Vakıflar Genel Müdürü Ertem: “Ayasofya, camidir cami kalacak”
AYASOFYA’DA KARAR MERCİİ BAKANLAR KURULU
Bir gazetecinin İstanbul’daki Ayasofya Camisi’nin durumunu sorması üzerine Ertem, buranın Fatih Sultan Mehmet Vakfı olduğunu hatırlatarak, ‘’Benim bu konuyla alakalı verdiğim demeç, İstanbul’daki Ayasofya Camisi vakfiyesine göre camidir ve cami olarak ilelebet yaşayacaktır. Bizim Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak amacımız vakfiyesine uygun hayatiyet vermek. Ama burada karar mercii biz değiliz. Karar mercii olduğumuz noktalarda adım atıyoruz. Ama karar merci olmadığımız noktalarda takdir edersiniz ki adım atmamız mümkün değil. Biz sadece oranın durumunu söylüyoruz ki bu da herkes tarafından kabul ediliyor oranın cami olduğu, cami olarak vakfedildiği. Ama karar mercii biz olmadığımız için çok fazla o konuda bir şey söylemek istemiyorum’’ dedi. Ertem, İstanbul’daki Ayasofya’nın Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapıldığını ancak İznik ve Trabzon’daki Ayasofyaların Bakanlar Kurulu kararı olmadan farklı amaçlarla kullanıldığını kaydetti.
İSTANBUL VE BURSA CİVARINDA 150’YE YAKIN CAMİ SATILMIŞ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kaybolan camilerle alakalı bir süreç başlattıklarını ifade eden Ertem, bunu vakfiyelerde belirtilen hususlardan hareketle yaptıklarını, tamamen yok olan bazı camilerin restorasyonunun bittiğini söyledi. Türkiye’de satılmış ve konuta dönüştürülmüş camilerin de bulunduğunu dile getiren Ertem, bu tür camileri satın alarak ibadete hazır hâle getirdiklerini bildirdi. Ertem, satılmış ve kayıp camilerle ilgili araştırmaların devam ettiğini ve İstanbul ve Bursa civarında 150’ye yakın caminin satıldığına ilişkin bir bilginin mevcut olduğunu kaydetti. Ertem, 2008 yılında Vakıflar Kanunu’nun değiştirilmesiyle Türkiye dışındaki vakıf eserleri konusunda da restorasyon çalışmalarını ilgili ülkelerin izni ile yapabilmeye başladıklarını ifade etti. 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıflarla ilgili de bir çalışmaları olduğunu belirten Ertem, ‘’28 Şubat sürecinde kapatılan vakıfların yeniden hayat bulabilmesi için mutlaka ve mutlaka kanun çıkarılması gerekiyor.
Ayasofya, camidir cami kalacak
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, ‘’İstanbul’daki Ayasofya Camisi vakfiyesine göre camidir ve cami olarak ilelebet yaşayacaktır. Bizim Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak amacımız vakfiyesine uygun hayatiyet vermek. Ama burada karar mercii biz değiliz’’ dedi.
Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde düzenlediği basın toplantısında kurum faaliyetleri hakkında bilgiler vererek gazetecilerin sorularını cevapladı. Eski eserlerin ayağa kaldırılmasına yönelik adımlar atıldığını belirten Ertem, son 10 yılda önceki dönemlere nazaran önemli işler yapıldığını bildirdi. Osmanlı döneminden kalan eserlerin yüzde 70’inin vakıflara ait olduğunu ve 20 bine yakın olduğunu anlatan Ertem, bu çerçevede 3 bin 750 civarında eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
VAKIF SENEDİNDE NEYSE O İŞİ YAPMALI
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün birinci vazifesinin vakıfların aslına uygun yaşatılması olduğunu ifade eden Ertem, şunları söyledi: ‘’Bir yer, bir konu vakfiyesinde nasıl belirtilmişse o şekilde kullanılması veya fonksiyon verilmesi bizim birinci vazifemiz. Bu çerçevede, eğer bir yer medrese olarak tahsis edilmişse orası eğitim faaliyetinde olmalı, darüşşifa olarak tahsis edilmişse bugün sağlık veya sağlığa yakın bir alanda fonksiyon verilmesi bizim birinci önceliğimiz. Daha önce cami olarak vakfedilmiş yerler varsa bunları da cami olarak hizmete sunmak.’’
Trabzon’da bulunan Ayasofya Camisi’nin Fatih Sultan Mehmet tarafından fetih sonrasında vakfedilerek camiye dönüştürüldüğünü söyleyen Ertem, 1960 yılına kadar cami görevini devam ettiren yapının Bakanlar Kurulu kararı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün rızası olmadan müzeye çevrildiğini dile getirdi. Kültür Bakanlığı’nın hâlen Ayasofya’da ‘işgalci’ pozisyonunda olduğunu anlatan Ertem, konuyla ilgili açtıkları davayı kazandıklarını belirterek, ‘’Orayı da önümüzdeki günlerde süreçlerin tamamlanmasının ardından tekrar cami fonksiyonu verilerek ibadete açmayı düşünüyoruz’’ diye konuştu. Ertem, Türkiye’de 7 Ayasofya bulunduğunu ve bunlardan 5’inin ibadete açık olduğunu söyledi. Ertem, bugüne kadar azınlıklara ait olan 11 esere de vakfiyesine uygun olarak restorasyon yaptıklarını söyledi.
Yeni Asya