Namazın Sünnetleri

1-      İster cemaatla isterse yalnız kılınan farz namazlarda ezan da kamette getirilmesi lazım. Çünkü sünnettir.

2-      İftitah tekbirini alırken, ellerini yukarıya kaldırıp erkekler başparmakları ile kulaklarını değmek, hanımlar ise göğüslerinin izasına kadar kaldırıp avuçlarını kıbleye doğru açmak, Sünnettir.

3-      İster erkek ister hanım olsun tekbir almak için ellerini kaldırırken,  zorlamadan azcık parmakları açmak, Sünnettir

4-      İmam olan zat, rükûdan kalkarken sesli ”Semiallahu limen hamideh” demesi lazımdır. Yalınız kılan kimse ister erkek ister hanım olsun, sessiz demeler lazım. Rukûdan kalkarken, ister erkek ister hanım “Allahümme Rabbena velekel hamd” sessiz demeleri, Sünnettir.

5-      Namaz tekbiri alındıktan sonra hanım ve erkek sessiz “Sübhaneke” duası okunur ondan sonra: “Fatiha- Elham okunur”  “Elhamdan” sonra da gizlice amin demek sünnettir.

6-      Erkekler sağ elini göbeğin üzerinde koyup sol elini de sağ el üzere koyup bilezik kemiğini, Şehadet parmağı ile serçe parmağı arasına sıkıştırıp öteki 3 parmağı elin üzerine uzatır. Kadınlar ise göğüsleri üzere ellerini bağlamak, Sünnettir.

7-      Namazda kalkar ve inerken “Allah’u ekber” demeli. Rukûdan kalkarken de “Semiallahu lime hamideh” demeli. Bunlar hanım ve erkek için, Sünnettir

8-      Rukû halinde iken, erkek ve hanım, en az 3 defa “Subhane Rabbiyel Azım”demeli, her iki Secdede de üçer defa “Sübhane Rabbiyel ȃlȃ” demeleri Sünnettir.

9-      Rukûda iken erkekler parmaklarını açarak dizlerini tutmalı, hanımlar ise parmaklarını açmadan da dizlerinin daha üst tarafına tutunmaları,Sünnettir

10- Erkek veya hanım özürlü olmadıkları halde kıyamda iken ayaklarının arası elinin 4 parmağı kadar açmaları, Sünnettir.

11- Kȃdede yani oturuşta: Erkekler sol ayak üzere oturup sağ ayağını kıbleye çevirmesi ve imkȃn dairesinde parmaklarını kıvırması lazım. Hanımlar ise ayaklarının her ikisini sak tarafa çevirmek sünnettir.

12- Rukû ederken: Erkekler sırtlarında su ile dolu tepsinin dökülmesi kadar düz tutmaları, kadınlar ise, erkekler gibi eğilmeyip bellerini biraz yukarı tutarlarsa sünneti yetine getirmiş olurlar.

13- Erkek ve hanım eğer özürleri yoksa, secdeye varırken evvela dizlerini sonra yüzlerini yere koyarlar. Kalkarken de evvela yüzlerini secdeden kaldırırlar sonra dizlerini kaldırarak sünneti yerine getirmiş olurlar.

14- Tehiyyat için oturuşlarda erkekler elleri dizler üzere tutarken parmakları serbest bırakmakla beraber parmaklarnı dizlerden ileri geçmemesi sünnettir .

15- Tehiyyat-ı okurken Eşhedü en “Lailahe” derken sağ elinin şehadet parmağını kaldırıp “İllallah” dedikten sonra parmağını aşağıya indirmek Sünnettir.

16- Erkek ve hanım için: Her namazın son rekȃtında sünneti gayri müekked ve nafile sünnet sennetlerin ikinci rekȃtında ve son rekatında salli,barik ve Rabbena atina ve rabbeneğfirli dualarını okumak sünnettir.

17- Her namazdan sonra önce sağa sonra sola selam verilmesi ve selam verirken arkadaki safı görecek kadar başını çevirmek sünnettir.

    Hazırlayan: Abdülkadir Haktanır

Sende yorum yazabilirsin

%d blogcu bunu beğendi: