İngiliz Üniversitesin’den Risale-i Nur Programı

İngiltere’nin saygın üniversitelerinden Durham Üniversitesi’nde Bediüzzaman Said Nursî’nin Risale-i Nur eserleri, düşünceleri ve öğretileri ile ilgili doktora ve araştırma çalışmaları yürütecek olan Risale-i Nur Araştırmaları Programı başlatıldı.

Geçenlerde İstanbul’da gerçekleşen Risâle-i Nur Sempozyumu vesilesiyle görüştüğümüz Prof. Dr. Colin Turner, bize İngiltere’de devlet üniversitesinde başlattıkları Risâle-i Nur üzerine doktora ve araştırma çalışmalarına dair müjdeler vermişti. O röportajımızda Turner bu çalışmalarını şu ifadelerle müjdelemişti: “Bu çalışmamız Avrupa’da Risâle-i Nur üzerine temellendirilmiş ilk çalışma özelliğini taşıyor. İngiltere’nin Durham Üniversitesi’ne bağlı olacak. Belki de dünyada bile ilktir, tam bilemiyorum. İnşallah gelecek sene İngiltere’de Risâle-i Nur üzerine bir de uluslararası konferans düzenleyeceğiz.”

Bu müjdeden sonra bir çok okuyucu bu çalışmanın detaylarını öğrenmek istediklerini belirtti. Biz de yeniden Turner’e sorduk ve çalışmanın detaylarını sizin için öğrendik. Söz konusu çalışmayla ilgili bir de internet sitesi linki veren Turner, Durham Üniversitesi’nde yürütülmekte olan Risâle-i Nur Araştırmaları hakkında bilgi verdi.
Turner’in verdiği bilgilere göre Risâle-i Nur Araştırmaları (Risâle-i Nur Studies), İngiltere’nin Durham Üniversitesi’nin Orta Doğu ve İslâm Araştırmaları Enstitüsü’ne (Institute for Middle Eastern and Islamic Studies) bağlı olarak çalışan bir departman şeklinde faaliyetlerini yürütüyor. Durham Üniversitesi’nin web sitesinde de konuyla alâkalı bilgiler bulunuyor.

Sitede Risâle-i Nur Studies başlığıyla yer alan kısımda bu programın uzun vadeli amacının “Bediüzzaman Said Nursî’nin 6000 küsûr sayfalık Risâle-i Nur adlı Kur’ân tefsiri eserlerinde işlediği fikir ve öğretilerini disiplinler arası bir şekilde analiz ve etüd etmek” olduğu belirtiliyor. Programın kısa vadeli hedeflerinden birinin ise “İngiltere ve Avrupa’da Nursî ile ilgili çalışmaların müzakeresi, araştırılması ve geliştirilmesinin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi” olduğu vurgulanıyor.

Durham Üniversitesi’nin sitesinde program ile ilgili verilen bilgilere göre bu programda 5 ana başlık altında araştırmalar yapılıyor:

*Said Nursî’nin söylemlerinin kökenleri ve gelişimi ve Risâle-i Nur’da yer alan Nursî tarzı tefsir anlayışının gelişimi,

*Nurcu hareketin tarihi ve çeşitli fraksiyonları.

*Sufî düşüncesinin evrimi ve bunun Risâle-i Nur ile ilgisi ve Risâlelerde Celâleddin Rumî, İbni Arabi, Abdülkadir Geylani ve İmam Sirhindi geleneklerine yapılan referanslar.

*İslâmda batın ve zahir nosyonu ve dinsel dışsalcılık.

Günümüz Türkiye’sinde İslâmî düşünce ve Nurculuk hareketleri.

Sitede ayrıca sözkonusu program çerçevesinde İngiltere ve Türkiye’den akademisyen ve kuruluşların işbirliği ile çeşitli akademik çalışmalar yapılacağı, seminer, atölye çalışmaları ve konferanslar düzenleneceği belirtiliyor.

Durham Üniversitesi’nde yürütülen Risale-i Nur Araştırmaları Programı’nın vereceği hizmetler ise şu şekilde sıralanıyor:

*Program bünyesinde doktora düzeyinde araştırmalara nezaret etmek.

*Bediüzzaman Said Nursî düşüncesi ile ilgili yaz kursları ve sertifika programları düzenlemek.

*Dışarıdan gelecek araştırmacılar için İngilizce kursları düzenlemek.

*Risâle-i Nur üzerine konferans ve seminerler organize etmek.

İlgili araştırma alanlarında danışmanlık hizmeti sunmak. Bunun yanında web sitesinde, Colin Turner’in de daha önce bahsettiği gibi, Türkiye’den ve dünyadan bir çok ilim adamının katılacağı geleneksel bir Risâle-i Nur Konferansı’nın İngiltere’de her sene düzenlenmesi ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtiliyor. Sözkonusu program ile ilgili daha detaylı bilgiler Durham Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ve Risâle-i Nur Araştırmaları Programını da koordine eden Prof. Colin Turner’dan ( c.p.turner@durham.ac.uk) edinilebilir.

Durham Üniversitesi

1832 yılında kurulan Durham Üniversitesi, İngiltere’nin Durham ve Stockton şehirlerinde eğitim faaliyetlerini sürdüren saygın üniversitelerinden biri. Üniversitede Sanat ve İnsan bilimleri, Fen ve Sosyal Bilimler ve de Sağlık departmanlarına bağlı bölümlerde eğitim veriliyor. Üniversitede 100 ülkeden 12 bin öğrenci eğitim görüyor.
Umut Yavuz

Medarı iftiharımız olan bu yazıyı siz kardeşlerle paylaşan:
Abdülkadir Haktanır

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: