İnternet üzerinden hatim kardeşliği

Birbirini tanımayan binlerce insan sanal âlemdeki hatim gruplarına katılıp Kur’an okuyor, cevşen hatmediyor. Sonra da okuduğuna dair site yönetimine bilgi veriyor. Duasını da yine üyelerden biri yapıyor. Üç aylar dolayısıyla hatim sitelerine ve sosyal medyadaki hatim gruplarına ilgi yoğunlaştı.

Çiğdem Kargin çocuklarını okula götürdükten ve ev işlerini yaptıktan sonra Kur’an-ı Kerim’ini alıp bilgisayarının başına oturuyor. Yetiştirmesi gereken cüzleri, okuması gereken cevşeni var çünkü. Cüzünü bitirince internete giriyor ve dua halkasındaki diğer arkadaşlarına e-mail atıyor: 15. cüz okundu… Kargin, sosyal paylaşım sitesinde oluşturulan dua grubunun moderatörü. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından, birbirlerini tanımayan ve dahi görmemiş olan bu insanlar sadece dua etmek ve Kur’an okumak için sanal alemde bir araya geliyor.

Mahallenin bakkalı sayesinde sanal hatme başladı

Çiğdem Hanım’ın hatim ailesi grubuna katılması da, grubun moderatörü olması da mahallelerinin bakkalı sayesinde olmuş. Şöyle anlatıyor: “Bir yıl önceydi. O sıralar hatim ailesinde Esma-ül Hüsna zikrediliyormuş. Aile bakkalımız İlyas Bey, alışverişe gelen çocuklara ‘Siz de çeker misiniz?’ diye sormuş. Bizim çocuklar da kabul etmiş. Sonra Facebook’tan birbirlerini eklemişler. Bir gün oğlumun sayfasına girdiğimde, İlyas Bey zikri çekip çekmediğini soran bir mesaj yazdı. Ben de durumu o sayede öğrendim ve hatim ailesinin üyeliğine katıldım.

Çiğdem Hanım çocukları küçük olduğu için evlerdeki ve camilerdeki hatimlere, mukabelelere katılamıyormuş. Evde kendi kendine okumaya çalışırmış. Şimdi Facebook’taki hatim grubuyla normal zamanlarda 15 günde bir hatim yapıyor. Özel durumlarda haftada bir hatim yaptıkları da oluyor. Hasta olan arkadaşlarının şifa bulması için ve de tüm dünyada eziyet gören Müslümanlar için ayrı hatim yapıyorlar. Hatim dışında birbirleri için dua da ediyorlar. Her akşam cevşen okuyup, belirledikleri tesbihleri çekiyorlar. Kur’an-ı Kerim okumayı bilmeyenler cevşen ve tesbihlere katılıyor. Grup bunun dışında meal ve hadis de okuyor. Böylelikle bilgilerini artırıyor. Grubun çok farklı özelliklerde üyeleri var: Genç yaşlı, evli, bekâr, Almanya’dan, Bursa’dan, İstanbul’dan, Laz, Çerkez, Kürt, göçmen, çalışan, çalışmayan, emekli… Çiğdem Hanım diyor ki; “Aramızda kan bağı yok ama can bağı var. Birimizin derdi hepimizin derdi. Aynı Allah’ın kulu, aynı Peygamber’in ümmeti olduğumuzun bilincindeyiz.

Vedat Denizer, Çiğdem Hanım’ın moderatörü olduğu hatim grubunun üyesi. Yoğun tempolu bir işi var. Ama diyor ki: “Gruba katıldıktan sonra ne olursa olsun okuyacağım dediğim cüzü okuyorum. Gece yatmıyorum veya gittiğim yerden erken ayrılıyorum ama o cüzü söz verdiğim günde bitiriyorum. Böylesi bir dua halkasında olmak bana çok keyif veriyor. Okuma azmimi artırıyor.

Hatim paylaşım siteleri bile var

Çiğdem Hanım’ın moderatörü olduğu grup gibi sosyal paylaşım sitelerinde onlarca hatim ve dua grubu var. Bir de sadece hatim yapmak isteyenleri buluşturan siteler var; ortakhatim.com gibi. Haberi hazırladığımız sıralarda sitede 4 bin 750’nci hatmin paylaşımı yapılıyordu. 37 bininci cevşen hatmi ise bitmek üzereydi. Oldukça profesyonel paylaşım yapan site, herkul.org’un takipçilerinin yoğun isteği üzerine kurulmuş. Site yönetimi duasının Fethullah Gülen Hocaefendi’nin yanında yapıldığı hatim organize etmeleri için yüzlerce e-mail alıyormuş. Yoğun istek üzerine önce bir link oluşturmuşlar sonra da bu siteyi. Hangi cüzler veya sayfalar okunduğu veya okunmadığı, ne kadar sürece okunması gerektiği sayfada anında görülebiliyor.

E-mail adresiyle üye olanlar istedikleri sayfayı veya cüzü seçebiliyor. Okuduklarında da siteye şifreleriyle girip okundu şeklinde işaretleyebiliyorlar. Birbirini tanımayan, dünyanın dört bir tarafından insanlar ortak hatim yapıyor ve görmedikleri, bilmedikleri insanlar için amin diyor. Ortak hatim yapılan böyle siteler oldukça fazla. Dini içerikli birçok site de takipçileri arasında hatim paylaşımları yapıyor. Çiğdem Hanım’ın dediği gibi, televizyon, gazete, cep telefonu, bilgisayar ve interneti iyi ya da kötü amaçlı kullanmak bizim elimizde.

Gülizar Baki / Zaman Gazetesi

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: