Hitabet ve İknada Başarılı Olma Sanatı

Hitabet, Hakkı batıldan ayıran etkili söz söyleme sanatıdır, amacı muhatablarını ikna etmektir. Bunun en iyi yolu onu yaşamaktır, temel kuralı saygılı olmak, kırıcı olmamak, gösterişten uzak durmaktır. Doğruluk hitabette mutlaka gereklidir.

Üslub-ı Beyan aynıyla insandır. Kişi dilinin altında gizlidir. Dolayısıyla bir insanı en iyi yansıtacak aynalardan biri de dil ve üslubudur.

Bu iletişim sanatını asrın müceddi Bediüzzaman şöyle ifade etmektedir.
“Eğer hitabiyat ve iknaiyatta isen, zînet ve parlaklık ve tergib ve terhibi tazammun eden üslûb-u müzeyyeni elinden gelirse elden bırakma.”

Bir kitap dolusu manayı bir satırda ifade eden Üstadımız, Allah’ın dinine davet hususunda yapılacak hitabette etkili olmanın yollarını göstermiş.

Talebelerine süsleyin, özendirin, şevklendirin derken aynı zamanda korkutun diyor, mükafatın ve mücazatın, ödülün ve cezanın gerekliliğine vurgu yapıyor. Allah’ın Cemal ismi gibi Celal isminin de olduğunu hatırlatıyor, Allah emrine itaat eden kullarına gözlerin görmediği hayallerin erişemediği cenneti hazırladığı gibi asi kulları için de cehennemi yarattığının bilinmesini istiyor.

Emri bi’l-ma’rûf ve nehiy ani’l-münker, İyiliği emretmek ve kötülükten menetmekle mükellef olan her Müslüman bu kuralları iyi bilmeli ve hayatında tatbik etmeli. Ahir zamanda bir çok insanın ihtiyacı olan İslamı doğru anlatacak Müslümanlara ihtiyaç var.

“Ben, cemiyetin imanını kurtarmak yolunda dünyamı da feda ettim, âhiretimi de….” Diyen Üstadımıza hakikî talebe olabilmek duasıyla.

Çetin KILIÇ
Kaynak RNK

Sende yorum yazabilirsin