KİM Vakfı Nisan – Mayıs – Haziran 2014 Bülteni
KİM VAKFI NİSAN – MAYIS – HAZİRAN 2014 BÜLTENİ
Kültürlerarası İletişim Merkezi olarak, farklı kültürlere mensup insanlarla etkin iletişim kurmanın yanında, belirli periyodik aralıklarla hazırlanan bültenimizin, mensuplarımızla da sağlıklı bir iletişimin kurulmasında önemli bir fonksiyon üstleneceğini umuyoruz. Nisan – Haziran döneminde de aralıksız devam eden faaliyetlerimizi içeren bültenimizin ikinci sayısını, sizlerle paylaşmanın sevincini yaşıyoruz.
“Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle çağır ve onlarla en güzel şekilde mücadele et! Rabbin, kendi yolundan sapanları en iyi bilendir ve O, hidayete erenleri de çok iyi bilir.” Nahl Suresi, 125. Ayet
Sultanahmet Camii Konferans Salonu’nda, caminin ziyarete kapalı olduğu öğle ve ikindi vakitlerinde, yabancı ziyaretçilere yönelik “Sultanahmet Camii ve İslam Kültürü” seminerlerimiz Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında da her gün, aralıksız olarak devam etti.
Her gün düzenlediğimiz bu sunumlara ek olarak bazen özel grupları ağırlayıp aynı sunumu kendilerine yapıyoruz. Ülkemize eğitim gezileri düzenleyen Danimarka’dan bazı okul heyetleri de bizlere misafir oldular. Geçen yıl Danimarka’nın Roskilde kentindeki Himmelev Gymnasium’undan sunumumuza katılan grup bu yıl da farklı bir öğrenci grubuyla bizlerin misafiri oldu.
Cenab-ı Hakk’ın tevafuku bu aylar birçok Danimarkalı ziyaretçiyi ağırladık. Bu Danimarkalı öğretmen arkadaşımız da önce kendisinin geçen sene sunuma katıldığını belirtti. Sonra öğrencileri açısından da bu sunumun çok faydalı olacağını düşündüğü için 13 kişiyi sunuma getirdiğini bizlere söyledi.
Yine dünyanın birçok ülkesinden, farklı kurum ve organizasyonlardan gelen ziyaretçi gruplarını Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında da ağırlamaya devam ettik. Geçen sene yapılan eğitimden memnun kalan Lancaster Üniversitesi yetkilileri ve öğrencileri, bu yıl bizlerden tekrar eğitim talep ettiler. Bu üniversitede okuyan MBA öğrencilerine Vakfımız Başkan Yardımcısı ve Eğitim Koordinatörümüz tarafından “Intercultural Competence: Turkish Experience” başlıklı 2 saatlik bir eğitim verildi.
Merkezimiz her yaştan, her renkten katılımcılarla birlikte olmaya devam ediyor. Danimarka’nın Espergærde Şehrinin “Eif Spor Klübü” 15 yaş altı takımı da günlük sunumlarımıza katılanlar arasındaydı.
Misafirlerimiz ülkelerine dönünce de eğitimden duydukları memnuniyeti e-maille bizlere bildirdiler;
“Merhaba,
Geçen hafta İstanbul’da sizinle görüşmemizden büyük bir memnuniyet duyduk. MBA öğrencilerime bu kadar ilgi çekici ve bilgi verici konuşmanız için size çok teşekkür ederim.
Çay eşliğindeki ikramlarınız ve bizleri ağırlamanız çok müstesnaydı. Öğrencilerimiz hafta boyunca bu geziden ne gibi kazanımlar elde ediyorlar diye müzakerelerde bulundular. Bütün bu müzakerelerde dönüp dolaşıp sizin konuşmanıza referanslar verdiler ve bu da konuşmanızın ne kadar faydalı olduğunu gösterdi.
Tekrar teşekkürler.
Chris Saunders
Lancaster Üniversitesi
MBA Bölümü Direktörü, İngiltere”
İstanbul’da bulunan ve uluslararası projelere ortak olan okulların farklı ülkelerden katılımcılarını da sunumlarımızda ağırlamaya devam ettik. Bunlardan biri Eyüp İHL ‘nin 6 farklı ülkeden katılımcıların olduğu ‘’ The Heritage of Cultures and Traditions in Pluralistic Societies – Religious Traditions’’ başlıklı Comenius Projesi ekibiydi. Bir diğer misafir ekibimiz ise İtalya, İspanya, Portekiz ve Polonya’dan bir Comenius projesi kapsamında ülkemize gelen öğretmen ve öğrencilerdi. Misyonumuzdan hareketle yeni iletişime geçebildiğimiz Hollanda’nın Utrecht şehrinden 25 kadar yüksek lisans öğrencisiyle Mayıs ayı içerisinde nitelikli bir kültürel programımız gerçekleşti.
Fatih Müftülüğü’nün Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinden biri olan Eminönü Kutlu Doğum Çadırı’nda, Müftülüğümüz’ün talebiyle yabancı ziyaretçilere tanıtım faaliyetlerinde bulunduk. Poster sergisi, video gösterimi, ücretsiz kitap-broşür dağıtımı ve bilgi masası olarak planladığımız aktiviteleri gerçekleştirdik.
Diğer bir taraftan Sultanahmet Camii’nde Müslüman ziyaretçilere yönelik simultane İngilizce hutbe tercüme hizmetimiz de devam ediyor.
Ayrıca bazı vakitler gönüllülerimiz Sultanahmet Camii içinde turistlerin sorularına cevap vermekteler.
Sultanahmet sunumlarımız sonrası ziyaretçilerimizle uzun Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün davetlisi olarak ülkemizde bulunan Belçikalı gazeteci heyeti bizleri ziyaret etti. Karpuz ikramımızın ardından misafirlere Sultanahmet’i anlattık.uzun sohbetlerimiz devam ediyor.
Süleymaniye Camii’ne avludan girişte sol köşedeki hanımlar namaz kılma yeri bizlere cemaat namazları haricinde turistlere yönelik bilgilendirme faaliyeti yapmamız için Fatih Müftülüğümüz ve camii din görevlileri tarafından kullandırılmaya başlandı. Bu noktada, gönüllülerimizle birlikte her gün yabancı ziyaretçilerin bilgi taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Müftülüğümüz’e ve Süleymaniye Camisi’nin değerli görevlilerine müteşekkiriz.
Süleymaniye Camii’ndeki bilgilendirme faaliyetlerimiz kapsamında ailesini gezdiren Hırvatistan Büyükelçisi Drazen Hrastic’e camiyi anlatarak sorularına cevaplar verdik.
STAND ÇALIŞMALARIMIZ
Sultanahmet Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirdiğimiz faaliyetler doğrultusunda, yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunduğumuz birçok dildeki Kur’an tercümelerini, İslami kitap ve broşürleri tarihi yarımadanın en çok ziyaret alan tarihi camilerinde yabancı ziyaretçilerin erişimine sunmaya devam ediyoruz. Geldiğimiz noktada, 10 tarihi camide konuşlandırdığımız standlarımıza, Süleymaniye ve Edirne Selimiye Camii’lerini de ekledik.
Ücretsiz kitap ve broşür dağıtmak için stand koyduğumuz bir diğer mekan da Sultanahmet’teki ülkemizin köklü STK’larından Birlik Vakfı’nın genel merkezi oldu.
LİSELERE ve YÜKSEK ÖĞRENİM YUTRLARINA YÖNELİK TANITIM ÇALIŞMALARIMIZ
Merkezimizin gönüllü adaylarına yönelik planladığı tanıtım toplantıları Kazım Karabekir Anadolu İHL ile başladı. Son sınıflara yönelik yapılan toplantıda sunumcumuz Sn Merve Koca faaliyetlerimizi anlatarak öğrencileri etkinliklerimizde yer almaya davet etti. Bir diğer durağımız da Kartal Anadolu İHL’ydi. Merkezimizin faaliyetlerini hazırlık sınıfı öğrencileriyle paylaştık.
Yine aynı kapsamda bu kez Sultanahmet Camii Konferans Salonu’nda Çınar Koleji’nin güzide öğrencileriyle beraberdik. Hocaları eşliğinde
yaptıkları ziyarette öğrencilere faaliyetlerimizi anlattık.
Vefa’daki İlim Yayma Vakfı Yüksek Öğrenim Yurdu’nda kalan öğrencilere yönelik toplantımız da bizim için bir ilk oldu.
SÜLEYMANİYE CAMİİ TANITIM BROŞÜRÜ
Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu desteğiyle hazırlanan Süleymaniye Camii’nin detaylı bilgilerinin yer aldığı broşür, Haziran ayı itibariyle Süleymaniye Camii bilgilendirme merkezi ve birçok noktada yabancı ziyaretçilerin ilgisine sunulmaya başlandı.
SEMİNERLER
“Külliye Sohbetleri” başlığıyla Kültürlerarası İletişim Merkezimiz’in düzenlediği sohbetlerin ilki 21 Haziran Cumartesi günü Sultanahmet Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
İlk misafirimiz ise “Çağımızın Mimar Sinan’ı” diye nitelendirilen mimar Necip Dinç oldu. Sohbetin başlığı ise “Mimari Mirasımız ve İstanbul” idi.
EĞİTİM PROGRAMLARI
Merkezimizin, aramıza yeni katılan gönüllülerine yönelik eğitimleri 2014 yılı Haziran ayı içerisinde de yapıldı. Eğitim Koordinatörümüz bilgi ve deneyimlerini yeni arkadaşlarımızla paylaştı. Gönüllü arkadaşlarımızın da katkılarıyla interaktif bir hal alan eğitimimiz çok verimli geçti.
Merkezimizin hiç şüphesiz büyük önem verdiği konulardan bir diğeri de uluslararası akademisyen ve eğitmenleri gönüllülerimizle buluşturabilmek. Bu kapsamda Nisan ayı içerisinde Bahreyn’in başkenti Manama’daki Ahmad al-Fateh Camii’nin Turist Ziyaretçiler Programı Sorumlusu Sn Farahat al-Kindy ‘yi ağırladık.
SOSYAL AKTİVİTELER
Merkezimizde ihtida eden Fransız Radya Hanım ile sunumlarımıza katılan ve Paris’te üniversite okuyan Şangaylı Jing jing Hanım’ı bir yemekte buluşturduk.
Sunumlarımıza katılan Japon bir misafir İstanbul’a her gelişinde bizlere uğrayıp kendi kültürüne ait tatlılar getiriyor. Bu seferki ziyaretini kareledik.
YAYINLARIMIZ
2014 yılı Kutlu Doğum Haftası vesilesiyle Kültürlerarası İletişim Merkezimiz tarafından yabancı ziyaretçilere ücretsiz dağıtılmak üzere, 10.000 adet basılan “Muhammad: Who is He?” isimli İngilizce kitap aynı zamanda tarafımızca basılan ilk kitap olma özelliği taşıyor.
VAKFIMIZCA YAPILAN ZİYARETLER
İstanbul Ticaret Odası Ziyareti: Mütevelli Heyet Üyemiz Sn Zeki Demir ve Başkan Yardımcımız, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Sn İbrahim Çağlar’ı makamında ziyaret etti ve burada ziyaret gündemi Eminönü Yeni Camii ve Hünkar Kasrı’nda yabancı ziyaretçilere yönelik yapılabilecek bilgilendirme faaliyetleriydi.
Edirne Ziyareti: Edirne İl Müftüsü Sn Emrullah Üzüm’ün daveti üzerine bu tarihi şehrimize bir ziyaret gerçekleştirdik.
Selimiye Camii’nin tanıtım broşürünün hazırlanması, basımı, ve camiye gelen turistlere yönelik verilebilecek ücretsiz kitap ve broşürlerin temini ile alakalı yaptığımız görüşmelere Edirne İl Turizm Müdürü Sn Ahmet Hacıoğlu ve ildeki önemli STK’lardan Mimar Sinan Vakfı’nın Başkanı Sn Hasan Gümüş de katıldı.
TUROB: Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Ziyareti: TUROB Genel Müdürü Sn İsmail Taşdemir ‘i ziyaret ederek faaliyetlerimiz hakkında bilgi verdik. Sn Taşdemir ziyaretimizden dolayı son derece memnun olduğunu dile getirdi. Faaliyetlerimizden yeni haberdar olduğunu söyleyen Taşdemir ülke kültürümüz ve turizmimiz için çok faydalı bir çalışma olarak gördüğü aktivitelerimizi kendilerine
üye otel ve işletmelere de duyuracaklarını belirtti.
İSTKA Ziyareti: Başkanımız Doç Dr Enes Eryarsoy İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç Dr. Abdülmecit Karataş’ı makamında ziyaret etti. Sn Genel Sekreter’den İSTKA’nın faaliyetleri hakkında bilgi aldık ve kendisine faaliyetlerimiz hakkında bilgi verdik.
Kartal AİHL Ziyareti: Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne Başkanımız Doç Dr Enes Eryarsoy öncülüğünde bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyarette öğrencilerin faaliyetlerimize nasıl yönlendirilebilecekleri konusunda okul yönetimiyle fikir alış-verişinde bulunduk.
Ülkemizin önemli sağlık bürokratlarından olan Prof Dr Ali İhsan Dokucu Bey bizleri ziyaret etti. Kuruluşumuzdan beri kurumumuza olan desteğini sürekli yakinen hissettiğimiz Prof Dokucu, faaliyetlerimiz hakkında bilgi alarak takdir ve tebriklerini bildirdi.
GÖNÜLLÜLERİMİZ
Senenin her günü devam ettiğimiz faaliyetlerimizde gönüllülerimizin büyük payı var. Gönüllü ekibimize 3 ay için bizde staj yapmak üzere katılan Malezya’dan İbrahim kardeşimiz gelir gelmez bizlere yardıma başladı.
Diş Doktoru Cemil Metin ve FSM Vakıf Üniversitesi İngilizce okutmanı Haktan Tursun da her türlü faaliyetimize destek veren örnek bazı gönüllülerimizden.
Belirli aralıklarla Yönetim Kurulu toplantımızı Başkanımız Doç Dr Enes Eryarsoy’un öncülüğünde gerçekleştiriyoruz.
ZİYARETÇİ DEFTERİ VE İNTERNET TABANLI YORUMLAR
Faaliyetlerimize katılan ziyaretçilerimiz bizleri dünyaca ünlü seyahat sitesi tripadvisor.com’da tavsiye ediyorlar.
“İslam ve Cami hakkında bu konuşmaya katılın”
Namaz vaktinde Aya Sofya yönünde caminin kültür merkezinde Müslümanlar ve genel olarak İslam hakkında sizlere şiddetle tavsiye edebileceğim harika bir sunum var. Ortodoks bir Hristiyan olarak (bu kişilerin her hangi bir saklı amaçları yok) bu sunumu özellikle gayri Müslimlere tavsiye ediyorum.
Sırbistan’dan Mr Petrovic
SULTANAHMET ZİYARETÇİ DEFTERİ
“Bu harika bir sunumdu. İtiraf etmeliyim ki cami hakkında epey bir cahildim ve buraya hem kendim gelip hem de çocuklarımı getirip sizin kültürünüzü öğrendiğim için çok mutluyum.” (İspanya ve Arjantin)
İnanılmaz bir sunum! Din hakkında biraz daha şeyler öğrendiğimizi hissettik ve daha fazla öğrenmek istiyoruz. (Brezilya’dan Camile ve Triago)
Olağanüstü bir sunum. Bütün sorularım cevaplanmış oldu ve camiye yapacağım ziyareti daha da bilgili olarak yapacağım. (ABD’den Mark Hoesly)
Bu kadar harika bir sunum için binlerce teşekkürler. Dünyaya harikulade bir hizmet veriyorsunuz. (Avustralya’dan Debra Howlett)
www.NurNet.Org
******************
KİM VAKFI KİMDİR?
BİZ KİM’İZ
- KİM, İnsanların farklı kültürlerden geldiğinin bilincindedir.
- KİM, toplum olarak kendimizi daha sağlıklı ifade etmemiz için, iletişim kurma biçimlerimizin kültürlerarası boyutta kurulması gerekliliğine inanır.
- KİM, kendimizi eksiksiz ifade edebilmek, yanlış anlaşılmamak için, farklı dilleri konuşan insanlar arasında bir iletişime ihtiyaç olduğunun farkındadır.
- KİM, insanlarla etkileşmek, iletişmek ve bu konuda toplum olarak gelişmek için, mesajımızın eksiksiz olarak insanlığa ulaştırılmasına çalışacaktır.
- KİM, tüm insanlara kendini iyi bir şekilde ifade etmek isteyen, bu coğrafyanın insanlarından oluşan bir topluluktur.
- KİM, tüm insanlığın faydalanabileceği bir barış mesajı olduğuna inanmaktadır.
KİM’İN AMACI
Farklı kültürlerden gelen insanlarla etkin olarak etkileşmek, iletişmektir.
Amacımızı dört maddede özetleyebiliriz;
- Kendi kültürümüzden haberdar olmak
- Kültürlerarası farklılıkların bilincinde olmak ve bu farklılıklar konusunda kendimizi eğitmek
- Kültürlerarası iletişim teknikleri üzerinde çalışmak
- Kültürlerarası iletişim için platformlar oluşturmak ve mevcut platformları kullanmak ve gönüllülerimize kullandırmaktır.
KİM’İN MİSYONU
Kültürel farklılıkların bilincinde olarak iletişim kurmak, insanların barış içinde yaşayabilmesi için en iyi yoldur. Misyonumuz, medeniyetler beşiği olan ülkemizde yaşayan veya ziyaretçi olan farklı kültürlere mensup insanlar ile etkin iletişim kanalları kurmak ve mevcut kanalları kullanmaktır.
KİM’İN VİZYONU
Farklı kültürlerden insanlarla iletişim kurup onları anlayabilen ve kültür mirasımızı etkin bir şekilde anlatabilenlerin yetiştirildiği öncü bir kuruluş olmak.
KİM’İN EĞİTİM KONULARI
KİM, paydaşlarına aşağıdaki eğitimleri vermeyi hedeflemektedir:
- Kültürümüzü yeniden keşfetmek
- Farklı kültürleri tanımak ve anlamak
- Tarihi ve kültürel mekanların doğru tanıtımı
- Diğer kültürler ile ortak ve farklı yönlerimizin anlaşılması
- Kültürümüzü nasıl anlatmalıyız?
- Kültürümüzü doğru ve etkin bir şekilde anlatmak
- Kültürümüze dair yanlış anlaşılmaların önüne geçmek
- Tarihi ve kültürel mekan turlarıyla bilinç oluşturulması
Vakfımıza bağış için hesap numaraları:
TL HESABI TR250020500000897670200001
USD HESABI TR410020500000897670200101
EURO HESABI TR140020500000897670200102
Not: Vakfımıza nakdi bağış yapabileceğiniz gibi ayni bağış da yapabilirsiniz. Faaliyetlerimizde tükettiğimiz içecek ve ikram malzemeleri, ücretsiz verdiğimiz farklı dillerde Kur’an tercümeleri, dinimizle alakalı kitap ve broşür basım bağışları da yapılabilmektedir.
Lütfen şu adresten bizlerle irtibat kurunuz: info@kim.org.tr
İrtibat Tel: 0505 398 74 93 / Önder Üçüncü
http://www.ccc.org.tr/
KİM Vakfı Nisan Mayıs Haziran 2014 Bülteni Fotogaleri;