasofya Cami
5. Gazi Atik Ali Paşa Cami
6. Kalenderhane Cami
7. Rüstempaşa Cami
8. İshakpaşa Cami
9. Firuzağa Cami
10. Laleli Camii (Materyal desteği)

Sultanahmet Camii Broşür Dağıtım Çalışmaları

Merkezimiz tarafından hazırlanan ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın sponsorluğunda basılan Sultanahmet Camii tanıtım broşürü İstanbul’un bir çok otel, turist bilgilendirme merkezi, Taksim metro istasyonu ve diğer ulaşım noktalarında yabancı ziyaretçilerin erişimine sunuluyor.

KIM Dernegi - Sultanahmet Brosur Dagitimi

 

Seminer ve Programlar

Dinler Tarihi alanında ülkemizin en saygın hocalarından olan Marmara İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Harman Hocamız’la söyleşi dizimizin ikincisini gerçekleştirdik. Bu söyleşi dizisi kapsamında konumuz “Ehl-i Kitap’tan İslam’a Yönelik Sorular” dı. Birçok gönüllü ve mensubumuzun katılımıyla gerçekleşen söyleşimizde,
günlük sunumlarımızda tarafımıza yöneltilen sorulara cevaplar aradık.

Eğitimler

Vakfımızın gönüllüleri arasında yer alan potansiyel sunucu adaylarımıza yönelik Sunum Teknikleri ve İletişim Becerileri eğitimlerimiz, 2014 yılı ilk üç ayında da Eğitim Koordinatörü öncülüğünde devam etti.

Mevcut Proje Çalışmalarımız ve Geleceğe Yönelik Projelerimiz

Kültürlerarası İletişim Merkezi olarak İstanbul Müftülüğü ile İSTKA’ya 6 Selatin Camiyi kapsayan, alanında tek olma özelliği taşıyan bir proje hazırladık. Proje kapsamında en son yapılan değerlendirme toplantısına İstanbul İl Müftü Yardımcısı Abdurrahman Binbir, Fatih İlçe Müftüsü İrfan Üstündağ, Üsküdar İlçe Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, Mütevelli Heyet Başkanımız Prof. Dr. Süleyman Derin, Yönetim Kurulu Başkanımız Doç Dr Enes Eryarsoy ve projede sorumluluk üstlenen diğer görevliler de katıldı.

Şimdiye kadar eksikliği çok hissedilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan proje; Selatin Cami’lerde dini değerleri, camilere gelen ziyaretçilere tarihi değerler eşliğinde doğru açıklamayı amaçlıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin doğru bilgiye, güvenilir kaynaktan ulaşmasını hedefleyen proje, teknolojinin imkânlarından faydalanarak çeşitli broşürler, ses kayıtları ve videolar hazırlanarak hizmetleri daha rahat hale getirecek.

Bunun yanı sıra tıpkı Sultanahmet Camii broşürü gibi İstanbul’da ve Türkiye’nin muhtelif bölgelerinde bulunan tarihi cami, medrese, tekke, hünkar kasrı, kule vb. mekanların dijital ve basılı materyallerinin hazırlanmasını, bunların yabancı ziyaretçilere ulaştırılmasını hedefliyoruz. Halen içerik geliştirerek materyal yazma, bunları bastırma, ve dağıtma çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Nitekim ülkemizin her sene 30 milyondan fazla turist tarafından ziyaret edildiği göz önüne alınırsa birçok mekan hakkında metin yazımı, bunların tasarımı ve basımı ve de dağıtımı faaliyetlerinin yapılması çok ciddi bir gerekliliktir.

Vakfımızca Yapılan Ziyaretler

TÜRSAB Ziyareti: TÜRSAB Başkanı Sn Başaran Ulusoy’u makamında ziyaret ederek yeni seçilmesi dolayısıyla kendisini ve yönetimini tebrik ettik. Faaliyetlerimizden de kendisini bu vesileyle haberdar ettik. Olumlu geçen görüşmemiz sonrası ilerde birlikte yapabileceğimiz çalışmalarla alakalı görüş alış verişinde bulunduk.

TURİNG Ziyareti: Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu Yönetim Kurulu’na faaliyetlerimizle alakalı sunum yaptık. Başkanımız Sn Doç Dr Enes Eryarsoy tarafından yapılan sunuma Turing Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda İstanbul İl Turizm ve Kültür Müdürü olan Sn Prof Dr Ahmet Emre Bilgili de iştirak etti.

Malezya Ziyareti: Sunumcumuz Merve Koca camilerde turistlere yönelik faaliyetlerin yaygın bir şekilde yapıldığı Malezya’yı ziyaret etti. Islamic Outreach ABIM isimli kuruluşun cami rehberliği programı koordinatörü Nourmah Suleyman ile görüşen sunumcumuz çeşitli camilerdeki uygulamaları yerinde görme fırsatı bularak yaptığı tespitleri bizlere rapor olarak sundu.

Ziyaretçi Defteri ve İnternet Tabanlı Yorumlar

Yaptığımız faaliyetler sonucunda katılımcıların bizlere verdikleri geri bildirimlere önem veriyoruz. Her sunum sonrası ziyaretçi defterimize düşüncelerini yazan misafirlerimiz bazen de bizleri dünyaca ünlü seyahat sitelerinde tavsiye ediyorlar.

Örnekler;

– Merhaba. Konferanstan gerçekten çok keyif aldık. Aynı zamanda İslam ve Sultanahmet Camii hakkında birçok şey öğrendik. İstanbul gezimizi daha keyifli geçirmemizi ve daha anlaşılır kılmamıza yardımcı olacağından hiç şüphem yok.

Kosta Rika’dan Ariana

– Birlikte yaşamayı teşvik eden ve ilham verici harika bir girişim. Bugün bir camiye gireceğim ilk gün ve ben bu kutsal mekan ile etrafı daha kapsamlı ve doğru bir biçimde anlayabilecek olmamdan dolayı size müteşekkirim. Herkesin birbirinin inancını bu şekilde keşfetme şansına erişmesini temenni ediyorum. Teşekkürler.

Fransa’dan Aline 

– Bu kadar özel bir konuyu başkalarına öğretmek için zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Sunumdan çok keyif aldık ve sunumcunun enerjisinden de etkilendik. Sadece bu sunuma tekrar bakabilmek için bir internet sitesinde bulabilmeyi çok arzulardım. Tekrar teşekkürler.

Kanada’dan Kim ve Robin

Tripadvisor Yorumları

– Hoş Gönüllüler ve Bilgilendirme Oturumu. Namaz vakti cami ziyaretçilere kapalı olduğu zaman, cami ve İslam hakkında bir bilgilendirme oturumu gerçekleştirildi. Çay, meyve suyu, çikolata da ikram edildi. Sunumu gerçekleştiren genç bayan çok profesyoneldi… Camiyi ziyaret etmenizi ve bu ücretsiz sunuma katılmanızı tavsiye ediyorum.

– (…) Sultanahmet Camii ve İslam tarihi ile alakalı ücretsiz bir sunuma katılma şansını yakaladık. Mecbur olmasa da Sultanahmet Camii’ni veya herhangi bir camiyi ziyaretiniz öncesi çok faydalı bir sunum. (…)

 

Bir Hidayet Öyküsü

Zubeyr…

Amerikalı bir Müslüman. Şu an Türkiye’de yaşıyor. Kendisiyle Sultan Ahmed’deki Sıbyan Mektebi’nde yollarımız kesişti ve uzun süredir tanışan iki dost gibi sohbet ettik. İslam’a olan yolculuğu hakkında yaptığımız bu söyleşiden ilginç kısımlarını sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

– Merhaba Zubeyr. Herkesin bir hidayet öyküsü var. Bazısı tanıştığı bir insandan etkileniyor, bazısı ziyaret ettiği bir mekandan, bazısı okuduğu bir kitaptan ve bazısı da kendi hayatında bir şeylerin eksik olduğu hissinden hareketle başlıyor İslam’a olan yolculuğuna.

Senin durumunda nasıl oldu anlatır mısın?

Zubeyr: Ailem kiliseye giden Evangelist Hristiyanlardı. Çocukken ben de onlarla beraber Pazar günleri kiliseye giderdim. 13 yaşında İncil’i okumaya başladım. Kitabı başından sonuna okudum. Kilisede vaazda anlatılanlar ile bu kitaplarda yazanlar arasında bazı tezatlar fark ettim. Mesela İsa (AS) İncil’de Allah’ın birliğini ders veriyordu. Tevrat kısmında da ilk emir olarak Allah’ın birliğini anlatıyordu. Ama vaazlarda bize verilen derslerde teslis akidesi işleniyordu. Paul isimli bir adamın İsa (AS)’dan sonra teslis inancını ders verdiğini ve bunun Hristiyanlık’ta hakim inanç olduğunu öğrenince bu dinin hak din olamayacağını anladım. Bunu yalnızca kendi akli muhakemem ile bulmuştum. Ondan sonra da kiliseye gitmeyi bıraktım.

İslam’la ilk tanışman nasıl oldu?

Zubeyr: Oturduğumuz muhitte Müslüman yoktu. Fakat benim farklı dinlere ilgim vardı ve seneler içinde Budizm, Hinduizm, Yahudilik ve Eski Mısır dinleri gibi farklı dinlerin kutsal kaynaklarını okudum. Her kitabı okurken eleştirel bir gözle okuyordum. Hepsinde de farklı tutarsızlıklar fark ettim.

Analitik düşünce diyeceğim bir metotla Allah’ın varlığına ve birliğine inanıyordum. Bazıları daha sonra bana ne kadar Müslümanlar’a benzediğimi söyleyince şaşırmıştım. Maalesef Müslümanlar hakkında yaygın ve olumsuz bazı genellemeler var. Ben de bunun gibi şeyler anlatıp böyle bir şeyin mümkün olamayacağını söylemiştim.

1995’te birisi bana bir İngilizce meal verdi. Bunu da diğer dini metinler gibi okumaya başladım. Açıkça bir kusur arıyordum. Baştan sona bu kitabı okudum fakat içinde bir kusur bulamadım. Fakat nedense bitirdikten sonra bu kitabı rafa koydum.

Seneler sonra internette bir telekonferansa katıldım. Bangladeşli bir Müslüman düzenliyordu bunu… Konferans sırasında “Namaz kılmam lazım” diyerek izin isteyip gidip gelen bu kişiye, onun ahlakına ve saflığına hayran olmuştum. Bu hali beni çok etkilemişti. Daha sonra da İslam’ı daha derinden araştırmaya başladım.

Yine internet üzerinden bir kardeşimiz vesilesiyle kelime-i şehadet getirip resmen Müslüman oldum.

Bundan sonra hayatında neler değişti?

Zubeyr: Öncelikle işim… Ben profesyonel bir dövmeci olarak çalışıyordum. Oldukça iyi para kazandığımı da söyleyebilirim. Fakat bunun haram olduğunu öğrenince bu işi bıraktım. Bazıları bu işe devam edebileceğimi söylediler. Fakat bunu söyleyenlerin çok şuurlu ve İslam’ı yaşayan insanlar olmadığını fark ettim ve çok şükür onların bu ifadelerine kulak asmadım.

Sence de malumdur din deyince herkesin farklı anlayışları var. Bazısı kendi şahsi anlayışını bazısı da kültürel bazı uygulamaları din olarak anlatıp kendince fetvalar veriyor. Bundan sonra neler yaptın?

Zubeyr: Sonraki 3 ay boyunca günde 12-14 saat boyunca İslamiyet’i daha derinlemesine öğrenmek için kaynakları okumaya başladım. İlme oldukça çok merakım vardı. Daha sonra yaşadığım ortamın İslamiyet’i hayatımda tatbik etmek için çok uygun olmadığını fark ettim. Bunun üzerine yaklaşık 3 saat mesafede bir İslam Merkezi’ne ve oradaki Müslümanlara ulaşmaya çalıştım. Telefon, e-mail derken bir türlü onlardan bir geri dönüş olmadı. Ben de Müslümanlar ile beraber yaşayabileceğim bir yer aramaya başladım.

Türkiye’ye gelişin nasıl oldu?

Zubeyr: Kendi yaşadığım ülkemde yakınımda yaşayan Müslümanlar’ın benimle alakadar olmaması beni üzmüştü. Ama Müslümanlar’la beraber yaşamak isteğim azalmadı. Bir arkadaşım beni Avrupa’da bir ülkeye davet etti. Ben de Türkiye üzerinden bir bilet aldım. 

Daha sonra da burada kalmaya karar verdim. Allah’ın beni buraya daha hayırlı şeyler için sevk ettiğini biliyorum. Şimdi Türkiye’de yaşayarak İslam’ı daha iyi öğrenmek ve bu hak dinin başkalarına da anlatılmasına çalışmak istiyorum.

Bu da senin hicretin bir nevi. Allah muvaffak kılsın. Zubeyr Kardeşimize Cenab-ı Allah’tan hidayette devam ve Türkiye’deki hayatında hayırlar diliyoruz.

Not: Bu bülteni 12 Ekim 2010 tarihinde 87 yaşındayken Sultanahmet Camisi Konferans Salonu’nda Japonya’dan gelen Nagazaki Barış Grubu temsilcilerine bir sunum yapan ve bu dostluğu çeşitli vesilelerle de devam ettiren Merkezimizin kurucularından ve 31 Ocak 2014 tarihinde vefat eden Merhum İbrahim Akkökler Hocamız’ın anısına atfediyoruz.

KİM’İ Sosyal Medyadan da Takip Edin!

Broşürü Görmek için TIKLAYINIZ!

facebook.com/kulturlerarasi

twitter.com/kulturlerarasi

youtube.com/kulturlerarasi

Soru ve önerileriniziçin: info@kim.org.tr

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: